Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

18/2008

Archiv

Petr Skokan ve středu zapaluje ohnivou hranici v Novém Boru, v sobotu už odemyká Máchovo jezero v Doksech. Před senátními volbami si získává masy. Ostatní kandidáti zatím trochu zaostávají ... a zřejmě to tak zůstane až do voleb.
Pobavilo mě, jak další z kandidátů, Oldřich Němec, zapomněl, když nám vyplňoval dotazník, na své členství v KSČ (zde). Docela by mě zajímalo, jestli diskuse pod článkem je nějak řízená volebními štáby nebo jde o spontánní aktivitu normálních čtenářů. Nejprve se objeví minus v podobě odkazu na popis činnosti Oldřicha Němce coby člena pomocné služby Veřejné bezpečnosti (zde). Pro ty, kterým se nechce klikat, ukázka ze zápisu pořízeného ve dnech 14. a 17. srpna 1989 na služebně VB v Chrastavě:


Dnešního dne jsem převzal poznatek od příslušníka jednotky PS VB Chrastava Oldřicha Němce, který na základě proškolení se závazným pokynem MV ČSR zaznamenal aktivizaci několika osob v rámci služebního obvodu OO VB Chrastava. V tomto případě se zejména jedná o místního obvodního lékaře MUDr. Perlu, který dle sdělení nepokrytě kritizuje společenský stav v našem státě a veřejně se vyjádřil pro změnu společenského systému. Vzhledem k tomu, že jmenovaný MUDr. Perla je veden na zdejší součásti OO VB jako nepřátelská osoba, byl poznatek člena PS VB Němce zařazen do svazku NO MUDr. Perla. Ostatní poznatková činnost bude písemnou formou předána dle místní příslušnosti OS SNB Česká Lípa.


Následuje plus v podobě odkazu na článek o postoji Oldřicha Němce v době kakaové aféry poslance Krause (zde). Ukázka:


Tvrdý postup vedení ČSSD vůči Oldřichu Němcovi překvapil mnohé. Ve své kritice vůči Michalu Krausovi totiž zdaleka nebyl jediný. Komentář poslance Titze, slavné „čumím, čumím“ citovaly ve svých zpravodajských relacích všechny české televize a i jiní sociální demokraté se pozastavovali nad podivným vysvětlováním předsedy své poslanecké frakce. Přesto to byl pouze Oldřich Němec, kdo byl během 24 hodin odejit ze sněmovní kandidátky a podle pondělních Deníků Bohemia má být po vypršení poslaneckého mandátu vyloučen i ze strany. Lidé neznalí poměrů v liberecké ČSSD nad tím nevěřícně kroutí hlavou, nicméně je to tak. A není to zas tak moc překvapivé.


Bude jistě zajímavé sledovat volební boj dále. Škoda, že ostatní kandidáti zatím moc nepospíchají s odpověďmi na otázky. Uvidíme, ozvu se jim znovu. Pan Němec na mě působí docela inteligentně, ale nemůžu pochopit, proč někdo, kdo si myslí, že je čestný, zapomene ve svém životopise uvést, že byl v KSČ. Vadí mi více, že tuto skutečnost zamlčuje, než to, že se stala. K tématu je anketa pod reklamami.


Velmi mě zaujal článek v Českolipském deníku (zde), v němž Jan Stejskal sděluje, že se město pokouší vykoupit byty na Severu, které jejich majitel nějak podivně zaplňuje nepřizpůsobivými občany (zpravidla romského typu, jak píšou ve zprávách policisté). Článek mě zaujal především sobecky – na Severu bydlím, byť v domě družstevním. Potěšilo mě, že se na sídliště opět vrátila městská policie. Snad vedení města konečně problém začalo brát vážně. Kdyby svou snahu s byty dotáhl místostarosta  úspěšně do konce, ocením, že se zasloužil o město.


Pro mě byla vrcholem týdne alchymistická dílna, kterou jsme si se studenty v rámci Čarodějnic otevřeli na hradě. Měl jsem strach hlavně o bezpečnost, a tak jsem některé své oblíbené pokusy vyřadil. I tak se hradem ozvalo asi dvě stě výbuchů acetylenu a  zahořely bengálské ohně. Největší slabinou nakonec byly skleněné kalíšky na svíčky, které teplem praskaly po vytvoření a zapálení hořlavého gelu. Pozor na ně – koupili jsme je v Andy. Raději nebudu psát o některých spoluobčanech a jejich nezkrotných touhách chtít, mít a zkusit všechno bez ohledu na názor ostatních. O to větší dík chci vzkázat svým studentům a studentkám. Příjemně mě překvapili svým přístupem i nasazením.





Více fotografií naleznete zde.


Velkým zklamáním pro mě bylo sobotní krajské kolo soutěže Zelená stezka - Zlatý list. Stejně jako ekologická olympiáda ztrácí tato soutěž své kouzlo. Přestože kraj vynakládá na ekologickou výchovu statisíce, platily  tentokrát děti účastnický poplatek a hrazeno nebylo jízdné. A to nejhorší: třídenní soutěž, na níž se poznávaly ty nejzapálenější děti z celého kraje, se smrskla na jednodenní. Protože můj kroužek tentokrát čtvrtým místem "propadl", nechci raději nic psát o regulérnosti soutěže. No jo, chvíli nahoře, chvíli dole.