10/2011

Verze pro tisk |

Další hádka o mamograf. Máme nejméně lékařů na tisíc obyvatel. Jaké dividendy dostanou akcionáři ČLT? Vznikl ceník pozemků v majetku města Česká Lípa. Po Mimoni se bouří gymnazisté v Jilemnici. Světová invaze do Boru i Lípy.

Vraťme se dnes mimo jiné k pátému zasedání českolipských zastupitelů, které se uskutečnilo 16. února 2011. Chyběli Antonín Lačný a Anna Kobosilová, podle zápisu později přišla Marie Nedvědová.

Na úvod vystoupil s velmi zajímavým příspěvkem ředitel nemocnice Petr Chmátal. Mě v jeho řeči zaujaly především dva body. Upozornění, že problém během protestů neměl jen rovinu vertikální, kdy jednaly orgány státní správy, pojišťovny, lékařské odbory, ale rovněž rovinu horizontální, na níž probíhala komunikace mezi jednotlivými specializacemi. Aktivní tak byli zejména anesteziologové.

Zajímavé bylo rovněž srovnání počtu lékařů na tisíc obyvatel. Průměr v Česku je asi 4,5 lékaře, v Liberci 4, na Semilsku 3,9. My na Českolipsku se musíme spokojit s 2,9 kusy doktorů na 1000 občanů. "Pravděpodobně jsme na nejnižší hranici v České republice," zmínil Petr Chmátal.

Během diskuse se opět předvedl Jaromír Štrumfa, který si přihřál svou pseudosociálně demokratickou polívčičku a vytáhl opět na světlo problém mamografu. Situace se vyhrotila natolik, že starostka nechala okamžitě během jednání vyhledat zápisy z jednání, aby dokázala, že nikdy neřekla o nemocnici, že si peníze od města nezaslouží.

Rychlejší byl ale Petr Skokan, který zřejmě vyhledal zápis po internetu a připomněl Haně Moudré, že jedním z argumentů při schvalování peněz na mamograf bylo, že si nemocnice nepožádala o grant.

To byla samozřejmě voda na mlýn Jaromíra Štrumfy: "Pokud jste byla, paní starostko, součástí managementu, také v tom jedete."

Můj názor: Jde pouze o politickou hru, navíc diletantsky rozehranou. Česká Lípa přispěla na mamograf zdaleka největším dílem, i při přepočtení korun na hlavu. Navíc - žijeme v kapitalismu, byť stále v nějakém jeho embryonálním období, zdraví je byznys, nemocnice je akciovka. Proč by mělo město někomu přispívat na jeho výrobní prostředky? Druhá strana má pravdu v tom, že starostka měla řadu let jakýsi vliv na chod nemocnice, ale já těžko mohu posoudit, jestli ho skutečně uplatňovala, či si tam chodila čechrat peří.

Zastupitelé na začátku jednání schvalovali program jednání valné hromady Českolipské teplárenské. Před schválením ještě vznikla diskuse o situaci s odpojováním domů na Severu od centrálního vytápění. Hana Moudrá si myslí, že město má nástroje, aby zamezilo odpojení domů od ČLT. Momentálně se teda ví, že sice bylo vydáno stavební povolení, ale to zřejmě neplatí, protože došlo k pochybení oprávněné úřední osoby. Účastníkem řízení totiž měla být i ČLT.

Můj názor: A zase se s ohledem na ten náš pseudokapitalismus ptám, proč by si majitel domu nemohl rozhodnout o tom, jak chce topit? Proč by měl být účastníkem řízení někdo, kdo mu nutí svou vizi tepla a jeho ceny? Ale pak je tady ten aspekt, že taky bydlím na Severu, byť ve svém, a taky beru teplo od ČLT, takže čistě soukromě doufám, že ten kapitalismus ještě úplně nedozrál a zbytek Severu bude nucen zůstat připojený k ČLT.

Valná hromada ČLT bude mimochodem schvalovat vyplacení divident ve výši 30 milonů. Městu z toho kápne před zdaněním jeden a půl milionu.

Zastupitelstvo města Česká Lípa rovněž schválilo užívání cen při prodejích pozemků v majetku města Česká Lípa v katastrálních územích náležících do správního obvodu města Česká Lípa s možností navýšení ceny v případě neoprávněně užívaných a zaplocených pozemků s účinností od 1. 2. 2011.

V ceníku pro prodej pozemků (přiznám se, že mám ceník k dispozici, ale nepovedlo se mi ho najít na městských stránkách) je katastr města rozdělen do tří kategorií podle lokality a dostupnosti z centra města. I v těchto třech „katastrálních“ kategoriích jsou potom ceny dále rozděleny do tří základních skupin a to s ohledem na charakter pozemku a jeho výměru. Vyšší je tak v návrhu cena stavební parcely nacházející se v České Lípě oproti ceně parcely například v Dobranově nebo v Písečné. Podobné je to i s cenou ostatních pozemků nebo u dokupů do výměry 100 m2, přičemž tyto dokupy jsou samozřejmě mnohem levnější než ceny pozemků určených na stavbu.

V případě neoprávněně užívaných a zaplocených pozemků bude možné cenu navýšit až na maximálně trojnásobek původní ceny. Kromě toho navržený ceník pamatuje i na další rozpětí ve výši 30%, kdy základní cenu může v plusu navýšit například to, že je předmětný pozemek zasíťovaný, anebo naopak cenu může snížit to, že pozemek je zatížen věcným břemenem, je svažitý anebo podmáčený.

A co dále zajímavého mi uvízlo v poště. Třeba zpráva nezávislého auditora o jeho kontrole na průmyslové škole v Šenově. Vyznívá úplně jinak než ta, kterou si nechal udělat radní Cikl. I kvůli tomu ředitel Janák šíří po netu svou verzi bajky o kozlovi:

Jistý nejmenovaný kozel, který je zástupce ředitelky nejmenované školy, která má eminentní zájem pohltit jinou školu pouhých 7 km vzdálenou, kandiduje oficielně na post ředitele této blízké školy. Tato škola se totiž pohlcení vehementně brání a tak se našlo řešení. Udělejmež ředitelem vzpurné školy kozla! Kozel školu sežere jako hlávku zelí a pohlcení bude bez dalších cavyků dokonáno!

 Poučení?

 Jestli může být kozel zahradníkem, proč by nemohl být učitel tělocviku ředitelem umělecké sklářské školy?

A školy se bouří i jinde. Včera odpoledne mě například požádali o podporu své petice gymnazisté z Jilemnice. A co já bych pro ně neudělal.

Na středu 9. března 2011 připravujeme pochod a demonstraci za zachování našeho gymnasia. Touto akcí chceme vyjádřit nesouhlas široké veřejnosti (naše petice už čítá přes 3.300 podpisů) celého regionu Jilemnicka se záměrem Libereckého kraje zrušit na naší škole osmileté a sportovní gymnasium, resp. zrušit školu zcela. Jen dodávám, že celostátně známé je především naše sportovní gymnasium, jeho nedávnými absolventy jsou např. skokan na lyžích Roman Koudelka či biatlonistka Veronika Vítková a řada dalších českých reprezentantů, včetně mistrů světa či olympijských medailistů. Ženskou reprezentaci biatlonu na minulé zimní olympiádě tvořily např. pouze "Jilemničanky" - tři naše absolventky a jedna tehdejší studentka.

V Lípě začal předjarní úklid. Přikládám ještě několik fotografií MÚ z této akce.

Příští týden mě čeká jedno čtení, také litoměřické školení k projektu Ekopolis. Od pátku až do dalšího úterý jsem v Londýně, takže si nejsem jistý, jestli vůbec stihnu připravit další deník, ale něco určitě naprogramuji.

Na co se můžete příští týden těšit vy? Je to 161 let od narození Masaryka. V pondělí se můžete sejít s představiteli města u jeho busty na náměstí. Zdeněk Izer ještě žije. V úterý se předvede v Novém Boru s programem Ze dvou se to lépe táhne. Miluji katastrofické filmy - Světová invaze je dlouho očekávaná a vtrhne ve čtvrtek do Nového Boru i České Lípy. Chcete-li vidět někoho nahatého a nestačí vám pohled do zrcadla, pak si nenechte ujít erotický ples v Crystalu. Tam se někdo určitě zase odváže. V sobotu bych se za normálních okolností těšil na koncert The Roads.

Nahoru