Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

23/2008

Archiv

Už to začíná! Myslím školní výlety, Expedice, dovolená... už zase předtáčím deník a samozřejmě na poslední chvíli. Na začátku prázdnin v Lípě zřejmě nebude vůbec nikdo, kdo by i-noviny editoval, a tak se snažím, seč mohu. Oslovuji zajímavé lidi a připravuji s nimi rozhovory. Juraje Ranince jsem si například chtěl udělat do foroty, ale vývoj událostí nakonec způsobil, že jsme se dohodli na schůzce za půl hodiny, proklábosili spolu odpoledne a já rozhovor vydal ještě ten den před půlnocí (zde).


Naštěstí Aleš Prokopec mi den na to poslal rozhovor s Jiřím Gottlieberem o Všudybudu, takže jste nepřišli o rozhovorový čtvrtek (zde). Jen pro zajímavost uvedu, co vás pravděpodobně nemine do konce června a na začátku července. Mohli jste si přečíst, jak to chodí na pravici, tak se podíváme i doleva. Rozsáhlý rozhovor mi poskytl bývalý poslanec za ČSSD Michal Kraus. Mluvil o svých zkušenostech s novináři, o spiknutí, svém výletu do Ghany i slavném Českolipanovi Rigovi. Chybí představit ještě dva senátorské kandidáty - rozhovor s Františkem Novosadem je už naeditovaný, Petr Skokan a jeho poradci zatím nestíhají (anebo taktizují). S Martinem Kunešem jsme se bavili o trampingu i jeho zkušenostech s archeologickým pracovištěm českolipského vlastivědného muzea. Zaujmout by vás měl i nájemce kina Antonín Nevole. Svou polívčičku jsem si přihřál při rozhovoru s Bárou Koudelkovou, se kterou jsme napsali pokračování úspěšné knihy Útěk z afrického pekla. Kdo má pocit, že si zkazil život, měl by si ji přečíst už kvůli tomu, že jiní to zvládají ještě daleko lépe. Z rozhovoru se dozvíte, že paní Koudelková by klidně mohla napsat i díl třetí. Její život nabral v posledních měsících zase grády, které leckdo nedokáže ani pochopit. Už jsou také nachystané dva díly Českolipského undergroundu. Tahle věc mě opravdu nadchla a naplnila. A z dopisů je zřejmé, že nejen mě.


K rozhovorům je anketa pod reklamami.


Na prázdniny i červen se nachystaly i další instituce. Všudybud symbolicky odstartuje léto, které může pokračovat třeba na hradě. Takto na něm vypadá prázdninový program:




Program akcí už mi dorazil i ze Sloupu. Bigbít, folk, divadlo.




Tímto prosím i ostatní pořadatele čehokoliv, aby mi poslali avíza. Rád je naedituji, než někam zmizím.


Samozřejmě musím sbírat materiál i na tipy na výlety. V terénu jsem prožil páteční odpoledne i sobotu. Poznáte dvě vyhlídky, odkud je zajímavý pohled na Lípu?




Kromě zážitků a dojmů jsme také se syny přitáhli jen v sobotu jedenáct klíšťat a další hledáme. Na jedné z vyhlídek jsem se pokoušel fotit dlouhozobku svízelovou. Létalo jich tam najednou pět, ale tenhle kolibřík našich luk a balkonových květináčů je fakt moc rychlý. Tahle fotka je nejlepší.




Po Českolipsku se to vůbec hemží různými zajímavými živočichy. Mám slíbené fotografie dudka, pak jsem o jednom velmi vzácném ptáku slíbil nemluvit, ale je fakt nádherný :o)). Zasvěcení vědí, co se nedaleko vylíhlo. Nabízím aspoň dva snímky čápa, který si v Žizníkově vyšlápl na metrovou užovku podplamatou. Poslal mi je Ruda Živec.





A teď bonbónek na závěr. Má kamarádka si nechala v Lípě spravit boty. Není vám na nich něco divného?