Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Pět otázek pro starostku České Lípy (7/2020)

Nezapomeňte někoho nominovat na Poděkování starostky. Jak pokračuje jednání o obchvatu města? Kdo stojí za novými českolipskými kelímky?


Blíží se vyhlašování cen Poděkování starostky. Pojďme ještě na poslední chvíli udělat reklamu. (Nominovat lze do 21. 8.). Nominovala jste někdy někoho? Jak výběr oceněných ve finále vypadá? Vyberete si vy nebo zasedne nějaká komise?

Poděkování starostky je nejvyšším vyznamenáním města a již podle názvu o jeho udělení rozhoduje především ten, kdo v danou chvíli zastává post starosty nebo starostky. Za sebe musím říci, že rozhodování pro mě není jednoduché. O udělení ocenění se tedy radím s kolegy z vedení města a mými děvčaty z tiskového oddělení. Každoročně oceňujeme okolo pěti lidí z různých oborů lidské činnosti. Nechceme rozdávat mnoho ocenění, abychom váhu této ceny nesnížili. Je to ale opravdu těžké, a tak na slavnostní předávání ocenění zveme i všechny nominované, protože i těm chceme drobným dárkem poděkovat. Na Poděkování starostky mohou občané nominovat člověka, který se věnuje jakémukoli druhu lidské činnosti ve prospěch města. Může to být sportovec, kulturně činný člověk, dobrovolník, učitel, lékař, hasič…Opravdu kdokoliv, kdo se zasadil o prospěch našeho města. Pokud o někom takovém víte, pošlete nám nominaci na stovickova@mucl.cz, a to do pátku 21. 8. 2020. Do e-mailu napište jméno a důvod, proč daného člověka nominujete. Navíc, neomezujte se tím, zda byl člověk třeba nominován v předchozích letech, lidé mohou být nominováni několikrát.

Lobování za českolipský obchvat bude zřejmě i minitématem senátních voleb. Které zádrhele při projektování byly odstraněny v posledních měsících?

Jednání o tak velké stavbě, jako obchvat České Lípy bezpochyby je, je vždy složité. Projektová dokumentace se musela několikrát drobně upravovat na základě požadavků např. Povodí Ohře nebo vedení VN110. Nicméně nyní to je vše na dobré cestě a na konci září by měla být podána žádost o vydání územního rozhodnutí. Jakmile toto rozhodnutí bude vydáno, může ŘSD zahájit jednání o výkupu potřebných pozemků, což bude klíčové. V této oblasti jsem nabídla panu řediteli ŘSD Liberec p. Wohlmuthovi součinnost a několik schůzek na toto téma již proběhlo. Tomuto tématu se věnuji intenzivně a často. Moc si přeji, aby se vše podařilo dotáhnout do vítězného konce, obchvat by městu velmi ulevil.

Situace s Covidem se stále vyvíjí. Chystáte jako vedení města, poučeni z první vlny, nějaké krizové plány? Myslím třeba větší možnosti v komunikaci občan - úředník elektronicky, ochrana ohroženějších skupin, provoz školských zařízení atd?

Osobně si myslím, že jsme jarní měsíce zvládli dobře. Jako jediný úřad v Libereckém kraji jsme jeli v plném provozu, jaký umožňovala vládní nařízení. K bezproblémovému chodu úřadu jistě přispělo i to, že mnoho žádostí si mohou občané již nyní stáhnout z našich webových stránek a odeslat je e-mailem. Navíc u vchodu do úřadu byla umístěna sběrná urna, kam mohli lidé vkládat důležité dokumenty, které úřad dál zpracovával. Tento nápad nakonec využily i ostatní instituce. Nutný osobní kontakt jsme tak omezili na minimum. Jsme dobře vybaveni hygienickými prostředky pro naše zaměstnance, protože je důležité je chránit, samozřejmostí je, že myslíme také na naše sociální služby. Mírné zásoby jsme si udělali již na začátku roku, zásoby doplňujeme průběžně, aby nás již nic nepřekvapilo.

Všiml jsem si, že v infocentru jsou nové "českolipské" plecháčky i plastové kelímky. Obzvlášť kelímky se dost povedly. Kdo za tím stojí? Ať co se týká nápadu, tak realizace.

Českolipské plecháčky jsou zcela iniciativou našich šikovných děvčat z Regionálního turistického informačního centra. Každou sezónu pravidelně doplňují nabídku suvenýrů a upomínkových předmětů a letos tak padla volba na plecháčky, které jsou podle mého názoru moc hezké. Autorkou nápadu na pořízení vratných plastových kelímků je naše tisková mluvčí Kristýna Kňákal Brožová. Její ideu jsem ráda podpořila, protože mi plastové kelímky přijdou jako smysluplná věc. Kristýna pak celý projekt dotáhla do konce, tj. zjistila veškeré podrobnosti, navrhla způsob nákupu, systém využití, zadala zpracování grafiky apod., nákup kelímků pak schválili českolipští radní. Autorem grafiky na kelímcích je pan Tomáš Červenka, který je autorem loga města a mimo jiné navrhoval i grafiku na českolipské vánoční hrnečky. Na začátku letošního roku pak dle schváleného rozpočtu nakoupila příspěvková organizace Kultura 15 tisíc půllitrových vratných plastových kelímků. Poprvé se měly objevit na Městských slavnostech, které jsme ale letos nemohli uskutečnit. S vratnými kelímky se tak na první městské akci setkáte 5. září na Food&Beer Festu na vodním hradě Lipý. Jsem moc ráda, že se lidem kelímky líbí a těším se, až je poprvé „naostro“ použijeme v akci. Zároveň mě těší, že šikovných lidí má českolipský úřad opravdu dost, jsem za to moc ráda.

Prostor pro vaše téma:

Nové kulturní akce

Těžká doba, která nás všechny zasáhla na jaře, má i svá pozitiva. Mám pocit, že se lidé snaží nyní zapomenout a vynahradit si měsíce, které jsme museli být zavřeni doma. Vznikají tak například nové netradiční kulturní akce, z čehož mám radost! V sobotu 22. srpna se tak příznivci multižánrové muziky mohou těšit na zbrusu novou akci – Všudybud mezi pilíři. Parta organizátorů ze spolku Progres po červnových Všudybudech na kusy pořádají ještě jedno hudební zastavení, tentokrát pod estakádou silnice I/9 vedle Sportareálu. Hned následující víkend je pak připravena krásná akce pro děti, a sice Pohádkový Holý vrch. Za touto akcí stojí manželé Šimončičovi, kteří posledních několik měsíců zvelebují právě vrchol Holého vrchu. V neděli 30. srpna se tak na tomto krásném místě můžete těšit na pohádkový les s osmi pohádkovými zastaveními. Opravdu si velmi vážím aktivity všech těchto a dalších nadšenců, kteří nezištně pomáhají rozšířit kulturní nabídku ve městě. V září nás pak navíc čeká spousta tradičních akcí, jako je Den s policí, Den s historickými autobusy a především City Cross Run&Walk. Začátek podzimu tak bude opravdu nabitý!