Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

38/2009

Archiv

Možná více než polovinu pošty mi poslední dva dny tvoří příspěvky týkající se "rušené" sklářské školy v Kamenickém Šenově. Jsou od ředitele Janáka, dalších učitelů, žáků, jejich rodičů, mých žáků, kteří mají v Šenově přátele, tři jsou dokonce ze Spojených států, od představitelů tamních škol, na kterých František Janák působil. Nedělám si iluze, že by všichni jmenovaní psali zcela spontánně. I to je důvod, proč je nechci všechny vydat.  Navíc jsou příliš jednostranné a já nechci, aby na stránkách i-novin dostávali prostor jen zastánci školy. I přesto, že jsem na straně Šenováků.
Přes všechny důvody, které uvádí kraj (a naleznete je například v tomto článku), si myslím, že rušit sklářskou školu v Šenově je chybou. A největší chybou je způsob provádění celé akce. Bez diskuse s místní samosprávou, s vedením školy, s veřejností. Kamenický Šenov je pár metrů od Ústeckého kraje, proč se začalo zrovna u něj, když daleko větší úspory by se nalezly jistě i blíže Liberci? Proč se začíná školou, která by měla být tím omletým rodinným stříbrem?
Na druhou stranu bych měl vlastně tleskat. Myslím jako učitel na krajské škole. Vždyť odborné školy mají největší normativy už v tak dost podfinancovaném středním školství. Třeba zbude více na nás. Kdo do toho vidí, popadá se smíchy za břicho. Ještě se nezaplatily dluhy za mistrovství světa v severském lyžování a už se chystá mládežnická olympiáda. Oknem vyletují stamiliony a kraj argumentuje tím, že šenovskou školu musel dotovat milionem ročně.
Pro ilustraci aspoň jeden dokument z pošty a už tématu nechám. Je z roku 1948. Jak příznačné. Doporučuji k přečtení ještě vyjádření ředitele šenovské školy - zde.




Ve výše zmíněné kauze hrají podivnou roli Novoborané. Je zvláštní, jakou vizitku si poslední měsíce obyvatelé městečka pod Klíčem vytvářejí. Vždyť i v diskusích na i-novinách jsou anonymové nejagresivnější právě v kauzách, které se Boru týkají - ať jde o odvolání tajemníka Metála, financování sportu či popravené sudetské Němce. Frustrace ze zavření Crystalexu se zřejmě ventiluje zlobou na všechny. Hezky to ilustruje i úvodník starosty Jindřicha Mareše v právě vycházejícím čísle Novoborského měsíčníku. Zatímco Českolipany zve starostka v posledním čísle Městských novin pod vánoční stromeček, na adventní koncerty či na ples města, na němž vystoupí Eva Pilarová, starosta Boru píše: "V jiných zemích si váží hasičů a dokonce je prohlašují za národní hrdiny, my Češi na ně podáváme trestní oznámení, anonymně ... Proti tomu stojí anonym, který neváhá podat trestní oznámení na jejich hospodaření. Pane bezejmenný, myslím, že kdybyste si zašel do zbrojnice a vznesl dotaz, oni by vám rádi odpověděli a doložili své hospodaření. Kdybyste přišel za mnou, prověřil bych vaše pochybnosti a určitě bych vám vše vysvětlil.



Z pohledu statistik čtenáře našich novin více než šenovská kauza zajímají Vánoce. Úspěch zaznamenaly všechny čtyři videožurnály z českolipského náměstí. Let andělů pobavil, report z příjezdu kamionu Coca Coly aspiruje na nejotvíranější článek roku.  Patří také k nejdiskutovanějším. Na jednu stranu chápu, že lidem vadí komercionalizace Vánoc, zavádění nesmyslů typu Santa Klause, na druhou stranu nevím, proč si tím kazit náladu. Lípa, Nový Bor i další okolní města nabízejí tolik předvánočních programů, že si vybere skutečně každý. Od namyšleného intelektuála po prostého konzumenta života.


Už dnes odpoledne proběhne na českolipském náměstí druhý adventní koncert.  V Boru ho mají v kostele. V pondělí láká do Boru Janek Ledecký na své vánoční sliby. Od pondělí do středy můžeme na tradiční Vánoční trhy do muzea. Ve čtvrtek se do Boru vracejí Fešáci. Sobota je zasvěcená rockerům. V Luxoru vystoupí Horkýže Slíže, v Mimoni se sejdou například Mandrage a Prohrála v kartách s mimoňským Žitem.


Dva letáčky, které se mi nechtělo dávat samostatně.




Na úplný závěr ještě jednou videa z tohoto týdne.


Zahájení adventu:




Projev starostky:



Let andělů:



Coca Cola kamion:



Výstava betlému v Schirgiswalde:



A jako bonus páteční kroužek: