32/2010

Verze pro tisk |

Co si myslím o kandidátkách Zelených a ODS? Za koho kandidují potrestaný Nastič či politický turista Coufal? V Novém Boru vstoupilo do volebního boje o tři subjekty více než v České Lípě. Příští týden rozlučky s prázdninami. Rychlé video z Kleinwelky.

Jak je zřejmé z tohoto článku, kandiduje v České Lípě devět subjektů. Kandidátky některých z nich jsou zahaleny tajemstvím. Například v případě komunistů jsem byl odkázán na pana Adamčíka. Napsal jsem mu na e-mail, který má uvedený na městských stránkách, ale ten je celé čtyři roky, co je zastupitelem, nefunkční. Napsal jsem mu i na správnou adresu, ale ani tak neodpověděl. O informaci, kdo kandiduje za Suverenitu, jsem požádal přímo Petra Hanigga. Ten mě odkázal na Janu Volfovou, manažerku volební kampaně, a ta zase na krajského koordinátora Jiřího Janečka. Až do této chvíle probíhala komunikace příkladně. Pan Janeček mi poslal kontakty na lídry všech kandidátek Suverenity, které se podařilo v okolí sestavit. V Lípě je jím Jiří Wawrečka, v Ralsku Roman Falta, v Novém Boru Josef Doškář. Ani od jednoho zatím žádný ohlas. Třetí stranou, která se zatím prakticky nijak neprezentuje, je Vlastenecká strana.

Pravdou je, že s kandidátními listinami se stále ještě pracuje. Do padesáti tří dnů před volbami mohou strany odstraňovat na kandidátních listinách nedostatky, do čtyřiceti osmi dnů může ještě z různých důvodů kandidáty z listin škrtat registrační úřad.

Pojďme se věnovat stranám, které již své kandidátky zveřejnily a nijak se jimi netají. Minule jsme představili čtyři (zde), na dnešek zbývají ODS a Zelení.

Jak jsem již řekl, kandidátka ODS se mi jeví velmi slabá. V době, kdy prakticky každý volá po změně a lidé jsou namlsaní kroužkováním z voleb do poslanecké sněmovny, dát na prvních osm míst stávající zastupitele, se jeví jako politická sebevražda. Paradoxně Zdeněk Novák, který má ze současných zastupitelů ODS největší charisma, je z nich poslední. ODS nebyla za čtyři roky schopná najít a připravit osobnost, která by mě jako potencionálního voliče zaujala. Strana se odchodem Petra Skokana udobřila aspoň s Karlem Tejnorou, který vždycky táhnul, přestože jako senátor a konec konců ani jako zastupitel nepřesvědčil. Z podobného soudku je bývalý poslanec Juraj Raninec, který se však skrývá na 18. místě. Přitom možná právě on mohl být osobností, která by přitáhla voliče. Jen nevím, jak je to s jeho bydlištěm. Byl snad formálně přestěhován do Lípy? Trochu výsměchem je na kandidátce jméno Jiřího Hau. Českolipanům ještě zní v uších a peněženkách jeho hlášky z předminulého volebního období. Například týkající se slavného stavebního družstva Lada, na které bude město ještě řadu let doplácet. Málokterý zastupitel si rovněž dopřával bydlení na českolipské radnici, byť opět formální. Také si všimněte věku navrhovaných zastupitelů. V první desítce nikdo pod 40. Nejmladší je tak Jana Prokešová (28) na jedenáctém místě kandidátky, která byla zastupitelkou před čtyřmi lety (ještě jako Kosťunová). Pod čtyřicet je ještě dvanáctému Janu Dvořákovi (38).

Je potřeba ale rovněž napsat, že ODS je ve městě dominantní stranou již osm let a město funguje. Není fatálně zadlužené, vedení města se snaží řešit úklid města, městskou dopravu, dotáhlo se několik investic, velmi dobrou koncepci má například sport, zvládl se přechod na jiný způsob veřejné správy.  Volbou ODS dává volič najevo, že je spokojen a nechce změnu. Volbou proti ODS může riskovat, že se k moci dostanou diletanti, kteří nemají s vedením města žádné zkušenosti. Z tohoto pohledu vyslala probíraná kandidátka jasný signál.

 

Tady je první desítka ODS:

1             Mgr. Hana MOUDRÁ               44           starostka            

2             Jan STEJSKAL                         41           místostarosta                  

3             Mgr. Eva STEHLÍKOVÁ            45           ředitelka příspěvkové organizace           

4             MUDr. Karel TEJNORA             55           lékař     

5             Libuše HORÁKOVÁ                  57           dispečerka        

6             Vladimír JONÁŠ                       45           živnostník          

7             Jaroslava PROCHÁZKOVÁ       44           manažerka        

8             Zdeněk NOVÁK                       43           podnikatel         

9             Mgr. Petra KAŠPAROVÁ           46         zástupkyně ředitelky školy        

10           Otomar NĚMEČEK                   44          jednatel společnosti     

V Novém Boru vede kandidátku nepříliš respektovaný starosta Jindřich Mareš, kterému někteří členové utekli na kandidátku TOP 09 vedené Jaromírem Dvořákem. Dvojkou je Kamil Ryšánek, trojkou Iveta Sudová. V Zákupech vede kandidátku ODS Pavel Kouba, dvojkou je známý učitel Čestmír Kopřiva, trojku má Milan Sodomka. V Mimoni mají coby lídra šéfredaktora a vedoucího televizního studia MiTelu Petra Vrbu, záda mu kryjí Radka Pipalová a Lenka Jelínková. Ve Cvikově je jistotou místostarosta Jaroslav Švehla, za ním jsou Jiří Jirák a lékárnice Jarmila Skopová, která je známá svými občanskými aktivitami, mimochodem kandiduje jako členka Zelených. A konečně v Doksech se do čela přehledu zájemců o křesla v obecním zastupitelstvu postavil starosta Zdeněk Krenický, dvojka je Kamil Popper, trojka Jaroslav Novák.

Minule jsem slíbil zdrbnout ještě kandidátku Strany zelených. Když nebudu kulantní, shrnu svůj pocit do následujícího výkřiku: Dost bylo Hudce! Proti panu Hudcovi lidsky nic nemám, stále ho považuji za až patologického altruistu, jenže se jedná přesně o ten typ člověka, kterého jakýsi průměrný volič nemůže vystát. V zastupitelstvu sedí s přestávkou od revoluce, vystřídal několik subjektů, výsledky své práce zná jen on sám, je považován za šťourala. Přestože má v mnohém pravdu, často ji podá tak, že bych se raději postavil za lež. Zkrátka si myslím, že Zelení měli být dostatečně empatičtí, vsadit na jinou kartu a Miroslava Hudce dát níže. Dvojkou je dračice Monika Rejnartová, představitelka občanského sdružení Za klidný Sever. Ta má za sebou hromadu občanské práce, ale na druhou stranu je neodbytná válečnice bez dostatečné sebereflexe. Vůbec je na kandidátce velké množství osobností účastnících se občanského života ve městě a zasluhujících si křesla v zastupitelstvu. Alena Losová představuje učitelské odbory, Miroslav Pröller je ten, kdo se nám stará o drobné památky celého okresu, Michaela Komersová se angažuje v Klubu přátel Vlastivědného muzea a zároveň je neúnavná turistka. Hodně rád mám Jarku Formanovou (na 19. místě), dvacet jedničku má bývalá šéfredaktorka i-novin Magdalena Sobotová, neznámou tváří není ani majitelka antikvariátu Jitka Čížková.

Takto vypadá první desítka Zelených:

1. PhDr. Miroslav Hudec                   59       ředitel pedagogicko psychologické poradny        

2. Monika Rejnartová                      37       stavařka 

 3. PaedDr. Milan Kubát                   60       ředitel střední školy

 4. Alena Losová                             47       učitelka hudby

 5. Miroslav Pröller                          39       předseda OS Drobné památky severních Čech  

 6. Michaela Komersová                  61       důchodce

 7. Vlastimil Král                              56       učitel

 8. Vladimíra Šumová                      63       důchodce

 9. Jaroslav Rázek                          39       obchodník ve stavebnictví

10. Mgr. Jana Lövenhöferová         56       učitelka

Jen lehce se zmiňuji v jednotlivých příspěvcích o kandidátkách v Novém Boru. Zdejší městský úřad buď ještě nelosoval čísla na volebním lístku, nebo výsledky nezveřejnil, tak jen neoficiální zprávy. V Boru mají o tři kandidující subjekty více než v Lípě.

Sdružení politické strany SNK a Evropských demokratů vede Viktor Novotný, trojkou by měla být předposlední starostka Stanislava Silná. Komunisty asi povede Vojtěch Gorol, Věci veřejné František Krejný, Zelené Jitka Stowasserová, Unii pro sport a zdraví Rudolf Daum. Za toto seskupení by měl kandidovat největší politický turista okresu Mudr. Coufal. Unii svobody povede do voleb Ladislav Džavík. Stranu práv občanu alias Zemanovce vede Pavel Danys, Suverenitu Josef Doškář. Kandiduje údajně i bývalý starosta Radek Nastič, který si odseděl svůj trest za přijetí úplatku v minulém volebním období. Měl by být trojkou na kandidátce Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst. Jedničkou této kandidátky je Jiří Skřivan. Znovu opakuji, že informace mám z neověřených zdrojů. Ostatní jsem komentoval již minulý týden.

Už jsem na čtvrté straně, tak jen stručně z programu příštího týdne. Komu se už teď stýská po prázdninách, může se s nimi rozloučit třeba v úterý na Škroupově náměstí v České Lípě. Organizuje Libertin. Obdobná party, ale v trochu větším stylu, se chystá na sobotu na náměstí v Novém Boru. Pořádají hasiči. Já budu část týdne pracovně s prváky na adaptačním kurzu, přesto bych si nechtěl nechat ujít v pátek večer Noc s netopýry, která se tentokrát uskuteční ve Skalici u České Lípy.

Co se týká končícího týdne, děkuji za přání k miminku, ale když jsem psal o skutečnosti, že se nám rozrostla rodina, měl jsem na mysli zahraniční studentku, které budeme jeden rok dělat adoptivní rodiče či sourozence. Trochu paradoxně jsme ji na první společný výlet vzali do Kleinwelky, do dinosauřího parku.   Mohu s klidem prohlásit, že Saurienpark nedaleko Budyšína je mnohem poučnější a zábavnější než honosnější Dinoparky v Plzni či Ostravě.

Zde je rychlostřihové automatické video:

Nahoru