Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

35/2009

Archiv

Sever se uklidňuje, konstatovali jsme nedávno s manželkou. Původně jsem si myslel, že je to jen subjektivní pocit - ochladilo se a lavičky nelákají k posezení a večerním mejdanům. V sobotu jsem se potkal s Monikou Rejnartovou, zástupkyní Občanského sdružení Za klidný Sever. Zatímco naše děti soutěžily o titul Českolipský Rambo, probrali jsme, co je na sídlišti nového. Nebudu pouštět do médií nic oficiálního, ale předběžně jsme si dohodli rozhovor. Doma jsem vzal do ruky zápis z měsíc staré čtyřstranné schůzky (Petr Eichler, zástupce majitele bytů na Severu, zmíněná Monika, starostka Hana Moudrá a Lucie Honzíková Kotlánová, zástupkyně humanitární organizace ADRA).
Nejvíce mě potěšilo, že se zpřísní požadavky na výběr nájemníků, kteří budou muset prokázat zdroj příjmu a jeho výši, bezdlužnost a případně potvrzení o průběhu předchozího nájmu. Příjmy žadatelů o byt, spočívající pouze v pobírání sociálních dávek, nebudou považovány za stabilní zajištění plateb nájemného. V pěti vytipovaných budovách bude ustanovena funkce domovníka, který bude po dobu jednoho roku placen úřadem práce. Jedná se o dva věžové domy, dva vysokopodlažní a jeden nízkopodlažní dům.
Určitě se budeme touto problematikou dále zabývat. Celý zápis naleznete zde. Za sebe chci napsat, že si vážím lidí, kteří se ve sdružení angažují. Přestože nejsou profesionály, občas působí naivně nebo impulzivně, ukázali všem pochybovačům, jak může fungovat občanská společnost.


Shodou okolností jsem měl chvíli před čtením zápisu otevřené stránky českolipských Zelených. Zajímalo mě, k čemu všemu se v posledních dnech vyjadřoval Miroslav Hudec. Nedávno jsem dával odkaz na jeho zprávu ze zasedání zastupitelů. (Zde měl být link znovu, ale z nějakého důvodu zmizel. Snad to není kvůli tomu, že se naši spameři přesunuli ma stránky Zelených.) Původně jsem ho požádal, zdali bych ji mohl vydat přímo na stránkách i-novin. Odpověď jsem tak trochu tušil: už má dost věčného napadání ze strany některých anonymních pisatelů. Přemýšlel jsem, zdali té zmíněné části čtenářů vadí Hudcova občanská angažovanost nebo její styl. Domnívám se, že za b) je správně. Také se mi občas ježí chlupy, když cítím z jeho textu takové to chytré horákovství, jedinečnost jeho pravdy apod. Podle mě by však byla škoda, kdyby se Miroslav Hudec a jemu podobní pod tlakem anonymů z veřejného života stahovali, protože politických altruistů mezi námi moc není. Těch, co to s námi myslí dobře a budou se za nás rvát navzdory našemu nesouhlasu.


Jen pro pobavení část jednoho z posledních příspěvků pana Hudce: "Jediná věc mi vrtá hlavou. Proč se zákon omezuje jen na tu techniku a dopravu? Copak třeba takoví podnikatelé v nejstarším ženském (a dnes čím dál více i mužském) řemeslném oboru nekonají v zájmu veřejného dobra? Nejsou snad pokornými služebníky uspokojování jedné z nejzákladnějších lidských potřeb? Potřeby dokonce snad naléhavější, než je potřeba dopravit se co nejrychleji a cestou co nejkratší z bodu A do bodu B? Nemají snad mnozí z nich tu veřejnou užitečnost vyjádřenu dokonce i v názvu svých podniků? A právě oni že by neměli být účastni dobra zmíněného zákona? Výstavba veřejných domů že by neměla být veřejným zájmem?"


Více naleznete zde.


V týdnu jsem se coby zástupce naší školy dostal na Burzu škol. V minulých letech jsem maximálně poskytoval fotky z Expedic a jiných svých akcí, takže jsem neměl představu, jak akce v reálu vypadá. Líbila se mi. Byla českolipsky skromná, ale i tak byla radost se procházet mezi stánky různých škol a obdivovat nápady, jak se prezentovat. Škoda, že mám jen dvě děti :o).


Co mě vyděsilo, to byl přístup některých deváťáků. Vedle mě měli stánek zedníci, a tak jsme tak trochu kšeftovali. Kdo se nehodil k nám, toho jsem posílal k nim, a naopak. Bohužel nejvíce žáků se necítilo ani na manuální práci, ani na studium. Po hodině snažení jsem už některé drze posílal ke stánku Pracovního úřadu. Cítil jsem, jak jsme my na gymnáziu jako ve skleníku. Řada studentů má několik koníčků, když už jim to nejde úplně podle představ ve škole, mají úspěchy ve sportu, hrají na hudební nástroje. Včera jsem si na facebooku povídal se studentkou o reakci fluoridu platinového s kyslíkem ... zkrátka děkuji, že mohu učit tam, kde učím, a pracovat s lidmi, kteří chtějí v životě ještě něco dokázat.


Zájem a diskuse čtenářů u mého článku o restauraci v tenisové hale (zde), mě vrátila k úvahám více se věnovat službám v České Lípě. Proč posuzovat klady a zápory jen hospod? Sice nemáme v i-novinách kapacitu na nějaké obšírné studie a investigativní materiály, ale když se zapojíte i vy čtenáři, mohli bychom z tohoto pohledu naše město a Českolipsko pozoruhodně zmapovat.


Plánů je hodně, ale já jsem nyní týden v Polsku. Se studenty se účastním dalších dílen projektu Lanterna Futuri. Když deník píši, mám trochu stažené půlky, neboť respirační choroby nejvíce řádí právě ve třídě, která se mnou odjela.  V místě mého pobytu snad bude veřejná wi-fi síť, tak se určitě ozvu a na chodu i-novin by má nepřítomnost neměla být znát.


A ještě nabídka vyžití na příští týden. Být v Čechách, možná bych zavítal do Boru na filmové představení Jan Hus: Mše za tři mrtvé muže (má pěkně rozporuplné hodnocení na CSFD - zde) . O den později vystoupí v novoborském divadle Pepa Lábus, moderátor rádia Beat a také písničkář. Ten stejný den začíná v Lípě 33. ročník Českolipského divadelního podzimu představením děčínského divadla s názvem Malá mořská víla. V pátek se můžete jít podívat na adaptaci Kytice v podání Divadelního klubu mladých.  Konečně bude také narvaný Crystal - přijedou Tři sestry a Visací zámek ... a pivo poteče proudy. V sobotu se v KD Crystal uskuteční Sjezd swingařů.   



Na závěr znovu nabízím videa z tohoto týdne:


Burza škol:

Českolipský Rambo:

 


A tradičně pro radost mé chemické hrátky: