Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

21/2008

Archiv

Hned dva mé komunální sny se v těchto dnech stávají skutečností. Na cyklostezce Varhany už leží asfalt, jak dokazuje fotografie, kterou jsem si zapůjčil od geokačera s nickem pavlikVB.



Cyklisté si sice pod termínem jaro 2008 představovali začátek tohoto ročního období, ale já přesto tvrdím: Zaplať pán Bůh. Najdou se kritici asfaltového povrchu, ale kdo jezdí po cyklostezce do Vlčího dolu, ví, že není zdaleka využívána jen cyklisty, možná ještě více se po ní prohání kolečkových bruslařů. A těm by jen mírně zpevněný povrch nestačil. Za sebe jen znovu opakuji, že se těším, přestože budu muset objíždět celou Střelnici, abych se ke stezce dostal.


Stále je pro mě lépe dostupná než Vlčídolská. Jel jsem po ní letos již asi desetkrát, a vlastně nikdy jsem nevyužil žádný z nově vybudovaných cyklopruhů ve městě. Nejvíce asi předpisy porušuji, když po Děčínské jedu od křižovatky k soudu po chodníku. Bohužel neznám normy, takže netuším, zdali by se pruhy nedaly namalovat i sem. Jak jsem zjistil, nejezdím tudy sám. Tento chodník má asi více cyklistů - uživatelů než ten vedoucí od nemocnice ke kruháku u Lidlu. A tam pruhy jsou.


Druhým splněným snem je návrat policejních hlídek na sídliště Sever. Ba co víc, podle informací Českolipského deníku (zde) má být v těžko prodejné budově po zvláštní škole služebna Městské policie.
"Již delší dobu jsme pracovali na tom, aby se sídlo Městské policie rozšířilo z centra města i do okrajových částí České Lípy. Především z důvodu co největšího posílení bezpečnosti našich lidí jsme tak uvažovali o místech, kde se soustředí jejich větší množství, tedy o českolipských sídlištích. Poslední události nás pak přivedly k tomu, že jsem po dohodě s městskou policií navrhla místo její nové služebny na sídlišti Sever, v našem objektu bývalé speciální školy Radost,“ vysvětluje krok starostka města Česká Lípa Hana Moudrá.
Já snad tu odéesku budu muset nakonec volit :o)). Už proto, že levice mě pěkně štve. Čím více se blíží stávka učitelů, tím více se mi zdá zpolitizovaná. Už to není o tom, že by se mělo přidat školníkovi a uklízečkám, už se neřeší, že v některých předmětech se učí podle učebnic z konce osmdesátých let a učitelé mají ze všech vysokoškoláků nejméně peněz. Podle letáků, které jsem viděl v sobotu v Praze (ale před tím i v ordinaci českolipské lékařky), je naše stávka zahrnutá do série stávek bojujících proti brzkému odchodu do důchodu či proti zdravotní reformě. Jak se ale zachovat, když se mi zdravotní reforma jeví jako krok správným směrem, když je mi jasné, že do důchodu v šedesáti nemůžu, protože by mě v něm neměl kdo živit?
Navíc se stávka nakonec spíchla tak rychle, že už mám na devátého června zajištěný třídní výlet. Těžko ode mě někdo může očekávat, že si ráno sednu ke kiosku a dětem řeknu, že dneska stávkuji, ať si dělají program samy. No, těším se, jak mi tady zase budou známí českolipští odboráři spílat, ale já se ani tentokrát ke stávce nepřipojím. Nechci se stát rukojmím odborových bossů pokukujících po místech na kandidátkách sociální demokracie. Navíc si myslím, že kdyby se peníze z evropských fondů dostaly skutečně do školství a nerozplizly se v různých poradenských a konzultačních střediscích a firmách, bylo by jich ve školství dost.


Ke stávkovému neklidu je i anketa pod reklamami.


Pár fotografií na závěr. V týdnu jsem byl na geologické exkurzi po zajímavých lokalitách v okolí Nové Paky.




V pátek jsme si s kolegy dopřáli odpoledne a večer v pěnčínské kozí farmě a perličkárně. Určitě připravím tip na výlet.




V neděli jsem se zastavil v Kosmonosích na akci věnované třicetileté válce.