Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

27/2006

Archiv

Plán Expedice


První prázdninový "předtočený" deník je tu. Už podeváté jsme vyrazili na prázdninovou Expedici. Míříme do pohoří, která jsme už navštívili, ale skoro žádná atrakce by neměla být podruhé. Po návratu vás budeme informovat jak písmem, tak fotograficky. Nyní teda malá namlsávka v podobě plánovaného programu.


V pátek začneme nočním přejezdem na Slovensko. V sobotu brzo nad ránem ho dokončíme a vzápětí se vydáme na první túru. Uvidíme, jaké bude počasí a nálada, ale uvažujeme již tento den o výstupu do Bystrého sedla nad Śtrbským plesem.



Až do středy budeme ubytováni v kempu v Tatranské Štrbě a v plánu je ještě jedna túra po Vysokých Tatrách, návštěva Pienin, kde začínající expedičníci dostanou možnost sjet si Dunajec na pltích, ti, co už tuto atrakci zažili, zamíří do Polska a pokusíme se zdolat pieninskou dominantu - Trzi Korony. Jeden den je v plánu rovněž výstup dolinou Velký Sokol ve Slovenském ráji. Ve středu vyrazíme dále na východ, doplníme zásoby v partnerském Bardějově a přes památný průsmyk na Dukle vstoupíme na území Polska. Tento den bychom kromě přejezdu do Ustrzyk Górnych chtěli ještě objevit nejstarší ručně hloubený naftový důl v Bóbrkách.



Až do soboty budeme bloudit nejřidčeji osídlenou oblastí Evropy - Biesczadami. Místa jako Brzegi Gorne, Solinské jezero, Caryňská a Wetlinská polonina, Tarnica nejsou asi každému známá, ale pojem Halič známe všichni aspoň díky Švejkovi. Jeho obrázek také zdobí naše pracovní sešity a Halič dala jméno celé naší Expedici.


Vracíme se v neděli 9. července, takže od tohoto data se můžete těšit na zprávy z této zapomenuté části Evropy.


Hláška týdne


Zaujal mě článek v časopise Týden pojednávající o netradičních mravech a zvycích v různých státech světa. Obzvlášť dvě hlášky skutečně stojí za to. Snad vás teď na začátku dovolených také pobaví.


Čína: ten, kdo se topí, nemůže čekat pomoc, Číňané považují tonutí za zásah osudu.


Přemýšlel jsem, že by se tento mrav dal i poněkud rozšířit. Pár studentů se teď ke konci roku poměrně slušně topilo, ale nakonec jsem si na srpen žádnou práci nepřidělal. Také ti, kdo tonou v lásce, by neměli prosit o pomoc okolí.


Ještě hůře může být v Brazílii:


České ženy by měly v největší jihoamerické zemi zbystřit při otázce "odkud jste". Odpovídat nejjednodušším způsobem, tedy větičkou "sou tcheca" (jsem Češka), není příliš vhodné. Slovo "tcheca" je v portugalštině výraz pro ženské přirození.


By mě zajímalo, jestli "jsem Čech" není v některých státech také vnímáno jako vulgarita.


Žebříček


Vrátím se ještě jednou k Expedici. Už nyní uvažujeme, kam zamířit příští rok. I studenti se budou po celé letošní putování vyptávat. Naznačím, jaká jsou má favorizovaná místa. Vy můžete poradit třeba v diskusi anebo formou ankety pod deníkem. Samozřejmě vycházím z cenových relací, které jsou přijatelné jak pro nás, tak pro studenty.


1. Podkarpatská Ukrajina - již je na čase, družba mezi představiteli města funguje, ale většina Českolipanů zná Užhorod a okolí jen z Cestománie. Záporem je kapánek nejistá situace s vízy a odpor některých rodičů. Ale když jsme loni zvládli Rumunsko a Srbsko ...


2. Slovinsko s Maďarskem - Slovinsko je na delší pobyt poměrně drahé, ale v kombinaci se sopečným pohořím nedaleko Balatonu, v jehož okolí je několik velmi zajímavých rezervací, by to mohla být zajímavá akce.


3. Bihor - tohle rumunské pohoří mě nadchlo svou pestrostí a rád bych ho studentům představil, problém je s ubytováním, hygienou a dalšími potřebami takto velké skupiny.


4. Skotsko -  finančně poměrně nákladná věc, ale letos zkoušíme nový způsob stravování (vezeme kuchaře), když se osvědčí, nemuselo by to být neuskutečnitelné.


5. Jeseníky, Beskydy, Góry Stolowe - uvažujeme zase jednou zůstat doma a akci si zpříjemnit vyjížďkou do jednoho z polských národních parků.


Fotka týdne


Aspoň v této rubrice zůstaneme na Českolipsku. Michaela Komersová nedaleko Doks vyfotila létající pivo :o))