Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

8/2009

Archiv

Po týdnu jsem se vrátil z hor, a tak deník jako už mnohokrát plním zprávami, které uvízly v poště, nejsou již aktuální, ale přesto stojí minimálně za povšimnutí.


První zprávou, která zůstala v poště a ztratila na aktuálnosti, je ta o možnosti vidět film Cesta na měsíc pomocí technologie známe z IMAXU. Jedinečnou šanci jsme měli ve středu 18. února. Ilona Rejholcová lákala takto:


Máte jedinečnou šanci ve středu 18. února v Městském kině v Novém Boru od 16 hodin, kde bude na jedno představení zkušebně namontována speciální digitální technologie.  „Ta funguje ve Full HD rozlišení, jaké se používá například při přenosech z Metropolitní opery v New Yorku a splňuje současné hollywoodské standardy DCI,“ prozrazuje Radovan Novotný, jednatel Kultury Nový Bor, s.r.o.
V blízké budoucnosti budou touto technologií vybavena všechna kina v republice včetně novoborského.
„Film Cesta na měsíc vtáhne diváky do děje pomocí polarizovaných brýlí. Každé oko dostává pouze obraz pro ně určený a uvnitř mozku se pak skládá iluze trojrozměrné reality. Brýle 3D budou rozdávány na začátku představení, je možné je použít i přes dioptrické brýle.  Jejich mírně zaoblený tvar zaručuje, že diváka neruší žádné světelné odrazy a neovlivňuje jeho periferní vidění,“ vysvětluje Novotný.




Z podobného soudku je i zpráva tiskového mluvčího Libereckého kraje Jiřího Langera:
První XD Theater otevře krajský radní Jaroslav Podzimek  18. února  v 11 hodin v Centru  Babylon v Liberci.
Unikátní zařízení nabídne projekci 3D filmů doplněnou čtvrtou dimenzí – pohybem sedadel a dalšími smyslovými prožitky. Zájemci o nevšední zážitek se mohou například vydat do polárních pustin, proletět se ohnivými doly nebo se vznášet nad povrchem neznámé planety.
V nabídce je celkem pět různých filmů. Od ledového Výletu do Arktidy, přes oblast sci-fi – Cesta do středu země či průlet nad neobjevenou planetou. Nechybí ani adrenalinový zážitek. XD Theater nabídne v této oblasti film Strašidelný důl. Na své si přijdou i menší diváci – Jett and Jinn je průlet nad ulicemi velkoměsta i pod nimi.
 Podle představitelů společnosti má další atrakce přilákat do města i Libereckého kraje další turisty a rekreanty.



Přestože se kraj chlubí enormní snahou přilákat k nám turisty, vydal statistický úřad následující zprávu: Do Libereckého kraje přijelo loni nejméně turistů za devět let. V kraji se ubytovalo téměř 696.000 lidí, což bylo zhruba o dvě procenta méně než předloni. Ve srovnání s rokem 2000, kdy kraj navštívilo téměř 843.000 turistů, je to ale propad o 18 procent. Výrazně přitom ubylo zejména cizinců, jejichž počet loni poprvé klesl pod 200.000. Podobný trend zaznamenali statistici v celé zemi s výjimkou Prahy a Jihomoravského kraje.
Uvidíme, jak statistikami zahýbá probíhající mistrovství světa v klasickém lyžování.


Novoborané se také zajímavě zapsali do organizace mistrovství světa.


Na mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci se lze ubytovat už za tři eura (asi 87 korun). Navíc docela blízko běžeckých tratí. Klub českých turistů tam začal ve čtvrtek stavět zimní stanové tábořiště. Vyroste na soukromé louce v sousedství sportovního areálu. Místo tam je pro 100 stanů, ubytování pod nimi si již zamluvilo deset Čechů a přes padesát Norů. ČTK to řekl Petr Randus z Tělovýchovné jednoty Jiskra Nový Bor, která táboření v závějích organizuje. "Pořádáme ho každoročně, letos již po osmačtyřicáté," dodal. Na zimním mistrovství světa se podle něj dosud netábořilo. Turisté se stany ale provázeli Kateřinu Neumannovou na olympiádě v Turínu, kde získala zlatou medaili. Těsně nad olympijskou vesnicí tehdy tábořilo 45 Čechů. Podle Randuse se dá venku pohodlně spát do minus 28 stupňů. "Žádnou zvláštní výbavu nemám, spacák jsem si ušil sám z filcu, vatelínu a šusťákoviny," řekl pětapadesátiletý turista.


I za hranicemi kraje jsem četl článek v Mladé frontě Dnes o plošné likvidaci zeleně. Kraj na článek během týdne reagoval ústy náměstka hejtmana Martina Seppa:


Liberecký kraj v žádném případě nepřipravuje likvidaci stromových alejí podél silnic, které spravuje, jak by se snad dalo uvažovat podle článku nazvaného Konec alejí v Čechách otištěném  na titulní straně MFD 18. 2. 2009.
V roce 2003 totiž schválilo Zastupitelstvo Libereckého kraje „Koncepci BESIP“ - jedním problémovým bodem bylo:
Trvale prosazovat moderní způsoby výsadby silniční doprovodné zeleně v souladu se schválenými resortními technickými předpisy.
Liberecký kraj, prostřednictvím své příspěvkové organizace Krajská správa silnic LK, zajišťuje údržbu silničního stromoví průběžně a v žádném případě není připravovaná plošná likvidace všech stromů, tak jak bylo uvedeno v MF Dnes  18.2.2008.
„Pravdou je, že dochází dlouhodobě k výsadbě stromů za příkopy silnic, v některých místech jsou vysazovány přednostně keře. A v místech, kde jsou stromy před silničním příkopem, by měla být  umisťována svodidla nebo jsou stromy postupně odstraňovány a nahrazovány novými, které jsou vysazovány dále od vozovky,“ zdůraznil náměstek hejtmana LK pro dopravu Martin Sepp.


Krajský radní Bursa zajel do Doks. Debata se vedla o zrušení zdejší jediné střední školy. Takto vypadala tisková zpráva Jiřího Langera:


Radní Libereckého kraje Zdeněk Bursa, pověřený vedením resortu ekonomiky, investic, správy majetku a územního plánování, navštívil 18. 2. 2009 Střední odbornou školu v Doksech a Dětský domov v Jablonném v Podještědí. Zřizovatelem těchto zařízení je Liberecký kraj.
V Doksech se setkal se senátorem, krajským zastupitelem a místostarostou města Karlem Kapounem a ředitelem školy Jiřím Kučerou.
„Do Doks a do Jablonného jsem se jel podívat zejména proto, abych si udělal z hlediska investic a správy nemovitého majetku našeho kraje náhled na budovy, neboť obě instituce sídlí v historických objektech. Víme například, že náklady na energie jsou zde vysoké a bude zřejmě třeba změnit technologii a systém vytápění,“ uvedl Zdeněk Bursa. Senátor Kapoun upozornil, že přemístění školy ze zámku do vhodnějšího objektu by přineslo velké problémy městu z hlediska využití celého zámeckého areálu. Navíc město Doksy by nerado přišlo o jedinou střední školu ve městě.
„Zámek žije, škola ho dobře udržuje. Město investovalo 300 tisíc korun do vybavení učeben. Pokud bude ale objekt opuštěn, bude mít město Doksy problémy,“ poznamenal senátor.
Ředitel školy sdělil, že spolupráci s vysokou školou zemědělskou se zatím nepodařilo navázat. Vyjednávání stále pokračuje. Ve hře je však nově projekt Libereckého kraje vytvořit zde vzdělávací centrum.
„Jsou dvě možnosti, kraj musí říci, zda mu jde o školu nebo o záchranu objektu. Diskuse musí proběhnout mezi resorty investic, školství, zemědělství i sociálních věcí,“ míní radní, který potvrdil, že má s místostarostou města Karlem Kapounem na řešení problému shodný názor.


Minulý týden jsem psal o výročním koncertu Českolipského dětského sboru. Dnes ještě fotka.



S masopusty se letos roztrhl pytel. Minulý týden v Novém Boru, příští týden v Zákupech. Pořádal se i v zoologické zahradě v Děčíně: