11/2011

Verze pro tisk |

Město odepsalo další pohledávku – a opět díky své liknavosti. Ve Staré Lípě vznikla skládka se sto tunami odpadu, uklidí ji místostarosta Vlček? Potěšit nás můžou Hutka či Raduza.

Nedalo mi to, a přestože jsem mimo republiku, napsal jsem dopředu aspoň krátký deník. Prohrabával jsem se další částí zápisů z únorového zasedání zastupitelů a prohlížel si záběry z videopřenosu.

Jaromír Štrumfa se opět rozohnil při schválení odpisu pohledávky ve výši 32 247 Kč. Takto vypadala důvodová zpráva: Dne *** zemřel pan Michal Kuczej, který byl před svou smrtí nájemcem *** v domě *** ***. Podle sdělení soudu nabyl dědictví po zemřelém jako jediný dědic pan Jiří Kucej, ***. Usnesení o vypořádání dědictví bylo vydáno 17. září 2004, právní moci nabylo 8. října 2004. Podle správce domu, kterým byla v té době realitní kancelář REJN, vznikl na úhradách za užívání předmětného bytu (tj. umístění movitých věcí spadajících do dědické podstaty) za dobu od úmrtí původního nájemce do skončení dědického řízení a následného vyklizení a předání bytu nedoplatek ve výši celkem 32.247,- Kč.

V obdobných případech nedoplatek za užívání bytu po dobu dědického řízení obvykle uhradí dědic, popř. dědicové po skončení dědického řízení. Podle sdělení RK REJN v tomto případě vznikl problém s dohledáním dědice kvůli rozdílu ve způsobu psaní příjmení (Kucej x Kuczej). V důsledku toho až v červnu 2010 Stavební bytové družstvo SEVER jako nový správce domu zjistilo adresu dědice pana Jiřího Kuceje, a požádalo jej o úhradu uvedeného nedoplatku.

Nedoplatek tvoří převážně bezdůvodné obohacení, které pan Kucej jako jediný dědic získal tím, že po dobu dědického řízení byly v bytě umístěny věci, které zdědil (bez ohledu na skutečnost, že po dobu trvání dědického řízení s nimi nemohl nakládat, nebo na to, jakou měly cenu). Pouze nepatrnou část (cca 185,- Kč) tvoří nedoplatek na nájemném a službách za dobu života původního nájemce.

Bezdůvodné obohacení se promlčuje nejpozději ve lhůtě tří let. V daném případě tato lhůta uplynula v roce 2007, neboť do té doby nebyl učiněn úkon, který by běh lhůty přerušil. Ve stejné lhůtě se promlčela i menší pohledávka z titulu nájemného za zemřelým.

Pan Kucej si je zřejmě promlčení obou pohledávek vědom, neboť po konzultaci s advokátem na výzvu SBD SEVER odmítl nedoplatek uhradit a v písemné odpovědi ze dne 15. 7. 2010 výslovně namítl promlčení. Další vymáhání by tedy nemělo smysl, neboť p. Kucej by tuto námitku nepochybně uplatnil i u soudu.

A co na to pan Štrumfa: "Opět jsme dostali na stůl nepříjemnou věc, jedná se v tomto případě o typické zanedbání firmy, komentáři nevěřím. Pokud nebyli schopni dohnat pana Kuceje, tak by to měli nahradit. Dal jsem si tu práci a zjistil, že pan Kucej je docela známá osobnost v Doksech, předseda kuželkářského klubu, člověk veřejně známý. Pro Realitní kancelář  Rejn  byla osobou neznámou, jak dlouho budeme toto trpět?"

Přisadila si i Romana Žatecká a já s jejími slovy jen mohu souhlasit: "Budu hlasovat pro, nic se s tím nedá dělat. Z mého pohledu je otevřená otázka zodpovědnost – šest let dohledávala RK Rejn dědice, BD Sever dědice dohledalo, hledání dědice se RK Rejn nevěnovala, důsledky spadly na daňového poplatníka. Realitní kancelář by měla nést odpovědnost, měly by být uplatněny sankce za chyby způsobené nečinností, aby daňoví poplatníci neplatili za chyby těch, kteří měli jednat. Jsou ve smlouvách města sankce, a jak je město uplatňuje?"

Můj názor: Pan Rejn byl lajdák. Měl jsem s ním možnost jednat jen jednou, když jsem do Lípy přišel a sháněl bydlení. Stačilo, dodnes nechápu, proč město s jeho firmou spolupracovalo. Pana Kuceje se musím zastat: stát mu zapečetí byt, rok a půl mu nedovolí nakládat s majetkem a teď by po něm prostřednictvím města chtěl ušlé nájemné. Tůdle, nůdle. Využil mezeru v zákoně a udělal dlouhý nos. Hana Moudrá by neměla o věcech říkat, že to jsou staré problémy, v zastupitelstvu a vedení města už je dost dlouho, aby nesla svůj díl odpovědnosti za vše, co se tu stalo v tomto tisíciletí.

V rámci interpelací upozornil Jaromír Štrumfa na skládku v katastru Staré Lípy. Prostor byl původně určen ke skládání posekáné trávy, nyní tam leží asi 100 tun stavební suti plus části osobních aut, zbytky z ledniček, pneumatiky, zbytky svlečených kabelů, nábytek a další. Občan, který na to zastupitele Štrumfu upozornil, údajně již dvakrát informoval Odbor životního prostředí, ale žádné nápravy se nedočkal. Zastupitele pověřili úkolem zmonitorovat situaci místostarostu Tomáše Vlčka. 

Já jsem (snad) ještě v Londýně a ještě tři dny budu, ale co s vámi? Co se dá příští týden v Lípě a okolí podnikat? Zatímco v borském kině bude ze začátku týdne pokračovat Světová invaze, do Lípy míří hit letošních Oskarů: Králova řeč. V úterý se můžete v českolipské knihovně podělit s ostatními čtenáři o své zážitky. Součástí programu je i slavnostní vyhlášení ceny Čtenář roku 2011. Ve středu vystoupí v Jiráskově divadle písničkář Jaroslav Hutka. Ve čtvrtek vstupují do kin Autopohádky - od půl čtvrté v Lípě i Boru. Více vám snad řekne trailer pod tímto odstavcem. Ve čtvrtek se v Boru předvede jedna z nejlepších českých zpěvaček současnosti - Radůza. Masopust v duchu karnevalu se chystá o víkendu na novoborské náměstí.

Nahoru

Komentáře

Re: 11/2011

Přiznám se, že z Vašeho komentáře kolem odpisu pohledávky za panem Kucejem mi není jasná jedna věc. Žatecká se Štrumfou tvrdí, že Rejn odvedl lajdáckou práci, protože šest let od r. 2004 dohledávali dědice. Přitom v zápise ze zastupitelstva je citován JUDr. Bubeník, který říká, že RK Rejn skončila činnost v roce 2004, poté agendu předala městu a to ji dále předalo společnosti RINT. Tak kdo měl vlastně dohledávat dědice?

Nahoru