Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

28/2011

Na bruslích v Německu u Bersdorfer See. Něco o četbě, kině a Cameron Diaz. Pozvánka na Noc s hvězdami či na dva pozitivně přijaté filmy. Minitipy z Třeboňska.

Pokrytectví a pěstovaný pseudointelektualismus mi dělá problém přiznat, že jsem šel místo koncertu Záviše na Zkaženou úču. Mohl bych zkusit čtenářům nacpat, že jsem byl v kině ze studijních důvodů. Ten americký školský systém je opravdu vymakaný. Princip státních zkoušek, suplenti z bohatých rodin, to byly ty věci, které mě zajímaly. Cameron Diaz, ta mě nezajímala vůbec. Ne, nekoukal jsem, jestli někde na netu nemá nějaké peprnější fotky.  Na prázdninách je fajn, že občas jdete do kina na film, který je úplně o ničem a docela se při něm bavíte. Taky přečtete několik knížek, u nichž nejste schopni v září vyprávět, o čem byly. Takto jsem zvládl během týdne dva kousky od Simony Monyové. V antikvariátu jsem narazil na memoáry Miloše Zemana s názvem Jak jsem se mýlil v politice. Tak ty jsem skousnul taky. Až mi bude někdy někdo říkat, že jsem samolibý, tak mu ji věnuji.

Ale nestrávil jsem týden jen poflakováním. Dva dny jsem se věnoval dalším dílům Štafety a do konce srpna vám představím dvě hodně zajímavé osobnosti. Jedno jméno už znáte díky Kamile Mikáčové (zde), takže můžu prozradit, že jsem si dokonce „zahrál“ na housle. Jak kvalitně, můžete posoudit z videodeníku, který vyjde začátkem následujícího týdne. Budou v něm také krátké záběry z mého výletu do Německa k jezeru Berzdorfer See, kterému chybí ještě asi dva výškové metry vody k úplnému napuštění. Už od podzimu, kdy jsem u něj byl naposledy, jsem se těšil, jak si zajezdím na inlajnech po tom dokonalém asfaltu na vznikající cyklostezce. Vzal jsem manželku s kolem, kolegyni s bruslemi a vyrazili jsme. Našli jsme vhodné místo k zaparkování a já zjistil, že jsem brusle nechal doma. Super! Nachodil jsem kolem jezera šestnáct kilometrů, než se holky vyjezdily. A taky přikrmil tři klíšťata. Trochu mě zklamalo, že se od podzimu mnoho nezměnilo. Stezka je použitelná na brusle asi v délce šesti kilometrů, před koncem směrem na Zhořelec je jeden stánek s vynikajícím pivem, rozpustným kafem a klasickou klobásou. Koupat se dá na dvou místech, zdarma. Voda byla poměrně teplá, s pěknou průhledností, ale obzvlášť v místech, kde je koupání povoleno, roste nejvíce vodních rostlin. Z Lípy je to 63 km, takže pokud hledáte tip na víkendový výlet, mohu přese všechny uvedené zápory doporučit. Necelý kilometr je muzeum zdejšího hornictví, kterému vévodí velkorypadlo. Cestou minete Žitavu či klášter Marienthall. Přes Nisu je to tři kilometry k polské barokní perle v Radomyerzicach.

Minule jsem slíbil aspoň nějaké tipy ze své dovolené na Třeboňsku. Nahlížíme do našeho rodinného top ten. Hlavně díky dětem zvítězila rybí večeře v jedné z náhodně vybraných třeboňských restaurací. Kapry, candáty i sumce nabízí v Třeboni i okolí určitě více restaurací než jinde v Česku. Při troše štěstí jde o příjemný kulinářský zážitek. Na dalších místech byly různé cyklotúrky - v hraničním pásmu je podobný terén jako ve zdejším vojenském prostoru - hodně více či méně značených a upravených (často asfaltových) cest. Bez toho, že byste se vzdálili daleko od výchozího bodu, ujedete desítky kilometrů. Osvědčila se nám nejen mapa ale i turistická GPS. Terén je různý, ale většinou méně náročný. Na druhém místě tak bylo ježdění mezi rybníky, třetí jízda do Nové Bystřice, čtvrté projížďky rakouským přihraničím (které je trochu kopcovitější). Páté skončilo ubytování - podařilo se nám natrefit na poměrně levnou chalupu asi dva kilometry od Chlumu, klid, čisto, chyběla nám jen vývrtka. Šesté byly noční hry, sedmá návštěva cukrárny v Jindřichově Hradci (to vás asi zase tak nebere). Osmá skončila Stráž nad Nežárkou - tady jsme dávali body hlavně my s manželkou. Rekonstrukce kdysi armádou zničeného zámku je obdivohodná, stejně tak nás nadchla expozice věnovaná Emě Destinnové a už o ní máme doma z knihovny půjčenou knížku. Naopak děti si na devátou příčku prosadily návštěvu kina v Českých Budějovicích. Na desátém místě se usadil tzv. konopný výlet. Jedno odpoledne jsme projížděli mezí lány pěstovaného konopí. Kluci masírovaní školou a televizi moc nechápali, že konopí je i technická plodina a jako taková se musí někde vypěstovat.

Co podniknout příští týden?

O týden se posunul Noční výstup na Klíč. Kvůli počasí. Tak snad se léto ještě vrátí a příští sobotu mi někdo pošle fotografie. V kinech letí klasika v podobě Jany Eyrové. Mě by v mé uvolněné náladě nalákal spíše Russel Crowe ve Třech dnech ke svobodě. Ale oba filmy mají slušné kritiky, tak bude záležet spíše na aktuální náladě. V sobotu je na Housce Noc s hvězdami, kterou chtěli někteří zastupitelé neodbytně podpořit sty tisíci.

 


 


 

V poště mi uvízlo ještě pozvaní do Dubé, tak ho vydám, než na něj zapomenu.