Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

Buřič a rebel Xavier Baumaxa

Archiv

Xavier Baumaxa je tak výjimečným přírodním úkazem, že jakékoliv srovnání na naší hudební scéně dopadne zcela mimo mísu. Jeho koncerty, nebo spíše one man show, jsou nezapomenutelné a vystoupení v KD Crystal 28. dubna nebude jistě výjimkou. Tenhle podivný klon písničkáře, rapera a showmana se nebojí zesměšnit vše, co mu přijde pod ruku.


Co může být produktem takového mišmaše? Nu-metal na jednu akustickou kytaru, tklivá písnička ve stylu Lucie. Xavier je úžasný bavič, ale také skvělý kytarista a jeho hlášky a improvizace nemají chybu. V průběhu roku 2005 se Xavier Baumaxa díky šeptandě stává vyhlášenou koncertní senzací. V hudebních cenách Filteru je nominován v kategorii objev roku, za svá živá vystoupení je nominován i ve specializovaných cenách ALMA.


Xavier Baumaxa se pomalu ale jistě stává kultovní záležitostí a jeho koncerty se zkrátka musí vidět a zažít. Co je tenhle týpek propagující buranství zač? Jak sám uvedl, nikdy nebude vydávat u vydavatelství, protože nechce, aby z toho měl někdo prachy. Chce kontrolovat cenu CD, aby byla na dvou stovkách. Nahrává na černo, vydává si to sám, bere si úvěry u bank které si sám splácí.


"Až na mě pošlou finančák a zatknou mě na pódiu, zakončím kariéru tím, že udělám turné po českejch věznicích. Poslední koncert bude na Mírově a scénu k tomu turné bude dělat Pavel Opočenský,“ vzkázal Xavier.