Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

34/2009

Archiv

Na stránkách města už je zápis z říjnového zasedání zastupitelů, tak jsem do něj nahlédl. Termín asi nebyl vybrán úplně ideálně, neboť hned osm zastupitelů se zachovalo jako já a prodloužilo si víkend (jednalo se ve čtvrtek).  Z toho jen čtyři se oficiálně omluvili.
Diskutovalo se hned na úvod - o změnách v pořadí projednávaných bodů, zejména o žádosti Židovské obce Děčín, která chce, aby se město spolupodílelo na financování opravy židovského hřbitova v České Lípě. Mimochodem, vzpomněl jsem si na nedávnou exkurzi do Židovského muzea v Praze, kde nás průvodkyně upozorňovala, jak velkou raritu v Lípě máme. Židovský hřbitov je výrazně nad úrovní terénu, protože hroby jsou naskládané nad sebou. Takových hřbitovů v Čechách moc není.
Zajímavou připomínku měl Petr Máška - navrhl jako podmínku spolufinancování, aby byl hřbitov otevřen veřejnosti.


V rámci rozpočtových změn zazněl dotaz Miroslava Hudce na vývoj příjmů města. Josef Zachrla sdělil, že schodek je 18 milionů Kč. Ing. Jaromír Štrumfa měl připomínky ke zvýšení položek reprezentace, pohoštění a upomínkové předměty o 100 000,- Kč.
Ing. Štrumfa zřejmě exceloval i u dalšího bodu nazvaného "Odpis nedobytných pohledávek". Považoval záležitost tohoto bodu za skandální v agendě dnešního jednání. "My jsme nechali někoho, kdo od prvního dne roku 2006 neplatil, neplatit do  konce roku 2006..."
Vyjadřovala se Blanka Gurthová, referentka majetkového úseku: "Jakmile jsme obdrželi od finančního odboru avízo, že nájemce nereaguje na upomínky, ani na žádnou soudní žalobu, přistupujeme k návrhu, aby bylo dáno ukončení nájemní smlouvy formou výpovědi. Je připraven materiál na radu města a usnesení rady se doručuje nájemci, dnem doručení se ukončuje nájemní smlouva."
Odpovědnost byla poté hozena na realitní kancelář Kouba.


Velmi mě zajímal bod č. 9 nazvaný Daň z nemovitosti. Ani ne tak návrh samotný, aby byl vyšší příjem u daně z nemovitosti použit na položku svoz komunálního odpadu v rozpočtu ORMI. V diskusi například zaznělo, že neplatiči dluží městu 34 milionů korun na odpady. O to směšněji působí fakt, že za druhé čtvrtletí r. 2008 bylo vymoženo osm pohledávek v částce necelých 15 tisíc korun. Všichni zodpovědní se dušovali, že nikomu se nic odpouštět nebude. Stejná informace je i v posledním čísle Městských novin.
Jako vždy byly zajímavé interpelace. Třeba Jan Riedl hovořil o sporu s panem Legezou, který se s městem soudí o pozemek pod hospodou. Pod tou hospodou na Severu, která zřejmě už slouží jen jako pračka peněz. Kdysi se v ní musely rezervovat stoly, když si chtěl někdo večer posedět, dnes tam po večerech pobývá jen sám číšník.


Několik drobných interpelací měl i bývalý hejtman a starosta Petr Skokan. Například kritizoval nové zábradlí přes Ploučnici. Už jsem na něj rovněž koukal a je to hnus. Jako když si na oktávku namontujete nárazník od trabanta. 


 V týdnu jsem toho moc nestihl. Až o víkendu jsem se nechal nalákat na dorostenecké derby mezi Lokotkou a Arsenalem. Podle počtu přihlášených na facebooku to vypadalo, že dorazí aspoň pětistovka diváků. V nevlídném počasí přišla asi půlka. Na obou týmech byla vidět počáteční nervozita. Ta opadla po druhém gólu. Herní kvalita byla na straně Arsenalu, hráčů Lokotky mi bylo někdy až líto, jak se nemůžou prodrat do dobře organizované obrany soupeře.
Na pár záběrech můžete zhodnotit atmosféru, vidět jeden neplatný gól a dva platné, z nichž jeden padl z penalty.


 


Co se týká většího množství článků o sportu, snažím se tak reagovat na připomínky některých čtenářů, že o tomto odvětví lidské činnosti píšeme málo. Potěšilo mě, kolik nadšenců se kolem všech sportů pohybuje. Zároveň je paráda, že jsou mezi nimi i ti, kteří dokážou napsat čtivý text. Rád věnuji čas na editaci. Myslím, že je to ta nejlepší propagace jejich činnosti. Přes rýpavé připomínky některých čtenářů mě těší, že čtenost těchto článků je slušnější, než jsem čekal.


Do Lípy se vrátil socialismus, aspoň v prodejně Lidlu. Byl jsem tam nakupovat v sobotu a všiml jsem si u některých produktů upozornění, že si jich nemůžu vzít libovolné množství. Anebo musím projet kasou, dát si věci do auta a jít nakoupit ještě jednou. Samozřejmě, vím, jak a kde nakupují vietnamští podnikatelé, přesto mě cedulky překvapily. To už není hlavním cílem Lidlu vydělat? Nejsou rádi, že produkt prodají? A co když budu slavit čtyřicetiny a budu chtít pořádně zakalit?