Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

16/2015

Pro samé jiné činnosti nestíhám sledovat všechny ty kotrmelce na radnici, tak jsem nahlédl aspoň do zápisu z osmého zasedání současného zastupitelstva.

V úvodu mě zaujalo, že se zastupitelé budou fotit a konečně tak vznikne jednotná galerie zastupitelů. Samozřejmě se dá vše zneužít a určitě se najde nějaký šťoural, který za to bude kritizovat, ale já to považuji za dobrý krok. Zastupitelé by měli být občanům známí. Takto měli na stránkách někteří černobílou fotku z mládí, někteří vůbec nic.

Ale jinak se zastupitelé neflákali, na programu bylo 31 bodů a řada z nich měla ještě podbody.

V rámci zprávy o činnosti Rady města se Zdeněk Ježák tázal, proč byli dva členové ANO odvoláni z komisí pro podporu zaměstnanosti a z komise pro komunikaci s veřejností. Podle starostky je v kompetenci rady odvolávat a jmenovat členy komisí. Upřesnila, že v obou komisích jsou i nadále zástupci ANO.

Poměrně velká diskuse se týkala nabídky Libereckého kraje, aby město majetkově vstoupilo do nemocnice. Petr Tulpa, radní kraje pro zdravotnictví, vysvětlil, že hlavním motivem není nedostatek peněz ze strany kraje, ale skutečnost, že městu by podíl v nemocnici slušel. Jedná se o jednoho z největších zaměstnavatelů a zkrátka místně v Lípě leží. Jeho představa je kolem deseti procent. Zastupitelé nakonec schválili usnesení, že nabídku berou na vědomí.

Co se týká mého názoru, město by opravdu mělo mít svou hrdost a nabídku přijmout. Už kvůli tomu, aby mohlo do fungování nemocnice mluvit. Jelikož je stoprocentně v majetku kraje, může takto někdo jednat o naší nemocnici bez nás. V dozorčí radě nemusí totiž sedět ani jeden Českolipan.

Přiznám se, že mě už nebaví komentovat půtky, které si týkají sdružení ANO. A je mi jedno, jestli někdo odvolává je nebo oni odvolávají někoho. Výsledkem jedné takové půtky bylo, že šestnácti hlasy byla odvolána z rady města Pavla Procházková. Následně byl po opakovaném hlasování patnácti hlasy zvolen členem rady Karel Tejnora. Personální otázky se dále řešily až do sedmi hodin, kdy se ozval Miroslav Hudec a požádal o nezdržování.

Dále mě zaujal bod 22, který se týkal spolufinancování výstupu z podchodu vlakového nádraží. I v rámci tohoto bodu pokračovala přestřelka ANO versus jeho bývalí koaliční partneři, a tak došlo v osm hodin k přerušení jednání. Z diskuse ale vyplývá, že město by se mělo finančně spoluúčastnit přestavby nádraží - konkrétně na podchodu, který zabrání přebíhání kolejí a umožní lidem výstup přímo do Dubice. Celkové náklady na nové nádraží se blíží miliardě, město by přispělo asi 12 miliony. Zatímco na první část zasedání dorazili všichni, z jeho pokračování se sedm zastupitelů omluvilo. Překvapivě se proti projektu postavil František Chot. Cituji ze zápisu: Jde o investiční akci ČD nebo SŽDC, to není podstatné. Překvapuje ho, že dráha, která by měla mít zájem poskytovat své služby komplexně, ponechá z části nehotové dílo a jeho financování se snaží přehodit na město. Mělo by být v zájmu ČD, aby výstup z nádraží byl oběma směry. Informoval se na Stavebním úřadu – Dráha má svůj vlastní stavební úřad, jde to tedy mimo nás, ale vadil mu vzhled budovy výstupního prostoru, to by se asi dalo řešit barevností nebo nějak podobně, ale také se mu nelíbí zastřešení perónu, jde o tzv. vlaštovky, které se budují již 60 let, toto provedení se neosvědčilo, nekryjí pasažéry před deštěm, jsou v nich vnitřní svody, které se časem ucpou, dráha to nečistí a poškodí se vlivem vlhkosti. 

Šestnáct zastupitelů nakonec souhlasilo se zapojením města do projektu Modernizace ŽST Česká Lípa formou spolufinancování stavby.

I v tomto bodu mám podobný názor jako v otázce nemocnice. Vlakové nádraží sice Lípě nepatří, nicméně někoho, kdo do Lípy přijede, to nezajímá. Řekne si zkrátka, že Lípa je díra. A v Lípě se rozhodně promrhalo daleko více než deset milionů. Jiná je samozřejmě otázka, kterou naznačil František Chot – proč se ty peníze nenašly v rozpočtu Českých drah nebo Správy železnic a přehodil se horký brambor na město. Navíc v době, kdy je schválen rozpočet. Ale on možná nakonec ten brambor tak horký nebude.

Na co se můžeme těšit příští týden?

V pondělí bude v Novém Boru Dívčí válka, v Lípě Perný den. Pokud jste nestihli premiéru Záhady hlavolamu v podání NOPOĎ, můžete to napravit v pátek, v Boru. Ten samý den vystoupí U Bílýho černocha Igor Barboi Trio. A celý týden bude běžet v kinech komedie Milana Cieslara s názvem Život je život.