Dnes je 27. 09. 2024
svátek má Jonáš

3/2012

Bioplynová stanice v Dobranově zatím nebude. Městské noviny podle Romany Žatecké bez koncepce. Proč taky skončilo AutoSenior. Nenávidět ženy můžeme příští týden i v Lípě. O Nepálu v čajovně.


Doufám, že se mi nepodaří podobný kousek jako minulý týden, kdy jsem nepřijaté usnesení prohlásil za odsouhlasené. Naštěstí jsem za to nikoho nijak vášnivě nekritizoval. A nějak jsem to ani neměl v úmyslu, dvanácti milionů je sice škoda, ale u většiny položek si neumím představit, jak je z lidí dostat. Na to se mělo myslet už před lety. Dříve nebo později se stejně odepíšou. Možná je to lepší, než dluhy dále tahat účetnictvím. Pojďme se podívat na druhou část prosincového zasedání českolipských zastupitelů.

Zaujala mě žádost společnosti Prodeca s.r.o. o výstavbu bioplynové stanice v bývalém zemědělském areálu v Dobranově. Jak bylo napsáno v důvodové zprávě, největším problémem podobných zařízení je zápach. V Dobranově jsou nejbližší domy 400 metrů, pak už je sídliště Špičák (něco málo přes dva kilometry).
Na úvod si vzal slovo Jaromír Štrumfa, který označil návrh za důkaz špatné práce zaměstnanců radnice. Místostarosta Tomáš Vlček ho mírnil, přesto připomenul, že zastupitelstva dvanácti měst s výstavbou podobného zařízení nesouhlasila. Právě i z důvodu zápachu. Dvacet zastupitelů nakonec hlasovalo pro usnesení se zněním, že nesouhlasí se záměrem společnosti Prodeca.

V bodu 15 se hlasovalo o valné hromadě ČLT, Petr Máška chtěl informace o vývoji cen tepla a teplé vody. Podle něj by se měla cena tepla zvyšovat o 13 procent. Je pravdou, že starostka o každém snížení cen zastupitele informuje, ale o zvýšení se moc nemluví. V rámci bodu zastupitelé delegovali tři zástupce do sboru poradců - Annu Kobosilovou, Jiřího Kladníčka a Oldřicha Pance. Delegátem do dozorčí rady se stal Jan Stejskal.

V rámci interpelací si Romana Žatecká postěžovala, že Městské noviny stále nemají žádnou koncepci a ČSSD nemá v komisi pro komunikaci žádného zástupce. "Koncepce komunikace s veřejností je velmi zásadní téma," řekla a požadovala přijetí usnesení, které bylo následně přijato v tomto znění: Zastupitelstvo města Česká Lípa ukládá Mgr. Haně Moudré, starostce města, předložit na lednovém zasedání 2012 koncepci městských novin včetně personálního řešení.

Druhá interpelace Romany Žatecké se týkala služby Autosenior. Svůj názor prezentovala i na stránkách i-novin (zde).
Hana Moudrá na její dotaz reagovala například takto: Pokud by řidička Autosenioru nevozila své rodinné příslušníky, pracovala tak, jak má, tak by službu provozovala doteď a nebyla by ztrátová.

Z věcí uvízlých v poště nabízím video, které podle Miroslava Hudce vysvětluje řadu událostí nejen ve Varnsdorfu.



Top five zážitků minulého týdne:

1. Prvky – myslel jsem si, že kvůli vyššímu DPH si letos s žádnou knížkou jako pisálek ani neškrtnu, ale vypadá to, že nakonec ano. Mám před podpisem smlouvy, nechci to zakřiknout, ale chtěl bych se po letech vrátit opět k popularizaci chemie mezi dětmi. Nápad představit jim chemické prvky, které se skrývají ve věcech kolem nás, se jednomu nakladateli zalíbil. Takže jsem po večerech chystal podklady.

2. Muži, kteří nenávidí ženy – po dlouhé době se mi zadařilo jít na film, na který jsem vás tady upozorňoval. Ne že bych byl nějakým vyznavačem kultů, ale detektivka (více než detektivka) napsaná Stiegem Larssonem mě jako čtenáře pohltila, navíc mám rád bondovky, takže mě přitahovala i jiná poloha Daniela Craiga. Vůbec mi nevadilo, že jsem znal děj z knihy i švédského filmového zpracování. Zkrátka jsem si film užil. A milovníkům knih to také mohu doporučit.

3. Deset let Papír sklo plastů – viděl jsem za deset let jejich koncertů přesně deset, ale tenhle byl nejlepší, přestože stárnu a už se mezi studenty nedokážu odvázat tolik, co dříve. Hudebně sice není jejich hudba nijak objevná ani skvěle zahraná, ale to nasazení, to byla bomba. Chvílemi jsem měl strach, jestli koncert přežijí. Neuvěřitelný odvaz z jejich strany a nepokrytě jsem jim pocit na pódiu záviděl.

4. Camilla Läckberg – jsem teď nějak stále ve Švédsku. Chodím na filmy ze švédského prostředí, čtu švédské detektivky. A nejraději bych si dal pauzu a do Švédska si zajel. Ne, nemůžu tu konkurovat čtenářskému deníku Jana Tichého (zde), poslední dobou zvládám jen oddychovou četbu a Camilla Läckberg mi sedí, přestože jsou to takové detektivky ženské – moc se nimrá ve vztazích, občas působí naivně. Ale těším se kvůli ní na každý večer, že zvládnu aspoň deset stránek a posunu se k zjištění, kdo je vrah.

5. Noční keška – no jasně, geocaching mi zde nesmí chybět. Sice jsme v úterý dorazili k nové krabici jako druzí, ale přesto to bylo fajn setkání s dalšími osmi hledači pseudopokladů. Kdo nezkusil, neokusí. A to platí u všeho.

Co zkusit příští týden?

Ano, Muži, kteří nenávidí ženy se hrajou od pondělí i v České Lípě. V úterý vystoupí v Novém Boru Müller - nikoliv však Richard, ale Michal - jeden z nejuznávanějších citeristů. Milovníci hor mohou ve středu zamířit do Tao čajovny na vyprávění geografa Pavla Svobody o Nepálu. Ve čtvrtek nastupuje do kin v Lípě i Boru film Láska je láska s Eliškou Balzerovou, Simonou Stašovou, Ondřejem Vetchým a Petrem Nárožným v hlavních rolích. V sobotu můžete objevovat kouzlo zimního lesa s Libertinem. Pochod startuje v deset hodin u ZŠ Partyzánská.