Dnes je 14. 09. 2024
svátek má Radka

15/2018

Kamenický vrch raritou. Miloš Urban a Hastrman v České Lípě. Nová květná louka u Cvikova.

Letošní ročník krajského kola Ekologické olympiády se odehrával nedaleko – v Zákupech. Zatímco děti soutěžily, já se mohl zúčastnit exkurze na Kamenický vrch v doprovodu předního českého odborníka na sopky Vladislava Rappricha. Ten mi svým nadšeným vyprávěním proměnil tuctový kopec v lokální raritu.

 

 

Česká geologická služba Kamenický vrch dokonce zařadila mezi nejzajímavější geologické úkazy Česka a o jeho vzniku vytvořila počítačovou animaci, která je volně dostupná na youtube.

Na profilu geologické služby si můžete otevřít i další animace popisující velmi názorně vznik našeho okolí. Patrioty si dovolím upozornit například na díly s názvy Krajinou třetihorních sopek, Křídové moře, Skalní město, Trosky nebo Bořeň.

Ještě před odjezdem do Zákup jsem se stal jedním z prvních, kdo viděl nový český film Hastrman. A to je opět lahůdka pro patrioty. Prakticky v něm nebylo místo, které bych nepoznal. Novozámecký rybník (i s ptačí pozorovatelnou), Máchovo jezero, Smrtka u Stvolínek, Bezděz, rybník Žampach na Kokořínsku… Až těch záběrů do krajiny bylo přespříliš (podobně jako nedávno v Tátově volze).

Co bych ještě vyzdvihl, abych vás do kina nalákal? Mimořádné herecké výkony Karla Dobrého a Simony Zmrzlé, ale opět s nadužívanými dlouhými záběry do jejich obličejů.

Mě osobně nadchl ten věčný boj s chtíčem. A když píšu osobně, tak to skutečně myslím osobně. Chcete ji mít, neskutečně vás přitahuje, ale je mnoho důvodů, proč ji mít nemůžete. Morální zábrany, nezájem, strach z následků nebo pozdějšího poznání či vystřízlivění.  

Ale i v tom je další problém filmové adaptace – ona byla trochu o něčem jiném než kniha. Což ale nemusí vadit, protože většina diváků knihu nečetla. Nebo si ji přečte až po návštěvě kina. A bude překvapena, protože z druhé části knihy se do filmu vešlo jen pár minut (a ti, kdo knihu nečetli, nepochopí, co tam těch pár minut dělá).

Po krátké besedě a autogramiádě v kině jsem s Milošem Urbanem a třemi kolegyněmi zašel na oběd. Upřímně: s některými spisovateli je potíž. Jsou samolibí, sebestřední, často žijí svými příběhy. S Milošem jsem se nařechtal. Sedí mi jeho humor, je inteligentní, zvláštně charismatický a jindy zase jakoby zranitelný. Když už jsme se bavili o jeho knihách, většinou diskusi vyvolaly kolegyně češtinářky. Sám považuje román Hastrman za svůj nejlepší a myslí si, že už nikdy nic lepšího nenapíše, protože už nikdy, snad, nebude tak rozervaný.

Přiložené fotografie jsou z večerní akce – besedy s Milošem Urbanem v Doo-Bop Union. Autorem je Jakub Mencl.

Sám Miloš Urban na svém facebookovém profilu uvedl: "V Lípě to žije. Nejlepší místo v republice. Nejlepší lidi."

Co jsem si tento týden ještě uložil pro případné využití?

Například tiskovou zprávu o slavnostním výsevu nové květnaté louky ve Cvikově, kterou financuje Lučina. Slavnostní výsev proběhl v sobotu 21. dubna 2018 od 10 do 12 hodin na pozemcích paní Šárky Melicherčíkové, která provozuje zážitkové centrum Fabrika Cvikov společně s Danielem Bednářem, který se bude o novou louku dlouhodobě starat. Osivo Květnaté louky na střední půdu (Krajinářská mezofytní louka) na tuto plochu speciálně pro tuto příležitost připravil pan Bradna.

Mimochodem Daniel Bednář byl jednou z obětí mé Štafety – zde.