Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

41/2009

Archiv

Podruhé se vracím k 33. zasedání zastupitelstva města Česká Lípa. Podbody osmého až desátého bodu jednání byly věnovány výkupům, prodejům či záměrům výkupu a prodeje.
U bodu 8 a), během něhož zastupitelé schvalovali výkup pozemku od likvidovaného státního statku Česká Kamenice, se Petr Skokan nejprve zeptal, kdy se obrátila RK Vesta na město. Když dostal od paní Nebřenské informaci, že 19. 10. 2009, řekl: "Proč jednou to stihneme za šest týdnů, jindy, například v případě nemocnice Holý vrch, se to nestihne připravit k jednání ani za šest měsíců?"


Mediálně zajímavé bylo jednání o záměru prodat zahradnictví v Děčínské ulici. Nakonec bylo odloženo na dobu, kdy bude schválen územní plán města.
Mimochodem o územním plánu se jednalo i v bodu 12, který byl nazván Zpráva o postupu prací na pořízení územního plánu Česká Lípa. Doktor Hudec se na úvod zeptal, jestli je pravda, že Liberecký kraj má závažné připomínky. Zodpovědná úřednice to přiznala, ale zároveň dodala, že vše s kolegy zvládnou. Jan Stejskal dodal, že dalších 150 připomínek přišlo od občanů.
Petr Skokan si vzal opět slovo, když se jednalo o záměru výkupu bývalé mateřské školy v Dubické ulici. Ta patří společnosti Bombardier Transportation Czech Republic a. s. "Jaké bude využití, když odkoupíme?" zeptal se Petr Skokan. Odpověď úřednice Jolany Nebřenské nebyla právě přesvědčivá: "Můžeme třeba pronajmout."
Petr Skokan: "To se mi zdá podivné jako v případě jiných nákupů. Ale na to si tady musím zvyknout. Já oslovím všechny realitky v okolí, ať nabídnou městu Česká Lípa, co nemůžou prodat."
Jen dodávám, že oba Petrem Skokanem komentované případy byly odhlasovány kladně.


V rámci interpelací navrhli Ladislav Záruba a Miroslav Hudec zřízení pamětních desek významným českolipským občanům JUDr. Vladimíru Horovi a Josefu Maštálkovi.
Zajímavá byla i interpelace Jaromíra Štrumfy. V březnu zastupitelstvo schválilo výjimku z obecně závazné vyhlášky a umožnilo na OD Andy umístit velkoplošný LCD panel. Později se přišlo na to, že umístění panelu je v kompetenci stavebního úřadu. Stavební úřad požádal o stanovisko Policii ČR, která by se měla vyjádřit do 31. 3. 2010. Štrumfova argumentace však obsahovala i takové věty jako: "Zdá se, že provozovatel světelného panelu má na radnici supertlačenku, nebo se mýlím? Kdo mě z případného omylu vyvede? Pro pořádek připomínám, že jsem pro schválení možnosti umístění předmětného panelu, podobně jako několik dalších zastupitelů, 29. dubna t. r. nezvedl ruku."
Zdá se, že se nejedná o supertlačenku, ale o obyčejnou byrokracii. Ta vadí především občance Vlčkové, která má dvě okna přímo proti panelu, a proto podala stížnost. Od Jaromíra Štrumfy je hezké, že se jí chtěl zastat, bohužel si však neověřil některé informace.


Kultury jsem tento týden mnoho nestihl. Za zmínku stojí snad jen Avatar. Jsem z něj na rozpacích. Nejprve jsem půlku filmu zápasil s brýlemi, abych si opěvované 3D skutečně užil. Samotný příběh je klišé na druhou, třetí, pátou. Beru to tak, že jsem si prostě naběhl. Reklama ve mně vytvořila tak silné očekávání, že nešlo ukojit. Cameron vytuneloval snad všechna svá díla a k tomu ještě několik dalších. Samostatnou kapitolou je samozřejmě technické zpracování.  Jeho dokonalost až leká. Z Jurského parku jsem však odcházel mnohonásobně ohromenější.


Jinak nemám moc vánoční náladu. Sebrala mi ji další návštěva v léčebně dlouhodobě nemocných, zpráva, že se mi oběsila spolužačka, i neustále padající internet. Nejvíce se těším, že v týdnu vyběhnu na nějaký kopec, odlovím pár kešek a uvařím něco v nové kuchyni. Kromě kin toho kulturní stánky v Lípě a okolí ani mnoho nenabízejí.
Mé náladě odpovídá i skutečnost, že jediné video tohoto týdne je ze hřbitova :o))