Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

49/2008

Archiv

No dobře, přiznávám, že anketa Osobnost Českolipska se mírně rozplizla. Nicméně snad přiznáte i vy, čtenáři, že dva účely splnila. Zvedla čtenost … no, to vás zase tolik nebere. Umožnila nám také poznat řadu osobností, o kterých jsme často neměli ani páru. Když budu mluvit za sebe, tak já třeba manžele Vojtíškovy znal jen z tiskových zpráv. Oba byli velice ochotní, když jsme dělali rozhovory, a oba mi představili Lípu, jak jsem ji doposud neznal. O existenci řady osobností jsem neměl ani potuchy anebo mě nenapadlo, že pocházejí z Českolipska. U řady mužů a žen také cítím dluh, protože se mi je nepodařilo představit více. Hodně je to o čase, není sranda při všech dalších aktivitách dotáhnout do konce jeden rozhovor za týden.
Vydáním tohoto deníku anketa Osobnost Českolipska končí. Sečetl jsem vaše finálové hlasy. S nepatrným náskokem zvítězil Milan Holubec, můj bývalý kolega z gymnázia. Své zcela jistě sehrála skutečnost, že matematice vyučoval během několika desetiletí možná tisíce občanů České Lípy a Nového Boru. K tomu jeho aktivity vodáka, lyžaře, hokejisty, řidiče … Vladislav Jindra byl přece jen o něco méně dravý.
Okamžitě jsme s Petrem Sršněm začali vymýšlet, čím i-noviny vylepšit od ledna. Zatím jsou na stole následující nápady:
 
Líbí * nelíbí


Nápad je to Petra, ale já nad ním uvažoval, když jsem byl nyní o Vánocích u rodičů. Nějak se mi nepodařilo se zbytkem rodiny shodnout, zdali nová přístavba radnice v Brandýse nad Labem je vhodná, pěkná, vkusná … Já tvrdil, že staré přístavby byly daleko horší, jen je tak s odstupem století nevnímáme. I v našich obcích se neustále něco vylepšuje … nebo možná vyhoršuje. Sportareálem to začíná a výsadbou stromů končí. Co čtenář, to jiný názor. Proč si neudělat jednou za čtrnáct dnů anketu a zjistit, jaký názor mají ostatní? Třeba zjistíme, že jezírko v parku není tak hnusné, jako zde prohlašuje pár křiklounů. Třeba ne všichni vnímají KD Crystal tak pozitivně jako David Vávra.


O nej provozovnu


Tohle je starý nápad, který jsme již dokonce přetřásali v deníku někdy před rokem. Co udělat souboj provozoven? Které holičství v Lípě je to nejlepší? Která restaurace v Novém Boru má nejlepší pivo? Kde je nejlepší si nechat přezout gumy? Problémem je jen vymyslet systém. Trochu doufám v pomoc vás, čtenářů – podobně jako jste někteří pomohli s hledáním osobností či předtím pamětihodností. Jak to udělat, abychom na nikoho nezapomněli?  A taky se trochu bojím té snahy výsledky ovlivnit. I v Osobnosti ke konci přituhovalo ... a to o nic nešlo. V této nové anketě může jít o reklamu, dobrou pověst, zájem zákazníků …


Nej místo v České Lípě


V České Lípě (ano, to je hlavní minus, jednalo by se o českolipskou anketu) je mnoho krásných zákoutí, stromů, hospod, parků, ulic, staveb ... Proč neudělat „soutěž“, v níž by se utkaly třeba divadlo, socha z parku, starý liliovník a restaurace Hong Kong I? Volili bychom srdcem, citem nebo co to je za orgán. A hledali to nej místo v České Lípě.


K nápadům můžete diskutovat pod článkem. Pod reklamami je rovněž malá anketa.