Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Českolipští atleti v družebním Bardejove

Archiv

Nešlo zde však jen o vlastní závod, ale i o vzájemné poznávání obyvatel družebních měst Česká lípa a Bardejov. Proto ve čtvrtek 29. ledna vyrazila na  oplátku východním směrem skupina atletů AC Česká Lípa, aby se zúčastnila výškařského závodu s názvem Memoriál Vladimíra Savčinského, který pořádali v pátek 30. ledna 2009 bardejovští atleti. Cesta byla náročná, trvala zhruba 11 hodin. Po příjezdu naši atleti absolvovali večeři a prohlídku sportovní haly, kde probíhala příprava na závod. Bardejovská hala Mier, která slouží především míčovým hrám, má poměrně velké zázemí a dost prostoru nejen pro soutěžící, ale i diváky na tribunách. Domnívám se, že mnohé sportovní odvětví by podobnou halu uvítalo i v České Lípě.
Pořadatelé položili na podlahu koberce a na ně umělý povrch, který umožňovat závodníkům použití treter. Příprava haly probíhala takřka do půlnoci, avšak to nezabránilo pořadatelům k uspořádání posezení, kterého se zúčastnili domácí funkcionáři a trenéři, kteří již dorazili se svými závodníky. Měli jsme zde možnost pohovořit se zkušenými slovenskými trenéry a také s trenéry z Polska. Nakonec došlo i na harmoniku a housle a české, slovenské i polské lidovky. V pátek v půl desáté se účastníci sešli na slavnostním zahájení. Po  uvítaní a předtančení dětmi za zdejší taneční školy přišlo představení prvních kategorií, což byli žáci a dorostenci. Startovní pole bylo početné a kvalitní. Atmosféru umocňovala technika - záběry jednotlivých pokusů, průběžné pořadí či zajímavé archivní záběry ze světových soutěží se promítaly na dvě projekční plátna, každý soutěžící si mohl vybrat skladbu, kterou chce ke svému pokusu pustit, a tak jsme často slyšeli i Kabáty či jiné české skupiny, které jsou u slovenské mládeže evidentně v kurzu. Přesto však nejdůležitějším „prvkem“ ve vytváření atmosféry byl komentátor a předseda zdejšího klubu Zoran Kolarovič, který prožíval každý skok a hecoval publikum na tribuně k podpoře závodníků. Po chlapeckých kategoriích následovaly ženské kategorie od žákyň až po ženy a nakonec v odpoledních hodinách vrcholila akce závodem juniorů či mužů.
V konkurenci nejlepších slovenských a kvalitních polských závodníků se Českolipští neztratili. Jedinou medaili si do Čech odvezla juniorka Tereza Zajícová za výkon 150 cm. Trochu smůly měli Hynek Bárta v kategorii žáků a Nela Ulmanová v kategorii dorostenek. Oba byli čtvrtí jen díky většímu počtu oprav. Kvalitní výkon podal i Petr Souček, který byl výkonem 190 cm pátý v hlavní kategorii mužů. Nedařilo se příliš Miloslavu Svitákovi mezi dorostenci a Adéle Frydrychové v kategorii žákyň, ale i pro ně byla tato soutěž velice zajímavou zkušeností.
Hlavní závod vrcholil až po šestnácté hodině, to již se z mikrofonu ozývalo spíše sípání komentátora, jehož hlasivky dostaly pořádně zabrat. Odpočinku jim však nedopřál, neboť v soutěži byly nejlepší slovenští výškaři, včetně současné slovenské jedničky Martina Kalafuse. Ten také nakonec překonal rekord mítinku výkonem 215 cm a zvítězil. Domácí potěšil i výkon Martina Bufy, který se dělil o třetí místo výkonem 206 cm.
Po závodech následovala večeře a noční přesun zpět do Čech, konkrétně do Jablonce nad Nisou, kde závodníci pokračovali přes únavnou cestu v závodění na krajských přeborech.
Velkou zásluhu na této úspěšné akci má město Česká Lípa, které pomohlo výměnu atletů obou měst uskutečnit. Atleti České Lípy i Bardejova doufají, že bude možné v této zajímavé spolupráci pokračovat i v dalších letech. Stejně tak patří poděkování bardejovským atletům za pozornost, kterou nám věnovali.