Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

24/2008

Archiv

Jak jsem psal minulý týden, odbývám si svou porci červnových školních výletů. Sice na ně padají takřka všechny víkendy, ale zároveň vám mohu podat aspoň stručné informace o některých ubytovacích kapacitách v okolí. Výlet se svou třídou jsem trávil v kempu v Jablonném v Podještědí. Doposud jsem se mu vyhýbal - odrazovala mě silnice, po které si auta sviští minimálně devadesátkou. Ale v podstatě jde o jedinou nevýhodu celého zařízení. Kladem je vzdálenost od vlaku - deset minut -  a silnici vůbec není potřeba překonávat, je pod ní podchod. Cena - pro školní výlety je padesát korun sleva z původních 180 korun, pokud se jedná o delší pobyt, tak ještě dalších třicet korun. Dvě noci tak vyjdou na dvě stovky. Nevím, jestli v okolí je něco levnějšího na podobné úrovni. Chatky sice nejsou nijak přepychové, ale je v nich čisto a v ceně je i povlečení! Ubytovaní hosté neplatí za koupaliště. V areálu jsou dále kryté pingpongové stoly, minigolfové a volejbalové hřiště, prolézačky. Samostatnou kapitolou je restaurace, která má jiného nájemce. S takovou ochotou se člověk jen tak nesetká. Snídani nám udělali i v zavírací den, menu si děti mohly sestavit samy i cena se dala usmlouvat na rozumnou míru. Najímatel je navíc gurmán, takže nám jako učitelům podstrojoval samé dobrůtky od kafe po iberský špek.



Pro trochu starší děti je k výletu vhodný Sportareál v Rumburku. Vlakem je z Lípy také pohodově dostupný. Za evropské peníze vzniklo při cestě k Dymníku zařízení, kde se člověk prostě nemůže nudit. Čtyři bowlingové dráhy (190 Kč za hodinu v denní dobu), tenisové i squashové kurty, pingpongové stoly, stolní fotbálky, kulečníky, zdarma internet, večer velmi dobře ozvučená a osvícená diskotéka, ohniště, koupaliště. Jen to chce mít bohatší děti - někteří studenti komentovali situaci, kdy kolem nás procházela kočka, takto: "Myslíte, že si ji můžeme pohladit zadarmo?" Ubytování ve vytápěných chatkách přijde na 160 korun, pod střechou začíná cena na dvou stovkách.


Nezbývá než dodat, že obě zařízení můžeme okolním městečkům jen závidět. Kdybych byl odjinud a chtěl jet do Lípy na výlet, nevím, kde bych se ubytoval, vykoupal, užil si.


Většinou do deníku přidávám zajímavé fotky našich čtenářů, tentokrát dám odkazy na videa.


Jak si se střihem, režií či reportérskou prací v terénu umí poradit děti, si můžete ověřit na webové stránce projektu "Bojovníci proti totalitě pohledem dětí". Do soutěže se zapojila i ZŠ Špičák a žáci devátého ročníku natočili příběh politického vězně Josefa Hejtmánka z České Lípy. Video si můžete prohlédnout zde.


Pohodově se můžete naladit na stránkách Ladislava Kováře (www.ladiz.net). Doporučuji především první část díla s názvem 6 idiotů - již skoro prázdninovou pohodovku natáčenou v Intersparu, Sloupu či bývalém Jazz-café (zde). Radost mi udělal i Letní příběh: Do Pekla! odehrávající se v kaňonu Robečského potoka (zde).


S jistě dalšími zajímavými filmovými dílky se můžete seznámit příští týden v pátek na akci projektu Lanterna Futuri na vodním hradě. Studenti několika škol vám ukáží, co se dá z filmařiny naučit během týdne pod vedením Holanďana Menka a Slovenky Katky. Prezentovat se budou i další tvůrčí dílny - výtvarná, hudební, žurnalistická, designová a divadelní. Myslím, že i náhodný návštěvník může být překvapený, jak se dá s dětmi pracovat a jakých výsledků mohou dosáhnout netradičními metodami.