Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Absolvuj Lužickou třicítku, nejtěžší závod v Lužických horách

Archiv

Podobně jako mají v Jizerských horách Jizerskou 50, v Krkonoších Krkonošskou 70, tak v Lužických horách máme Lužickou 30. Délky tratí mohou připomínat velikost jednotlivých pohoří nebo poměrné počty účastníků. Lužická 30 se tváří poněkud skromněji, ale v pohoří, dle kterého nese svůj název, je tím nejtěžším zimním závodem určeným pro širokou veřejnost.
Centrem třicátého třetího ročníku vytrvalostního závodu na lyžích je tradičně Polevsko a jeho přilehlé okruhy nabízející v současnosti výborné podmínky pro běžecké lyžování i trénink. Prezentace a výdej startovních čísel bude otevřen od 8 do 9,30 v budově obecního úřadu v Polevsku. V deset hodin bude odstartován závod. Na třicetikilometrovou trať klasickou technikou se vydají muži rozdělení do tří kategorií podle věku. Ti absolvují třikrát desetikilometrový okruh. Na start desetikilometrového závodu se postaví ženy, dorostenci, dorostenky a kategorie příchozích. Tato nově zařazená kategorie je určena pro závodníky, kteří si netroufnou na celou třicítku, ale přesto by se oblíbeného závodu rádi zúčastnili. Šanci postavit se na start má tedy každý.
Lužická třicítka je poměrně náročný závod. Desetikilometrový okruh nabízí členitou trať a solidně prověří formu každého závodníka. Okruh nabízí rychlé a dlouhé sjezdy, po kterých hned následují výživná stoupání. Důležité tedy není mít pouze silné ruce a nohy ale i vytrvalost. Cenné minuty a sekundy se dobře nasbírají s dobře zvládnutou běžeckou technikou, jež se projeví právě v rozmanitém terénu „nahoru – dolu“. Všichni běžkaři se ale v zásadě shodnou, že nejdůležitější je počasí a „máza“. Tedy jak namažete před startem, jakou zvolíte kombinaci vosků a jak jste si doma předem připravili lyže. Kombinace všech těchto správně zvolených faktorů dělají ze závodníků vítěze. A je v podstatě jedno, zda jde o Lužickou 30, Jizerskou 50 nebo třeba Vasův běh.
Při takto dlouhém závodě se doporučuje v průběhu pravidelně doplňovat tekutiny i zásoby cukrů v těle. Znavení závodníci jistě ocení občerstvovačku při průjezdu do druhého a třetího kola na desátém a dvacátém kilometru. Běžkaře čeká čaj, iontový nápoj, sušenky či ovoce.
Dalším lákadlem k účasti na závodě je krajina Lužických hor. Trať provede závodníky po úzkých lesních cestách, romantických zákoutích  i pastvinami nad vlekem v okolí Polevského vrchu. Odtud mohou účastníci obdivovat úžasné výhledy na blízké kopce jako Klíč či Jedlovou, při dobré viditelnosti je možné vyhlížet Bezděz, Děčínský Sněžník, České Švýcarsko, Jizerské hory i Krkonoše.
Bližší informace o závodě najdou zájemci na internetových stránkách www.luzickatricitka.bikebase.cz. I nadále probíhá na Polevsku úprava běžeckých tratí. Hlavní tratě jsou upraveny pro klasickou techniku skútrem. Rolbou je upraven okruh pro bruslení. Více na www.skipolevsko.estranky.cz. Na shledanou v bílé stopě na Polevsku se na vás těší pořadatelé z oddílu běžeckého lyžování SKI Polevsko.
Jan Šmíd, SKI Polevsko