29/2010

Verze pro tisk |

První předvolební namlsávka. Obhájí Hana Moudrá místo starostky? Obsadí radnici ČSSD? Bude starostou Antonín Lačný? A co Kajínek, Dlouhý, Široký a Bystrozraký? Jak ti uspějí na Českolipsku?

Tyto prázdniny zřejmě naposledy „předtáčím“ deník. Konečně jsme se sešli doma celá rodina a vyrazili do hor, no spíše takových hůrek na východě naší republiky.

Před tím jsem stihl ještě několik rozhovorů do rubriky Štafeta a věřte mi, že setkávání s lidmi různých povolání, názorů, zkušeností i stáří je opravdu naplňující. Musím se poplácat po zádech za nápad. Navíc je pro mě každý rozhovor překvapením, komu bude štafeta propříště předána. Na chvíli jsem odbočil do sociální oblasti, ve čtvrtek pobyl dopoledne v domově důchodců ve Sloupu, kde jsem poklábosil s opravdu hodně zajímavým pánem. Více nebudu prozrazovat, ale už z dialogu s Tomášem Kuncou  (zde) víte, že příští týden se dočtete leccos zajímavého o grafikovi Janku Jiříčkovi. Na úterý je naprogramována rubrika Pět otázek pro starostku České Lípy. Ptal jsem se i na Jeřábkovo náměstí, které podle diskuse v i-novinách patří mezi nejvíce horké brambory nás čtenářů a obyvatel.

Pomalu také začínám pátrat po kandidátkách do komunálních voleb. Některé strany mlží, jiné přímo zapírají, ale jiné naprosto veřejně zveřejňují své kandidáty.

Věci veřejné mají transparentnost tak trochu ve svém názvu, takže jsme mohli sledovat přímo na internetu volbu jedničky a tedy kandidáta na starostu. Z čísel předpokládám, že hlasování se zúčastnilo jen deset volitelů, z nichž čtyři dali hlas Antonínu Lačnému, řediteli základní školy v Tyršově ulici. Za ním skončila Hana Broulíková, další učitelka. Ze školství přichází do komunální politiky i třetí Jiřina Mimrová, ředitelka DDM Libertin. Zřejmě jen jeden hlas dostal bývalý člen ODS Tomáš Karlík. Bez bodu zůstal poslední kandidát Karel Přibyl. Předpokládám, že jde o českolipského lékaře.  

Myslím, že Petr Skokan se postavil k tvorbě kandidátky hodně aktivně. Adepty na křesla v zastupitelstvu sháněl do poslední chvíle a snaží se nabídnout Českolipanům výrazné a neokoukané tváře. I když neokoukané nezní úplně nejlépe, protože některé osoby již v minulosti kandidovaly za jiné strany.

Podobně aktivně a transparentně se k volbám zatím staví i ČSSD, která do čela nepostavila nikoho ze současných zastupitelů, ale sáhla po pětačtyřicetileté manažerce a absolventce fakulty žurnalistiky Romaně Žatecké. Jinak má pravděpodobně na seznamu rovněž všechny své zastupitelé, včetně nestora Jaromíra Štrumfy.

ČSSD na facebooku rozjela kampaň Komunální volby 2010 v České Lípě: Hlasujte pro změnu. Zatím ji podpořilo 14 lidí. Romana Žatecká se fanouškům stránky prezentuje takto: Kandiduji poprvé, ale s velkou ambicí - změnit Českou Lípu. Žiju tady s přestávkami od narození, ale upřímně říkám, že se necítím jako sebevědomý a spokojený občan. Až moc často zažívám nezájem, neochotu něco změnit, mnohdy nekompetentnost. Lidi a jejich životní potřeby jako by postupem času zůstali daleko vzadu – za penězi, za jinými zájmy, za paragrafy, za úředními hodinami, za „Mě se to netýká“. Ztratila se lidskost a pochopení? Věřím, že ne. Jen je nejvyšší čas to změnit. A to je můj cíl – aby se Česká Lípa stala městem vstřícným k životním potřebám svých občanům. 

Málo zatím prosáklo z kandidátky ODS, ale to, co ano, mě spíše bolí. Očekával bych i u nich změnu, oživení, ale zatím to vypadá, že kandidují všichni současní zastupitelé, z nichž dobrá půlka se během celého volebního období neprojevila ničím jiným než sezením na židli. Jako spíše pravostředový volič jsem doufal, že zaznamenám nový vítr.  Nebudu předbíhat. Hana Moudrá mi ale přisvědčila, že na kandidátce bude jedničkou. Může se teda v říjnu jednat o zajímavý souboj Moudrá vs. Žatecká. Dvě takřka stejně staré dámy, které se aspoň podle hlášek z jejich okolí zrovna nemilují. Za Věci veřejné jim bude sekundovat padesátiletý sportovec Antonín Lačný. A kdo ještě zbývá do party? TOP 09 mlčí jako hrob. Její členové neodpovídají ani na přímé dotazy. Nejvíce je skloňováno jméno Jiřího Kočandrleho. V Lípě se pravděpodobně nebudou topáci spojovat s jiným subjektem. Za koho pak bude kandidovat místostarosta Tomáš Vlček? Jediné, co z TOP 09 takřka oficiálně vylezlo, je skutečnost, že po představení kandidátky budeme překvapeni. Tož dobrá, ještě chvíli vydržíme. Ale aby nezveřejnili své plány až po volbách.

Tradičně není nikdo sdílný od komunistů, ale musím říci, že jsem zase až tolik aktivně nepátral. U Zelených se hovoří o Miroslavu Hudcovi jako o kandidátovi na první místo kandidátky, ale Zelení tradičně překvapují osobnostmi nabitým seznamem. Nicméně si myslím, že po tom záhulu v parlamentních volbách a zároveň nabídce jiných stran, budou rádi, když vůbec obhájí své místo mezi radničními stranami.

Všem stranám, i těm, které jsem zde nezmínil, nabízím, aby se se mnou spojily. Rád Českolipanům představím jejich kandidátky i programy. V Lípě běží až do jedenáctého.

Kam příští týden?

Kajínka mohu doporučit. Koho neštve, že se z filmu nedozví takřka nic o pravdě a chce si užít akční drama, nemůže urazit. Spíše naopak. Navíc má film skvělou hudbu mého jmenovce Bárty. V Boru a Doksech nabíhá dětský film  Shrek: Zvonec a konec, na konci týdne pak další megahit Počátek (jen v Boru). Našimi tipy jsou pohádky Dlouhý, Široký a Bystrozraký a O zvědavém slůněti ve sloupském Lesním divadle. V Dubé jsou o víkendu 16. mezinárodníjazzové dny. V pátek zve na Mácháč zahřívací party s DJ Johnem Culterem, který se pyšní tím, že hrál i vedle DJ Tiesta.

Nahoru