Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

39/2008

Archiv

Jako tradičně jsem nahlédl do svého volební obvodu, abych zjistil, jak smýšlejí moji sousedé. Samozřejmě se potvrdilo, že manželka nevolila stejně jako já, teda minimálně co se týká rozdávání preferenčních hlasů. Může za to jako vždy nízká volební účast tady na sídlišti Sever - tentokrát jen 20 procent. Do druhého kola voleb do Senátu by i u nás postoupili Petr Skokan (37,14 %) a Karel Kapoun (24,76 %). Třetí by byl Jaromír Dvořák, čtvrtý Miloš Tita, pátý Miroslav Hudec, šestý František Novosad. Jediný hlas v mém volebním okrsku nedostal Oldřich Němec.


Ve volbách do krajského zastupitelstva zvítězila ČSSD (27,10 %), stíhaná ODS (22,42 %), třetí byli komunisté (máme jich teda v okolí +/-20), čtvrtá by trochu překvapivě skončila Unie pro sport a zdraví s 8,41 % hlasů. Pětiprocentní hranici překročili ještě Starostové, Strana zelených a Strana pro otevřenou společnost. Kdyby teda záleželo na nás ze Severu, bylo by krajské zastupitelstvo pestřejší.


Přestože jsem se už dost vykecal v hyde parku, měl bych i tady prozradit nějaké pocity, dojmy, názory, aby to nebyla jen suchá statistika. Podobné výsledky jsem čekal a nejsem zase nějak extrémně zklamán. Podle mě ODS potřebovala dostat na zadek. (Napadlo mě, že já ale své děti neuhodil už devět let. Po počátečním pocitu, že je tím vychovávám, mi došlo, že jde jen o mou neschopnost řešit problémy jinak.) Přestože vnitřně souhlasím s řadou "modrých" programových cílů, vadí mi na všech úrovních to opojení mocí, přehlížení občanů, propletení s podnikatelskou sférou, neschopnost a možná i neochota vysvětlovat svým voličům konkrétní kroky. Sociálními demokraty zneužitá kauza Českolipské teplárenské budiž toho důkazem. Podle mě není nic proti občanům takovou firmu prodat, ale neschopnost tento krok vysvětlit, obhájit, je do nebe volající. Paradoxně může tato prohra ODS z dlouhodobého hlediska posílit. Pokud však do ODS budou vstupovat jen lidi cítící osobní prospěch, bude si muset na podobné porážky zvyknout. Nebudou je totiž volit ani lidé ideologicky s nimi sympatizující. Budiž toho já dobrým příkladem.


Pokud na kraji dojde ke vzniku koalice ČSSD, SOS a Starostové, budu nakonec spokojen i s celkovým výsledkem v našem regionu. Změna byla nutná. Věřím, že malým stranám se podaří spíše usměrnit z velké části nezkušené politiky ČSSD než dravce z ODS. Osobně bych těžce nesl vznik velké koalice a vůbec nejhůře by mi bylo při společném vládnutí ČSSD s komunisty. Už dvacet let se těším na svobodné volby, ve kterých komunisté nepřelezou pětiprocentní hranici. Až se to stane, budu mít konečně pocit, že jsme se odstřihli od minulosti. Do té doby totiž stále nebudeme pracovat se sto procenty hlasů, ale jen třeba s devadesáti jako nyní.


Co se týká voleb senátních, tak v nich vyšel můj tip zcela. Lidé volili stranicky. Ve druhém kole budu volit Petra Skokana. Není v tom nějaká zášť vůči Karlu Kapounovi, ani mi tolik nevadí jeho bývalé členství v KSČ, jak se snažím předstírat. Tu dobu jsem zažil, křivila lidi. Bůhví, jak bych se nakonec zachoval já, kdybych dostudoval, nastoupil do školství a chtěl co nejlépe ušlapat cestičku svým dětem. Každý nemá na to emigrovat či se stát topičem a za kotlem se učit anglicky. Je to spíše o té bližší košili. Ať už se, většinou anonymně, psalo o Skokanovi cokoliv, jeho hejtmanství přineslo Lípě výhody. Byl u informací, mohli jsme si na vrcholného představitele kraje sáhnout více než v jiných oblastech. Přestože mu lidé vyčítají, že Lípu zradil, chápu jeho ctižádost jít stále dál. Samozřejmě mi vadí, že je propleten s místní podnikatelskou elitou více, než je zdrávo, že představuje všechny nectnosti místní ODS atd. Ale ve výsledku si myslím, že bude Lípě prospěšnější než dokský občan. Možná by mohl být užitečnější než jeho dva předchůdci - Coufal a Tejnora, o nich jsme v Lípě totiž nevěděli vůbec nic.


Spočítal si někdo, kolik Českolipanů vlastně bude v krajském zastupitelstvu? Jeden - naše starostka Hana Moudrá. Není to na třetí největší město kraje přece jen trochu málo? Nový Bor bude mít zástupce čtyři - Stanislava Valdmana, Luboše Kalouse, Stanislavu Silnou a Jaromíra Dvořáka. Okres budou pak zastupovat ještě komunisté Mackovík z Pertoltic a Tita z Ralska, Jaroslav Švehla (ODS) ze Cvikova, Ota Raiter ze Šenova a Karel Kapoun (oba ČSSD) z Doks. Celkem teda 10 lidí ze 45. Ani kdyby ODS nechybělo těch šedesát hlasů k dalšímu mandátu, nedopadlo by to lépe. Z dalších Českolipanů tak byla nejblíže křeslu zelená Jitka Lukášková. To by však tato strana nesměla předvádět kotrmelce, které předvedla – viz výzvy vlastních členů, ať je lidé nevolí.


Své pocity z výsledků voleb můžete vyjádřit v diskusi pod článkem, v hyde parku či aspoň v anketě pod reklamami.