Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

38/2008

Archiv

Týden před volbami jsem se chtěl aspoň podívat, kdo všechno vlastně kandiduje, koho znám, kdo je z Lípy atp.


č. 1 KSČM


Nevím, co by se muselo stát, abych je volil. Taková alternativa prostě neexistuje. Jedničkou je kandidát do Senátu Miloš Tita. Je to takový paradox, že komunistům dělá jedničku nestraník. Který však byl ve straně ještě dva roky po revoluci. Na šestém místě je neúspěšný kandidát do poslanecké sněmovny Stanislav Mackovík z Pertoltic. Zákupští zřejmě neodolají a budou ve slušném počtu hlasovat pro svou starostku Miloslavu Hudakovou na dvanáctém místě kandidátky. Vzhledem k tomu, že komunisté chtějí deset míst v krajském zastupitelstvu, má slušnou šanci. Kravaře zastupuje Václav Větrovec, pracovník sběrných surovin. Na nevolitelných místech kandidátky jsou i dva českolipští zastupitelé - Adamčík a Panc.


č. 15 - Starostové pro Liberecký kraj


Starostové mají značně silnou kandidátku, možná vůbec nejsilnější. Hemží se různými tituly, dělníky na ní nehledejte. Až se takové kandidátky děsím. Neumím si představit, že budou vystupovat jednotně, spíše je stále podezírám, že se nakonec spojí s ODS a vlak pojede dál. Proti jednotlivým osobnostem až na výjimky nic nemám. Předpokládám, že obzvlášť v menších obcích by mohla být tato listina černým koněm. Vede ji agilní starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta, na druhém místě je bývalá starostka Boru Stanislava Silná, devítkou je Jiří Vosecký, starosta Okrouhlé. Z okolí nechybějí ani starostové Skalice, Mimoně, Prysku, Svoru, Holan, Polevska či Heřmanic či další bývalý starosta Nového Boru Ivan Lacko. Kandidátku na dvacátém sedmém místě podpořil ředitel festivalu Lípa Musica Martin Prokeš.   


č. 18 Strana zelených


V minulých volbách (do PS) dosáhli Zelení v Libereckém kraji nejlepšího výsledku v rámci celé republiky - aspoň co se týká procent. Myslím si, že ho však nezopakují. Dost hlasů jim mohou ubrat právě Starostové či SOS. Skalních voličů mají pomálu, přednost jim dávají takoví ti věční poutníci, kteří nechtějí ani moc doprava, ani moc doleva. Jako jsem třeba já. Bohužel v kraji jim chybí vůdce typu Bursíka, který by dělal skutečně reálnou politiku a nebyl jen štěkajícím psíkem. Spousta lidí si uvědomuje, že zeleň je krásná, cyklostezek málo, ptáčci hezky zpívají, ale zároveň si nechce připustit, že ráno nepojede do práce autem. Jednička Korytář je sice mediálně známý, ale jeho image nepřitahuje. Dvojkou je českolipská zastupitelka Jitka Lukášková, trojkou novoborský Milan Přívratský, který mimochodem kandidoval několik hodin na předsedu strany. Na osmém místě je Jitka Stowasserová, čtrnáctá odborová předačka učitelů Alena Losová. Kandidátku ze zadních pozic jistí českolipští zastupitelé Milan Kubát a Miroslav Hudec či ředitelka Libertinu Jiřina Mimrová. I na dalších místech je řada lidí, kteří by si pro svou angažovanost nějakou politickou funkci zasloužili - Jarka Formanová, Michaela Komersová, Pavlína Lomičová či Vladimíra Šumová. Vlastně bych měl napsat tvrdé y - samé ženy. To je další devíza Zelených, mají jedno z největších zastoupení žen.


č. 22 Národní socialisté a rozumní


Nemá asi moc smysl se touto kandidátkou zabývat. Jsou bez šance a ani nemají moc kandidátů z Českolipska. Asi zase tak rozumní nebudou.


č. 29 Koalice pro Liberecký kraj


Společnou kandidátku sestavili Evropští demokraté a lidovci. Obzvlášť lidovci občas nasadí zajímavé osobnosti (minule například u nás do městského zastupitelstva: Honsnejmanová, Pokorný, Smejkal), ale v našem regionu nemají tradiční voličstvo jako třeba na Moravě. Pravidelně končí pod hranicí volitelnosti. Jedničkou je primář Michael Vraný, trojkou starosta Českého Dubu Jiří Miler. První Českolipan je až dvanáctý Milan Bulíř. Na dvacátém druhém místě mě překvapil Roman Málek, šéf českolipských atletů.


č. 30 Strana pro otevřenou společnost


V Liberci má SOS poměrně slušnou podporu. Postupně ji získávala i v České Lípě, ale nenasytné vstoupení do radniční koalice s ODS zřejmě znamená do dalších let ztrátu důvěry. Jedničkou je manželka majitele libereckého Babylonu, elegantní Lidie Vajnerová. Kandidát do Senátu Jaromír Dvořák je třetí. Českolipští zastupitelé Záruba a Vlček jsou rovněž na relativně volitelných místech (7 a 12). Pro mě je přijatelnější spíše starosta Stružnice a bývalý učitel Jan Mečíř.


č. 33 Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa


Chtěl jsem napsat, že s fašouny?  nemá smysl ztrácet čas, ale raději to nějak zaobalím, jedno trestní oznámení mi stačí (proto tam je ten otazník, jsem zvědav, jestli pomůže).


č. 37 SDŽ - Strana důstojného života


Jedničkou je Oldřich Merta, člověk, který stihl za čtyři roky zastupovat tři strany. Socánky, komunisty a "důstojné". Dvojkou je další bývalý komunista a pomocník veřejné bezpečnosti Oldřich Němec. I tento lístek odkládám do třetího odpadkového koše zleva.


č. 42 Pravý blok a spousta dalších slov


Cibulkovi hoši nemají šanci už pro nedostatek kandidátů. Pozitivní je, že aspoň nemají na volebním lístku celé příbuzenstvo a důchodce ze sousedství.


č. 47 ODS


Tradiční favorit i tentokrát dodržel rovnoměrné zastoupení všech okresů. Dvojkou je naše starostka Hana Moudrá, sedmičkou místostarosta Cvikova Jaroslav Švehla, jedenáctkou v současnosti zrovna obchodní manažér Luboš Kalous. Na kandidátce jsou třeba Jan Stejskal, Zdeněk Krenický, Jaroslav Andrysík, Jindřich Mareš, tedy lidé vesměs seznámení s regionální problematikou. Překvapil mě Jiří Římánek, který zčásti dělal ODS kampaň, na 32. místě.


č. 48 - ČSSD


Krajský koaliční partner ODS postavil svou kampaň na zcela neregionálních tématech. Tím to u mě naprosto prohrál. Jestli nemá v kraji co nabídnout, tak ať raději nekandiduje. Koho v těchto volbách zajímají poplatky u lékaře či snížená spotřební daň? Navíc já nechci ani rušit poplatky, ani snižovat spotřební daň. Krajské volby nejsou referendem o vládnutí ODS ze Strakovky. Trochu jsem se rozhorlil, takže raději ke jménům. Jedničkou je bankovní manažér Stanislav Eichler. Prvním místním politikem je na pátém místě Stanislav Valdman, desátý je senátní kandidát Karel Kapoun z Doks, čtrnáctý starosta Šenova Ota Raiter. Nikde jsem nenašel českolipské zastupitele (jen bývalého Ivana Stránského). Opravdu socánky vůbec nechápu. Asi spoléhají, že jim vše vyhraje svými jedovatými slinami Jiří Paroubek.


č. 52 -  Česká strana národně sociální


Skomírající strana nemá z Českolipska jediného kandidáta.


č. 53 Dělnická strana


Strana, která má navíc ještě v názvu zrušení poplatků ve zdravotnictví, mě nezajímá.


č. 57 Unie pro sport a zdraví


Tato unie si tu a tam k politickému lizu přičuchne, ale tentokrát to zřejmě nebude. Možná je to škoda, i na její kandidátce je řada zajímavých osobností. Nechápu, proč jedničkou je bývalá reprezentantka Zuzana Kocumová. Její odpovědi v anketě MfD o jejích předpokladech mnoho nevypověděly. Čtvrtý je novoborský lékař Rudolf Daum, osmý českolipský zastupitel Jan Riedl, dvanáctý bývalý tahoun ODS Pavel Znamenáček.


Kdybych si mohl vybírat napříč volebními lístky, asi bych neměl problém, ale v krajských volbách se do obálky dává jen jeden volební lístek. Který to bude? Upřímně - na rozdíl od voleb senátních ještě nevím. V senátních volbách jsem vyhodil lístky všech bývalých členů KSČ a zůstaly mi tři - Dvořák, Skokan a Hudec. V tomto pořadí je budu i preferovat.
Vypínám, jdu se narvat dalším paralenem. Můžete mi napsat, jestli z té horečky neblouzním moc.
 


A na závěr něco pro pobavení či k pláči.


Fotografii auta významného českolipského politika nám zaslal čtenář i s odpovědí městské policie.




Vážený pane,


uvedené vozidlo mi skutečně nic neříká. Pokud máme tento přestupek oznámit příslušnému správnímu orgánu (odboru dopravy), je nutné opravdu doložit kvalitnější fotografii a bude potřeba uvést i Vaši osobu jako svědka (správní orgán po nás chce ke každému přestupku doložit nejen zadokumentovaný přestupek, ale i svědectví osoby na místě). Ačkoliv je v uvedených místech kamerový systém, na příslušném kamerovém bodu je otočná kamera se zoomem, která nemusí zabírat v daný okamžik právě tuto ulici nebo toto konkrétní místo. Monitoruje totiž i hlavní ulici Jindřicha z Lipé a náměstí až po ulici Mariánská. Není tedy možné postihnout obsluhu kamerového systému za nekvalitní práci, jelikož obsluhuje současně 16 kamer a z toho polovinu pohyblivých. Některé přestupky nám tak bohužel občas unikají. Za spolupráci děkuji.


S pozdravem Bc. Doležal Antonín, zástupce ředitele městské policie