Dnes je 14. 09. 2024
svátek má Radka

10/2018

Dnes po čase deník v pravidelný čas a s dalšími resty z minulých týdnů.

Starostka České Lípy, Romana Žatecká, kandidovala na předsedkyni ČSSD, v prvním kole dostala 13 hlasů a do druhého nepostoupila. V prvním kole vyhrál Zimola se 179 hlasy, ve druhém kole ho však porazil Hamáček. Ve svém projevu Romana Žatecká prohlásila, že vládou s Andrejem Babišem by ČSSD ztratila tvář.

Otázkou je, jestli ČSSD ještě nějakou tvář má. V současnosti ji podporují jen ti nejskalnější voliči typu mých rodičů.

Ti, co stále čekají na nějakou změnu, která je vytrhne z letargie, volí spíše ANO anebo ještě více zhovadilé projekty. Plíživé hroucení zastupitelské demokracie podporované všelijakými výkřiky o zrušení České televize, Senátu a o vystoupení z různých mezinárodních institucí. Ještě, že ten Babiš je pragmatik.

Možná i kvůli tomu ve čtvrtek demonstrovali a stávkovali studenti vysokých a středních škol. Jen nevím, jestli jejich projevy nespokojenosti se dají srovnávat s těmi našimi v roce 1989. My jsme i přes masivní vymývání mozků dokázali poměrně jasně definovat, co chceme. Bylo nám jasné, že systém jedné strany garantovaný článkem v ústavě, není normální. Stejně normální nebylo to, že nás někdo řezal po koncertech kapel nebo že nám zakazovali číst díla Kundery, Hrabala nebo dokonce Čapka.

Proti čemu teď vlastně protestovat, když většině voličů nevadí, že na hradě sedí totálně sebestředný stařec s nulovou sociální inteligencí? Když předsedou vlády je bývalý člen zločinných organizací? Přičemž ten prezident v regulérních volbách vyhrál a ten předseda se svým hnutím si ostatní subjekty také výrazně namazal na chleba.

Tenkrát jsme byli proti KSČ, milicím, Veřejné bezpečnosti. Co teď? Museli bychom řvát: Pryč s půlkou občanů!

Jsem od Žatecké dost odbočil.

Tak k další poznámce.

Nedávno jsem tu rozebíral fiktivní volební program. Jedním z bodů bylo vytlačení heren z města. Zde je zajímavý web, takový práskačský, který vám vysvětlí, jak si zkontrolovat, jestli ve vaší hospodě není nelegální proherní automat. Údaje v něm jsou aktualizovány Ministerstvem financí. Tak například v mé kdysi oblíbené hospodě, ve které si nyní nesmím dát pivo bez toho, abych hrál, vypršela automatům povolení na konci února. Ve všech okolních hernách už na konci ledna. Celkem v Lípě v posledních dvou letech přišlo o licenci 1 002 přístrojů. To je neuvěřitelné, že se jich tu tolik uživilo.  

Myslím, že tahle poznámka souvisí s tou první. Jak může fungovat společnost, v níž dealeři jsou pod ochranou státu? Dealerem myslím kohokoliv, kdo parazituje na lidském neštěstí, kterým proherní automaty bezesporu jsou. Za svou učitelskou praxi jsem těch neštěstí viděl dost. U žáků i rodičů. Jak může fungovat společnost, která připustí, že desetina lidí je v exekuci? Zčásti i kvůli automatům.

O to je obdivuhodnější, že i v takové společnosti žijí lidé jako Bára Sukovatá, která v předešlém týdnu obdržela městskou cenu Ď. Chodí už dva roky do nemocnice a na LDN předčítá pohádky umírajícím lidem. Naprosto nezištně. Známe se už několik let, protože se mnou jezdila na tábory. Požádal jsem ji o krátký rozhovor do seriálu Štafeta, který vyjde v průběhu dubna.

Nevyslyším fiktivního Zahradníka, který mě v hydeparku vyzýval (zde), abych vyzpovídal blondýnu v tričku popsaném heslem: Babiše do koše. Do Štafety si vybírám sám nebo dávám možnost, aby vybrali ti, které zpovídám. Nabízím ale zpověď Zahradníkovi, a pak mi může slečnu doporučit. Vždyť i mě zaujala.

V Turnově uvažují o rekonstrukci divadla. Zajímavý článek je zde. Malá inspirace, jak se to může dělat.

U nás se mezitím pozastavila výstavba venkovního bazénu v centru města. Ve výsledku je to rozumné řešení celé situace. Ať v úvahách pokračuje nové vedení města vzešlé z podzimních voleb.

Úvodní fotka je ze sbírání keší kolem Prahy. Přijde mi taková příhodná k dnešnímu tématu.