Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

37/2009

Archiv

Představitelé Libereckého kraje se chlubí kde čím, počínaje návštěvou vietnamské delegace a konče přestřižením pásky kdesi v zapadlém koutu regionu. O tom, že už na začátku října vyzvalo Ministerstvo vnitra kraj ke zrušení usnesení o způsobu úhrad regulačních poplatků ve zdravotnictví, zarytě mlčelo až do tohoto týdne. Nevěděla to veřejnost a dokonce ani krajští opoziční zastupitelé (jak nám potvrdil Martin Půta).
Nezastírám, že mi vadí postup krajů obcházejících zákony a v podstatě proti poplatkům nic nemám. I ze školy vím, že lidé si málo váží věcí získaných jakoby zdarma. A argumenty, že by placením poplatků někdo zchudl, mi přijdou ubohé, když všichni víme o existenci stropů.



Za dvacet porevolučních let se nám podařilo vybudovat něco jako socialistický kapitalismus. Oháníme se tržním prostředím, liberalismem, svobodou, přitom se neustále zuby nehty držíme „výdobytků“ socialismu. Týká se to školství, zdravotnictví, ale i bydlení, za které půlka občanů platí tržní nájemné a druhá regulované (viz situace na sídlišti Sever).


I já jsem se včera stal rukojmím poměrů, které v české kotlině panují. Už v září jsem naplánoval zimní dovolenou, našel pěkný penzion pár metrů od sjezdovky, nalákal na něj i rodiny pěti přátel, abych včera ráno na stránkách zimního areálu objevil text, že v této sezóně nebudou vleky fungovat. Volal jsem majiteli i radnici v Josefově Dole. Majitel areálu prohlásil, že areál nevynáší, smlouva, kterou podepsal na dvacet let, je pro něj nevýhodná, a starosta je ožrala, se kterým se nedá jednat. Díky tomu, že se nedohodne radnice s podnikatelem, najednou přichází o živobytí několik desítek dalších lidí – zejména majitelé penzionů a provozovatel hotelu. Milovníci lyžování rezervace samozřejmě hromadně ruší.   


Mnozí vzhlížíme k lepším zítřkům, na úrovni celostátní i regionální, a nově vzniklá strana TOP 09 se aspoň v prohlášení snaží být tím prorokem, který nás k nim dovede. Nevyčítám nikomu, když tu a tam převlékne politický kabát, jen zabedněnci nemění názory, ale proč bylo nutné, aby celé vedení topky na sjezdu ovládli bývalí lidovci. První místopředseda Kalousek, další místopředsedové - za náš kraj několikrát kandidující Jaromír Drábek, Marek Ženíšek (bývalý člen lidovců), Ludmila Müllerová (senátorka, původně za lidovce), Pavol Lukša (býval dokonce místopředsedou lidovců), v předsednictvu je ještě poslanec zvolený za lidovce Jan Husák. Ve výkonném výboru třeba Vlasta Parkanová či Pavel Severa. Je toto opravdu nová strana? Proč nedali šanci někomu z těch stovek mladých, kteří se k nim prý hlásí?




Regionální média v týdnu informovala, že TOP 09 má svou buňku už i na Českolipsku. Její předseda Tomáš Hudec je velmi sdílný, takže spolu chystáme rozhovor. Určitě mu položím i otázky, které si klademe všichni, když vidíme, kdo do TOP 09 vstupuje. Některým našim čtenářům se nelíbí například podnikatel Vladimír Matoušek, zvolený jako místopředseda regionální organizace. Pan Hudec má potřebu se vyjadřovat k dění v České Lípě. I-noviny nebrání žádnému politikovi, aby přispíval do rubriky Názor. Prozatím přidávám odkaz na stránky jeho strany, kde komentuje středeční zasedání zastupitelů (které já jsem zase nestihl). Nelíbí se mu především zvýšení daně z nemovitosti a zrušení poplatků za odpad (naleznete zde).


i-noviny na příští týden nachystaly například rozhovory se třemi asistenty zákonodárců, vyjde i první díl seriálu Služby, služby, služby (nultý díl je zde). Věnován je pneuservisům.


Co se týká kultury, je především ve znamení Vánoc. V pondělí vystoupí v Jiráskově divadle Maranatha Gospel Choir. V úterý se v knihovně představí zpěvačka a překladatelka Věra Klásková, se kterou jsem nedávno dělal rozhovor (zde a zde). Ve středu v rámci Klubu U Bílého králíka zazní v kostele sv. Máří Magdalény verše Ivana Martina Jirouse. Přednášet bude například i místostarosta České Lípy Tomáš Vlček (zde). V pátek začínají Vánoční trhy v ambitu muzea a v Crystalu proběhne trošku ostřejší Music party - z místních kapel se na pódium snad vydrápou členové Pupíčku a kapely Laniena Mantis. A co se týká soboty, tak já osobně chci jet do německého městečka Schirgiswalde na výstavu betlémů (tip zde).



Plakát muzea se zrovna nevyvedl, ale taky přidávám:




Videa tohoto týdne.


Čekám na výsledky Českolipského Tarzana, video jste mohli vidět i v samostatném článku.

 


Po dvou týdnech zase pro radost video z chemického kroužku.

 


Dnes se ještě chystám na náměstí, tak předpokládám, že večer samostatně vydám filmek o rozsvěcení vánočního stromku. Pokud se teda nezbuším svařákem, mám nějakou slinu.