Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

42/2008

Archiv

Těžko se mi píše o různých jiných věcech, když už týden špatně spím kvůli osobním starostem.
Pondělí probíhalo tak pohodově. Dokončili jsme rekonstrukci koupelny, Sparta dostala nakládačku od Ostravy a opět bodově ztratila na Slavii. Pak střih - je něco po sedmé hodině večerní, odjíždějí hasiči i policisté a my s manželkou stojíme u ohořelého vraku našeho auta, na které jsme dva roky šetřili a které jsme měli ještě dva roky splácet. Před očima mi běží reklama na Českou pojišťovnu, v níž padá auto ze skály, a když dopadne, je jako nové. Taky vidím ty večery, kdy jsem pracoval místo toho, abych koukal na seriály jako standardní občan. Uvědomuji si, že jsem v posledních letech více knih napsal než přečetl. Ve středu jsem nazul nové zimní gumy, v sobotu po dlouhé době načepoval plnou nádrž.
Další dny mi potvrzují neblahé tušení - cena auta se podle tabulek ani zdaleka nepřibližuje částce, kterou jsem za něj vydal. Navíc auto shořelo málo, takže několik podstatných částí bude uznáno za prodejné. Ptám se technika, co jako mám dělat s motorem. Přece prodat přes překupníky, odpovídá bezelstně. Kdo si podobným martyriem neprošel, asi neví, jak vyčerpávající je volat na automatické linky do pojišťoven. "Zmáčkněte jedničku, zmáčkněte dvojku, připravte si číslo své smlouvy." Když už se konečně dostanete k živému člověku, naučeně vás poinformuje o tom, co máte udělat, a pak vám začne nabízet další z produktů. Nepřestane, ani když mu řeknete, že teď opravdu nemáte náladu. Jeden si říká, že nemá fňukat, poddávat se tomu, že ho v životě čekají mnohem horší rány, ale stejně se ty myšlenky stále vracejí - v noci ve snech, ve dne, v okamžiku, kdy by auto použil.


O své zkušenosti se můžete podělit v diskusi i anketě pod reklamami.



Fotografii mi zapůjčili v Českolipském deníku.


Takže se raději vrátím k té koupelně. Po různých zkušenostech s řemeslníky musím napsat, že tentokrát jsem nadmíru spokojen - jak s odvedenou prací, tak s finanční stránkou a rychlostí. Takhle si nějak představuji světlou stránku kapitalismu. Celou rekonstrukci mi zajistila firma Miroslava Dražky. Odkaz najdete zde. Šťouraly předem upozorňuji, že jsem za tuto větu nevzal ani korunu. 


Na závěr několik fotografií Petra Sršně, který se nechal zlákat k návštěvě Sklářské noci v novoborské sklářské škole. Fotografie jsou jen z mobilu, ale jasně dokumentují, že zájem o akci byl veký.