Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Bochníky u Konojed

Archiv

Popravdě řečeno, když jsem letos vzal studenty kvart na geologickou exkurzi, tak trochu jsem doufal, že v Konojedech, ležících na západ od Kravař, se něco změnilo. Při mé tehdejší návštěvě na mě šla depka z toho, jak zanedbané vesnice v Čechách ještě existují.




Vše je při starém.  Jen hospoda se více rozpadla a z balkonu zámku rostou větší břízy.


O historii zámku, kde hrabě Špork schovával protijezuitské knihy, jsem psal minule (zde), tak se nebudu opakovat. Spíše si současný stav barokního skvostu, který přešel ve čtyřicátých letech minulého století do vlastnictví státu, vychutnejte z fotografií.




Naštěstí aspoň v případě kostela Nanebevzetí panny Marie, který je součástí areálu, se blýská na lepší časy, neboť se mu věnuje občanské sdružení Drobné památky severních Čech Miroslava Pröllera. Ten je také autorem textu připevněného na dveřích. Přečíst si jej můžete i na stránkách sdružení (zde).



Na stejných stránkách rovněž objevíte fotografie veřejnosti nepřístupného interiéru či informace o termínech brigád či koncertů.


Nedostatek zájmu naštěstí svědčí památce přírodní, kvůli níž především jsme sem zamířili. Ztuhlý lávový proud, který zvětral do podoby v Čechách jen tak nevídané, fascinuje každého vnímavého turistu. Přírodní památku vypadající jako desítky chlebů naskládaných do sloupců objevíme, když zaparkujeme na návsi u zničené hospody a vydáme se do kopce podél plotu zámku a skrz pilu. Je to necelý půlkilometr.