Dnes je 27. 09. 2024
svátek má Jonáš

12/2012

Čtyřicet tři uchazečů o místa ředitelů českolipských škol. Budou některé z nich za rok ještě existovat? Bude prezidentem hlavní hrdinka z „růžovky“, Šebrle nebo Kajínek? Do důchodu v patnácti. Koho dalšího ještě tajně miluju.

Myslel jsem si, že se podívám do materiálů českolipských zastupitelů, kteří se na konci března po dvou měsících opět sejdou k zasedání, ale bohužel ještě nejsou na stránkách. Snad příští týden. Takže glosuji něco z širšího vesmíru.

Konkurzy na školách

Nevím, jak veřejností obecně, ale učitelskou hýbou konkurzy na místa ředitelů mateřských, základních a středních škol. Bohužel jsou členové komisí vázáni mlčenlivostí, takže po městě jde až neskutečné množství drbů. Mně třeba v pondělí známá gratulovala k místu ředitele u nás na gymnáziu. Já se ale vůbec nikam nehlásím. Navíc se teprve počítaly obálky, takže když už někdo pustil nějakou informaci, tak maximálně o počtu účastníků konkurzů. Oficiální je vlastně jen to, že o šestnáct míst ředitelů, na které vypsalo město konkurz, stojí 43 uchazečů. Vše ostatní jsou jen spekulace.

Rušení vesnických škol

A u školství ještě chvíli zůstanu. Na školy totiž přicházejí rozpočty na tento rok. A bude asi mela, o čemž svědčí skutečnost, že školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Na začátku roku jsme dostali na tarifu přidáno. Je to určitě chvályhodné, když si člověk představí, že mnoho lidí pracuje za menší peníze a někteří dokonce nemohou pracovat vůbec. Doplním, že výška přidání u mě dělá něco více než jednu přesčasovou hodinu, třeba suplovanou za nemocného kolegu. Podle rozpočtů, které dorazily do škol, dojde určitě k tomu, že se sníží osobní ohodnocení a nebude na odměny. Je potřeba říct, že podobná situace už tu párkrát byla: veřejnosti se namluvilo, že učitelé dostali přidáno, ve skutečnosti se jen zvedly tarify a peníze se vzaly z jiné hromádky. Podobné stavy zažívá i třeba zdravotnictví či jiné obory spravované státem.

Mnohem horší je však snaha ministra přestat dotovat školy, které mají ve třídách méně než 24 žáků. Hodně se mluví o tom, že by to zničilo školy na vesnicích, ale pokud si pamatuji, tak jsem loni operoval se statistikami škol v našem městě, a takové naplněnosti nedosahovaly ani ony. Čísla se určitě nakonec nějak upraví, a tak se bát budou zejména na vesnicích. Jen opakuji, že vesnice bez školy je o ničem. To už je pak opravdu jen satelit, který slouží k přespávání pracovní síly pro nějaké nedaleké město. Vláda, pro kterou je školství (jako vždy) prioritou, by se měla rvát o každou, byť malou, školu. Přestat dotovat může spíše některé pseudovysoké školy, do nichž si politici jen chodí pro diplomy.   

Holešovská výzva

Nevím, jak hodně právě vy, čtenáři, podporujete Holešovskou výzvu, ale mně přijde ujetá, přestože novináři už hlídkují na ulicích a čekají nějakou akci. Schválně jsem se díval, co všechno její aktéři požadují. Tady je seznam a můj malý komentář?

Demisi vlády a jmenování dočasné vlády odborníků

Jsme demokratický stát, v němž už dvacet let nikdo nepochybuje o regulérnosti voleb. Proč by měl teda někdo podávat demisi jen kvůli tomu, že na ulici demonstruje tisícovka lidí? Kdo jsou ti odborníci? Kde se vezmou? Kdo je vybere? Samozřejmě můžeme pochybovat o některých lidech u kormidla, dokonce si myslím, že v některých případech můžeme pochybovat i o jejich duševním zdraví, ale nevidím důvod zavádět nějaké nové nedemokratické pořádky.  

Zahájení příprav spravedlivých demokratických voleb

Byly ty minulé nějak nespravedlivé? Kdo by je připravoval a koho bychom volili, když podle signatářů výzvy je každý politik z principu zloděj a podvodník?

Uzákonění běžně použitelného referenda

Osobně se referend spíše bojím. Ve státě, v němž si většina lidí myslí, že věci napsané v Blesku, jsou pravdivé, by se mohlo klidně odhlasovat chození do důchodu hned po skončení školní docházky. K referendům jsme stále nedozráli. Vždyť 50 % lidí nechodí ani k volbám.

Zastavení církevních restitucí

Chápu, že spousta majetku, který dříve patřil církvi, v tomto vakuu chátrá, protože prakticky nikdo s ním nemůže nakládat. Jen nevím, proč by církev měla mít nějaký majetek. Podle mě jí to nesvědčí. Ale mělo by to mít nějaký právní rámec, ten celému aktu hlas ulice nedá. Toto prohlášení mi navíc připadá stejně pokrytecké, jako říkat potratu přerušení těhotenství. Už jste slyšeli o tom, že by nějaké přerušené těhotenství později pokračovalo?

Zastavení penzijní, sociální, zdravotnické a školské reformy

A já říkám, proveďme reformy skutečné.

Odvolání podpisu na smlouvě ACTA, která zavádí cenzuru na internetu

… určitě, v Čechách je stále ještě zvykem si většinu věcí obstarat krádeží. Nedělejme, co nechceme, aby ostatní věděli. Pak nebudou vědět nic, co by nám vadilo.

Do jednoho týdne po jmenování dočasné úřednické vlády odstoupení prezidenta Václav Klause pro ztrátu důvěry

Ne že bych Klause nějak miloval, ale i on byl zvolen demokraticky, žádný podvod to nebyl. Z výše napsaného je jasné, že jsem proti přímé volbě. Nechci, aby na Hradě seděl někdo, kdo zrovna týden před volbami vyhrál mistrovství světa v atletice nebo má v Ordinaci v růžové zahradě kladnou roli.

Požadujeme naplnění našich požadavků do konce měsíce února 2012.

Vzhledem k tomu, že je březen, není nutno tento bod už komentovat.

A co vy? Hlásíte se k Holešovské výzvě?

Neznamená to, že se za vládu či prezidenta aspoň v některých situacích nestydím, jen si myslím, že Holešovská výzva je slepá ulička. Mnohem více by se mi líbila výzva, aby se do stávajících politických stran hlásili lidé, kteří chtějí pro tento stát něco nezištně udělat, a vymetli ty, o kterých si myslí, že jsou parazité. Vždyť straníků zase není tolik, neměl by být problém je postupně nahradit. Ono je ale řvaní na ulici jednodušší. A ještě jednodušší je sedět u počítače a plivat jedy zpoza pece :o)).

Jaký jsem měl týden aneb top one posledních sedmi dní.

1. Sto jednička – někdo využil prvního jarního víkendu k vytažení kola či bruslí, já s kamarádem objížděl Prahu po silnici číslo 101. Samozřejmě cílem bylo odlovit na ní „několik“ keší (zvládli jsme jich za dva dny 113). Přestože vše bylo v kalupu, nasbírali jsme zážitky, poznali nové lidi, nové hospody, nové města. Pár míst si můžete prohlédnout v následujícím videu. Poznáte některá? Víte, kudy stará sto jednička vede?

 

Ještě jedna tematicky zaměřená fotka z cesty. 

Další pořadí jsem ani nedělal. Nechci vás unavovat jen svou prací. Ale baví mě třeba připravovat souhrn dění u nás ve škole (zde z minulého týdne). Myslím, že to prospěje škole i novinám. Možná se budou chlubit i další školy. V záplavě negativních informací je dobré přečíst si, že v Lípě žije hodně šikovných dětí. Bohužel odcházejí do Prahy, Brna, Olomouce i ciziny a nevracejí se. Ze zkušenosti aspoň vím, že se v mnoha případech se o dění v Lípě zajímají.

Co se bude dít v nadcházejícím týdnu? V pondělí budou v divadle Jiří Bartoška a Zuzana Bydžovská, v andělské komedii s názvem Moje hra. Jsem zvědav, jaká bude nová česká komedie s názvem Probudím se včera. Zatím má hodně rozdílné kritiky. V borském i českolipském kině ji dávají třeba v úterý. Stále jsem se nepodíval do čajovny. Další příležitost budu mít ve středu, kdy se v ní uskuteční beseda o Kavkazu. Když jsem se zmínil o talentovaných dětech, pak bych měl upozornit, že ve čtvrtek se v Jiráskově divadle koná přehlídka s názvem Talent roku 2011. V pátek je to masakr - Mňága a Žďorp, křest nového CD Zhasni a v Crystalu film s jednou z mých tajných lásek Szidi Tobias. Ještě že budu v Krkonoších a nemusím se půlit. Chcete-li rovněž na nějaký kopec, pak vězte, že na Ronově se uskuteční dobývání hradu.

 

 

Komentáře

Re: 12/2012

Přesný a systematický komentář k Holešovské výzvě.
Jen v zastavení církevních restitucí si dovolím nesouhlasit:
Navrhovaná změna počítá s postupným finančním osamostatněním všech církví (nejen katolíků, jak se to často mylně chápe - máme 26 registrovaných církví) tak, aby si nakonec hospodařily samy bez dotací od státu na platy duchovních, například.
"Proč by církev měla mít nějaký majetek, podle mě jí to nesvědčí," píše pan Bárta. Přece proto, že ho kdysi měla a minulý režim ho jaksi znárodnil! V minulosti kláštery taky samy hospodařily a po zrušení nevolnictví a desátků už se toho nikdo nemusí bát.
Kdyby měl soudce nejdřív posuzovat, jestli si restituent vrácení majetku "zaslouží" (a jestli mu nabytý majetek bude svědčit?), a pak teprve by mu ho přiznal, to by byl přece úplnej Kocourkov. Vydědit může otec nepovedeného syna, ale lid nemůže vydědit církve (jako kdysi).
A kromě toho všeho navrhovaný kompromis je výsledkem mnoha let vyjednávání. To chcete zase začít od nuly? Stát dosud platí jen na platy duchovních 1,5 miliardy ročně a tato částka se bude i tak postupně zvyšovat....

Nahoru

Re: 12/2012

Tak jsou to jen takové úvahy. Ale v tomhle státě se už toho nevrátilo. Třeba můj pradědeček prodal živnost, aby mu ji komunisti neznárodnili. Tušíte, jak to dopadlo s penězmi? Bude se teď vracet všechno, o co lidi přišli během měnové reformy?
Navíc si nedělám iluze, jakým způsobem církve k majetku přišly. Ale možná je to jen tou ateistickou, komunistickou výchovou, přílišným čtením Jiráska apod.

Nahoru

Re: 12/2012

Církve byly v podstatě dle dnešního právnickou osobou.Původně svůj majetek měly z darů vrchnosti a placených částek,odváděných obcemi a městy.
V žádném případě ji nepředstavovali tlustí opilí mniši,jak jsme se učili v rámci ateistické výchovy.Duchovní zajišťovali především vzdělanost,psali kroniky,hudbu,vědu,,mimo duchovní službu se starali o nemocné a chudé,zakládali v obcích školy.
Proto si ji šlechta vydržovala a panovníci sem zvali velké množství různých řádů.Císař Josef II.provedl odluku církve od státu,aby mu nekafrali do vládnutí,ponechal jim majetek a ať si žijí z jeho výnosů a příspěvků věřících a nezatěžovali stát.Ke každé farnosti připadalo takzvané beneficium,což třeby ve Cvikově jsou pole na Svor a kus lesa.
Komunisti to vrátili zpátky,aby pro změnu mohli kafrat do nich.
Když se vracel majetek politickým stranám,spolkům apod.proč ne jim.Kolik toho majetku za těch dvacet let se totálně znehodnotilo?
Někdo přišel o živnost,někdo nedostal nic za daleko větší majetek,protože Beneš už znárodňoval před r.1948,jen to fištělo

Nahoru