Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Pět otázek pro starostku České Lípy (20/2019)

Malé shrnutí toho, co se v České Lípě povedlo, a toho, co ne.

Tvoříme spolu zřejmě poslední minirozhovor roku 2019. Měli bychom bilancovat. Můžete vypíchnout jednu věc, která se letos v Lípě vyloženě povedla?

Tak to vás hned takto na začátku rozhovoru zklamu. Ať přemýšlím, jak přemýšlím, nejsem schopna jmenovat jen jednu věc. Radost mi udělala spousta věcí. Určitě to, že se nám daří posouvat kupředu ve velkých projektech, jako je rekonstrukce Jiráskova divadla nebo Škroupova náměstí. Zároveň se ale daří i menší projekty, jako jsou například vítězné projekty z participativního rozpočtu. Radost mám z toho, že jsme koupili pozemky, na kterých chceme postavit útulek. Radost mám i z toho, že se podařilo i díky spolupráci s ostatními subjekty vyřešit podchod na autobusovém nádraží, kde příští rok vyroste nový chodník. Radost mám z toho, jak hojně jsou navštěvované Odpolední čaje pro seniory, že jsme otevřeli novou pobočku knihovny na Špičáku. Mám tedy velmi radostnou, i když mnohdy náročnou, práci J

A jednu věc, která měla dopadnout lépe nebo kterou se nepodařilo dotáhnout?

Jsou samozřejmě věci, které nejsou tak příjemné. Patřila k nim určitě situace ohledně nutnosti schválit novou vyhlášku o regulaci hazardu ve městě. Řešili jsme tím záležitost, kterou se bývalé vedení města bohužel nezabývalo, a my jsme to museli vyřešit, aby z toho město vyšlo co nejlépe. A takových věcí je bohužel víc. Smutné jsou samozřejmě okamžiky, kdy se jedná o nějakou živelnou katastrofu, jako byl například požár v bytovce na Slovance nebo nedávno požár ubytovny Centrum N v Dubici. Vždy se snažíme pro lidi v těchto situacích udělat maximum, pro mě osobně je to těžké, protože je mi těch lidí líto.

Četl jsem si příspěvky v diskusích pod zprávou o požáru v Dubici. Jsou lidé, kteří okamžitě nabízejí pomoc, a jsou takoví, kteří by nejraději celou Dubici srovnali se zemí, asi i s lidmi v ní.  Můžete upřesnit, jací lidé v N-centru žijí a jak velkou zátěží pro městský rozpočet jsou?

Ubytovna Centrum N slouží pro sociálně slabší občany, o které se město také musí postarat. Provoz této ubytovny nás vyjde na cca 200 tisíc korun ročně. Co se týče příspěvků, které jsem samozřejmě též četla, mrzí mě, když lidé píšou něco takového. Ale s tím bohužel nic udělat nemůžeme. Naší povinností bylo se o ty lidi, kteří byli postiženi tímto neštěstím, postarat. A tuto povinnost jsme splnili, za což patří dík hasičům, policistům, strážníkům a také pracovníkům města, zejména sociálním pracovnicím.

Chystáte se na Silvestra do divadla na představení DK Jirásek nebo dáte přednost soukromí?

Strašně ráda chodím na představení našich ochotníků, každé představení, které jsem viděla, jsem si užila. Věřím, že i silvestrovské představení bude zábavné, ale myslím, že tentokrát dám přednost soukromí. Doma během roku moc nejsem, tak musím a chci věnovat také čas mojí milované rodině. Nemají to se mnou jednoduché, tak se těším, že budu s nimi.

Prostor pro vaše téma:

Jelikož rozhovor vzniká těsně před Vánoci, chtěla bych všem popřát krásné svátky strávené tak, jak si přejete, a s těmi, které máte rádi. Do nového roku vám přeji hodně štěstí, zdraví, lásky a úspěchů. Těším se, že se opět budeme na webu i-novin takto „potkávat“ i v roce 2020 nebo případně na některé z akcí v České Lípě.