Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Pět otázek pro starostku České Lípy (5/2020)

Po několika krizových měsících se vracíme k dotazům směřovaných na naši starostku.

 

Naše pravidelné povídání jsme přerušili na začátku března. Nechtěl jsem vás zatěžovat během koronakrize, předpokládal jsem, že máte hodně jiných problémů, ať už na úrovni kraje, tak města. Dotkla se vás krize nějak i osobně?

Každá krize ukáže pravé charaktery lidí, kteří jsou blízko vás. Nejinak tomu bylo i v rámci koronakrize. Osobně jsem ráda, že jsem si ověřila, že jsem obklopena schopnými lidmi, kteří zapnuli a pracovali na plný plyn. I díky nim jsem celou situaci zvládla. Díky krizi jsem si ještě více uvědomila, že zdraví a rodina je to nejdůležitější, co člověk může v životě mít. Je třeba se zastavit, popřemýšlet o pravých hodnotách a za těmi jít. Osobně se mě tedy krize dotkla v tom, že jsem se utvrdila v hodnotách, které zastávám a odstřihla jsem některé zbytečnosti, na kterém jsem před tím neměla sílu. Naštěstí nikdo z mých známých nebo rodiny nebyl koronavirem nakažen, za což jsem ráda.

Předpokládám, že budete kandidovat jako jednička ANO v krajských volbách. Část českolipské opozice vás kritizuje za to, že jste nejen starostka, ale i náměstkyně hejtmana. Jste realistka, tak asi nepředpokládáte, že byste se stala hejtmankou. Ale co kdyby. Máte představu, kdo by vás nahradil ve funkci starostky? Vychováváte si nástupce?

Ano, budu kandidovat v krajských volbách a budu ráda zvolena do zastupitelstva Libereckého kraje, jak tomu bylo a je v České Lípě zvykem. Českolipské starostky od dob starosty Petra Skokana vždy byly v krajském zastupitelstvu. Jsem přesvědčena, že je to správné. Svoji kandidaturu jsem přijala po zvolení okresními sněmy, které mi daly důvěru, kterou nechci zklamat. Výsledek voleb předjímat nechci, stejně tak nechci hypoteticky domýšlet, co by se stalo, kdyby. Pokud by však taková situace nastala, budu ji samozřejmě řešit, a to s nejvyšší odpovědností k postu starostky.

Kompenzace sem, kompenzace tam. Běžný člověk se v tom už nevyzná. Jak si po všech těch kompenzacích momentálně stojí rozpočet města? Bude potřebovat ho zásadně upravovat?

V dubnu a květnu jsme počítali opravdu s nejčernějšími scénáři. Situace je však po schválení vládních kompenzací už lepší. Česká Lípa by měla v letošním roce přijít o cca 75 milionů korun. Omezili jsme tak především provozní výdaje, investice jsme v maximální míře zachovali. Posunuli jsme realizaci u několika z nich (např. sadové úpravy parčíku 5. května nebo oprava atletické dráhy na městském stadionu). Tyto projekty je však stejně třeba ještě řádně dopřipravit, takže bychom je i tak s největší pravděpodobností nerealizovali letos.

Mluví se o divadle, rekonstrukci Škroupova náměstí, ale pro mě je nejlepší investicí nákup bývalého nádraží u Kauflandu. Jaké má město s touto nemovitostí plány a v jakém časovém horizontu?

Na dříve krásné budově městského nádraží se bohužel podepsal zub času, a proto je na ni vydaný demoliční výměr. Takže tato dříve krásná budova, která je nyní nenávratně zničená, tak půjde s největší pravděpodobností k zemi, protože v rámci plánované výstavby se s ní na tomto území už nepočítá. Na území bývalého nádraží je plánována tzv. polyfunkční výstavba, tj. stavba objektů pro bydlení, pro podnikání, ale i se zelenými plochami. V tomto území řešíme také nájezd na silnici I/9, se kterým zde územní studie počítá, a který zabírá poměrně velkou část území. Necháváme si ještě zpracovávat dopravní studii, zda by se nedala plocha pro tuto komunikaci zmenšit. Na základě výsledků této studie uvidíme, co dál.

Prostor pro vaše téma:   

Léto bude v České Lípě nabité akcemi

Miluji teplé počasí a letní večery na zahradě, takže jsem moc ráda, že je mé oblíbené roční období zase tady. Ještě větší radost mám z toho, že bude letošní léto v České Lípě opravdu nabité akcemi. Příspěvková organizace Kultura bude na vodním hradě Lipý pořádat velké množství akcí, ať už jde o letní kino, koncerty, divadla nebo noční prohlídky hradu. V českolipských ulicích budete moci od 8. července shlédnout venkovní výstavu s názvem „Zrcadla do historie“, která zachycuje místa ztracená po městském požáru v roce 1820. Počítáme také s dalším ročníkem projektu „Rozehrajeme náměstí“, takže se můžete těšit na koncerty na náměstí. Fungovat bude samozřejmě půjčovna koloběžek, stejně tak kino, bazén a všechny atrakce ve Sportareálu, otevřený bude i ambit vlastivědného muzea s výstavou palných zbraní. Bude toho opravdu hodně, na co budete moci v létě v České Lípě zajít, a to mě opravdu moc těší. Srdečně tedy všechny k nám, do České Lípy, zvu ????