Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

25/2008

Archiv

V jednom týdnu se nám sešly dvě zajímavé kauzy - prodej tří domů na náměstí za zatím neprůhledných pravidel a čtyřiadvacetistránková zpráva o kvalitě a transparentnosti zadávání veřejných zakázek okresními městy v ČR.


Ani jedna neříká, že by na naší radnici vládla korupce, ale obě ukazují, jak malá je snaha vedení města vysvětlit občanům své kroky.
Kauza první - prodej domů. Stejně jako minulý měsíc v případě ČLT a úvěru na zaplacení Sportareálu mi chybí snaha o diskusi. Proč musí celý problém vytáhnout na světlo Zelení (zde)? A ne zrovna šikovně. Doposud není veřejně jasné, jak vlastně zní Stejskalova důvodová zpráva, a Zelení toho hned využili. Vytrhali si z ní, co se jim hodí, a vložili do úst svým podzimním kandidátům populistické výkřiky. A občane, zlob se! Proč se domy prodávají pod cenou? Proč se už mluví o tom, kdo je koupí? Proč se zase prodávají kamarádům vládců radnice? No a hlavně: Proč se vůbec prodávají? 


 Vzhledem k tomu, že znám stav dvou ze tří prodávaných domů, myslím si, že buď do nich musí město investovat, nebo je musí prodat. Rozhodně se zatím neukazuje jako dobrý vlastník. Ale v podobném stavu je i knihovna. Uděláme z ní Baierovu hernu taky?


Kauzy z poslední doby ukazují, že s námi nehraje fér vedení radnice ani opozice. Jedni zahlcují svět tiskovými zprávami o úspěších budování krásy v České Lípě, nechávají nad našimi hlavami noc co noc vybuchovat ohňostroje a při tom nekoncepčně rozprodávají majetek a zadlužují město. A druzí? Kdo jsou vlastně ti druzí? Kde je ta opozice? SOS šla do voleb s tím, jak udělá podobným kauzám konec, a dnes je nejpevnějším spojencem a obhájcem ODS. Komunisti v rozhodujících chvílích vždy umějí své pravicové přátele podržet. Jan Riedl tu a tam zahrozí nějakým tím trestním oznámením, ale vždy si to včas rozmyslí. (Pro atletiku je to jenom dobře.) Zbývají Zelení. Ti se pomalu diskreditují na úrovni nejvyšší i nejnižší. Nahoře i dole se ukazuje, že nedozráli pro opravdovou politiku. Lidé jim přestávají rozumět. I mě jsou lidsky blízcí Hudec, Lomič či Lukášková, ale vnímám silně, že jejich demagogií zavánějící prohlášení občany čím dál více prudí.


Jak vnímáte Zelené? Tak zní otázka v dnešní anketě pod reklamami.


Kauza druhá - pravidla při zadávání zakázek. Metodika měření byla poměrně složitá. Každopádně výsledek není pro Lípu lichotivý. V indexu kvality interních pravidel jsme získali nulu. Protože vlastně žádná pravidla nemáme. A pokud je máme, tak o nich veřejnost nemá šanci nic zjistit.
V indexu volně přístupných informací na internetu jsme získali 0,067 bodu a dostali se na dvacáté místo s dalšími osmnácti městy. Ti za námi už měli jen nulu. Znamená to, že z 15 sledovaných indikátorů jsme naplnili jen jeden. Bohužel ze zprávy není možné určit který, ale u většiny měst šlo o internetový odkaz bez dalších informací.
Míchám jablka s hruškami, ale druhá kauza opět ukazuje na nekoncepčnost a neochotu podělit se s občany o informace. Vždyť jsem už psal, jaký je problém zjistit si třeba, o čem se vlastně na zasedání zastupitelů bude jednat. Vždyť to někdy netuší ani zastupitelé - tedy pokud náhodou někdo nepotřebuje jejich hlas. Výsledky studie si můžete prohlédnout zde.


Pár fotografií z tohoto týdne.


Otevřeli nám další Spar.





Byly Městské slavnosti.



Kosmodrom u Intersparu pod Špičákem.



V úštěcké synagoze je do konce července zajímavá výstava.