Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Českolipští výškaři v Bardějově

Archiv

Přesto, když jsme se ve čtvrtek 15. února sešli u Crystalu, neměli jsme ve výzbroji kulovnice na vlky ani jiné zbraně, ale tretry, dresy a nechyběl ani fotoaparát. Přece jen nám tato výbava připadala vhodnější, neboť jsme byli pozváni Bardějovským atletickým klubem na výškařský mítink Memoriál Vladimíra Savčinského. Závod se pořádal na počest výškaře z tohoto východoslovenského města, který v roce 1957 jako první Slovák překonal 2 metry a domácí pořadatelé oslovili náš oddíl s tím, že by rádi navázali sportovní kontakty se sportovci z partnerského města.


Bohužel, pozvání přišlo trochu na poslední chvíli, takže někteří mladí závodníci neměli pas, jiní se potýkali se zdravotními potížemi a navíc bylo o víkendu mistrovství ČR dorostu a juniorů a halové atletice. Dost důvodů, aby chybělo několik závodníků, kteří patří doma mezi nejlepší. Na druhé straně je výška v České Lípě natolik populární disciplínou, že i tak se podařilo sestavit skupinku závodníků, která mohla jet reprezentovat naše město.


Je třeba zdůraznit, že celá akce se uskutečnila díky součinnosti s vedením města a že bez pomoci městského úřadu a jeho vedení bychom se těžko mohli memoriálu zúčastnit. Tímto vedení města velice děkujeme za poskytnutou pomoc.


Cesta s sebou nesla jeden problém, totiž připravit se na ni tak, aby po ní mohli mladí atleti ještě dobře závodit. Soutěž byla vypsána pro starší žactvo, dorost a juniorské kategorie a je třeba říct, že všichni účastníci se chovali zodpovědně, a tak i když strávili celý den v autě, byli v pátek ráno připraveni závodit. Prvním milým překvapením bylo srdečné přijetí a především péče o naši výpravu ze strany domácích pořadatelů vedených atletickým nadšencem Mgr. Kollarovičem.


Po snídani jsme vyrazili do sportovní haly, která na nás zapůsobila velice dobrým dojmem. Ve městě, které je o trochu menší než naše, jsme víceúčelovou sportovní halu vybavenou nejen tribunami, ale i kvalitním zázemím nečekali. Na palubovce byl položen koberec a na něm umělý povrch, který město zdejšímu oddílu zakoupilo. Na koberci položené tartanové desky o velikosti 2x1 metr vydržely k našemu překvapení s jednou malou úpravou mnohahodinovou soutěž takřka bez hnutí. Dalším překvapením byla početná účast závodníků ze Slovenska a Polska a hovořilo se o výkonech, které v těchto kategoriích znamenají i účast v reprezentaci.


Bylo nám jasné, že se jedeme spíše zúčastnit, ale měli jsme obavy, zda se naši závodníci po náročné cestě a před plnými tribunami dokáží přiblížit tomu, co umějí. Soutěž začínala děvčata a první zážitkem byl nástup a představení jednotlivých účastnic divákům, z nichž většinu tvořili žáci zdejších škol. Ti vytvořili vynikající atmosféru nejen atletům a často evidentně i kamarádům ze svého města, ale i všem účastníkům, včetně našich. Ostatně potlesk sklidil i náš trenér pan Bradáč, u něhož pořadatelé nezapomněli upozornit, že je nejen otcem, ale i trenérem naší bývalé olympioničky Věry Bradáčové.


Kvalitní rozcvičení a vynikající atmosféra napomohly k tomu, že naši závodníci předvedli výkony na hranici svých možností, a tak jsme se mohli po skončení soutěže dívek radovat ze zisku bronzové medaile, kterou vybojovala Tereza Musilová a postavila se tak na stupně vítězů společně se slovenskou a polskou výškařkou. Pátá v této kategorii byla Bára Procházková. Jednoznačným úspěchem bylo i páté místo Lucie Kalouskové, která si vylepšila osobní rekord o 8 cm na vynikajících 153 cm a medaile ji ve velice kvalitní konkurenci unikla jen těsně.


Situace chlapců, kteří nastoupili k soutěži po děvčatech, byla ještě těžší, ale i oni zabojovali statečně a osobní rekord 150 cm Hynka Bárty, který byl jediným mladším žákem v soutěži žáků starších, je velkým příslibem do dalších závodů. Stejnou výšku skočil i Miloslav Sviták, 160 cm zdolal v kategorii juniorů Jaroslav Vojta.


Mladí atleti svými výkony a ani svým chováním městu Česká Lípa ostudu v Bardějově rozhodně neudělali, a tak lze jen doufat, že to byl začátek spolupráce mezi atletickými oddíly z obou družebních měst, která přinese ještě řadu podobných kvalitních sportovních zážitků sportovcům obou oddílů a umožní další vzájemné poznávání mezi obyvateli Bardějova a České Lípy.