Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

10/2016

Myslel jsem si, že s volebními tématy ještě počkám, ale politici se již začínají rojit. Poslední volební průzkum, který jsem viděl, předpovídal, že krajské volby vyhraje ANO 2011, druzí by byli komunisté, třetí ČSSD, až čtvrtí Starostové pro Liberecký kraj, pátá Změna. Myslím však, že vše bude úplně jinak. 

ANO se bude muset nějak poprat s Babišovou kauzou. Všichni se budeme muset poprat s tím, že i v krajských volbách budou strany zneužívat a už zneužívají téma migrace, přestože zrovna krajští politici k ní těžko mohou něco říct. To už je takový folklór.

Zrovna ANO ale bude pro Českolipany zajímavé, protože do čela kandidátky byla navržena Jitka Volfová, českolipská zastupitelka. Pro učitele je strašákem, že po letech se mezi lídry objevuje jméno Roberta Gamby. Bývalý krajský šéf přes školství se opět vrací do politiky v novém triku. V první desítce kandidátů by měl být i ředitel českolipské nemocnice Jaroslav Kratochvíl.

I jednička KSČM bude z Českolipska. Stanislav Mackovík se nedávno coby poslanec zviditelnil návštěvou svých soudruhů na východní Ukrajině. V krajském zastupitelstvu už dvakrát byl, ale svůj mandát nikdy nedokončil.

Starosty povede Martin Půta, jehož na sněmu podpořilo 97 procent hlasujících. Visí nad ním však obvinění, které vyšumělo jen na oko.

Nepodařilo se mi zjistit, koho nakonec jako lídra vybere ČSSD. Ještě v únoru však liberecká ČSSD byla jedinou v republice, která hlavní tahák kandidátky nepředstavila. Asi i proto, že více než šedesát procent členů ČSSD na Liberecku tvoří černé duše. To se pak blbě získává většina.

Změnu by měla vést bývalá lyžařka Zuzana Kocumová, která už byla na kraji radní, ale byla odvolána. Navíc byla podmínečně odsouzena za nevýhodný prodej městských bytů.

Se zajímavým kandidátem vyrukovala TOP 09. František Gábor je můj ročník, válečný veterán, protřelý politik. ODS do čela postaví starostu Frýdlantu a současného šéfa strany v Libereckém kraji Dana Ramzera.  

Jak jsem však psal v úvodu, čekají nás ještě některá překvapení. Magora, co zde zatím vede Konvičkovce, jsem si už zablokoval, aby mi nemohl moc psát. Ten to v hlavě opravdu nemá v pořádku. Nikoliv proto, že tady nechce migranty, ale kvůli tomu jaké konspirační teorie dokáže vymyslet. Najde se však určitě dost lidí, kteří budou na jeho mentální úrovni a někam ho zvolí.  Třeba ta paní, která v neděli rozvířila na facebooku informaci, že do Lípy dorazily dva autobusy plné migrantů. Šlo při tom o nové šičky z Makedonie. Ta diskuse pod jejím postem byla taky dost k zblití. Fascinuje mě například, jak někdo může napsat, že mu ty chudáci berou práci. Vždyť šičky shánějí stále. Anebo že není bydlení pro Čechy, ale pro přivandrovalce se vždycky najde. Tak třeba naproti v domě vidím z okna minimálně čtyři prázdné byty. Kdyby někdo chtěl.  A osobně nevím, jestli ve Vladimirově projekťáku se tomu dá říkat bydlení. Ale pořád je to asi lepší, než ten stanový tábor u kolejí pod Lady.

Deník je předtočený. Odjel jsem se podívat do nejbližšího evropského města kultury. Určitě přivezu nějaké tipy. Napovědět by vám mohla úvodní fotka.

Co kultura na příští týden?

V pondělí promítají v Crystalu jeden z mých nejoblíbenějších filmů - Obecnou školu. V rámci oslav osmdesátin Zdeňka Svěráka. Ve středu vystoupí v Novém Boru Věra Špinarová. To je vždycky zážitek, bohužel vstupné skoro jako na Madonnu. Ve čtvrtek jde do kin další český film - Teorie tygra s Jiřím Bartoškou v hlavní roli. V pátek hraje Jazzová farma v Sosnové.