Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

32/2011

Co píší o borských demonstracích Romea a server DSSS? Na demonstraci nejchudších v limuzíně. Jsme majoritou navždy. Mám mít radost z toho, že jsem nazýván etnickým Čechem? V sobotu na Rozára fest s pornopupíčkem na závěr.

K včerejším demonstracím v Novém Boru se již vrátím jen krátce (snad). Zajímalo mě, jak o akcích informují dva servery - rómský Romea.cz a DSSS Sever - informační server Dělnické strany sociální spravedlnosti pro severní Čechy.

Klasika, zatímco Romea počty nacistů snižuje, DSSS zase navyšuje.

Romea: U nádraží se prozatím shromáždilo asi 30 přívrženců krajní pravice. Akce DSSS má začít ve 13.00 hodin. Policie chce údajně příznivce DSSS perlustrovat a zkontrolovat, zda nemají zbraně (12,43). V tento čas jsem byl na místě a bylo zde už dobrých dvě stě aktivních lidí (nepočítám stovku přihlížejících). V dalších výstupech čísla opět podceňují, aby nakonec přiznali: Na novoborské nádraží dorazil vlak s dalšími účastníky nenávistné demonstrace, kterou pořádá DSSS, takže počet účastníků se pohybuje mezi 300 až 400. Dav se pozvolna vydává na pochod městem. Podle zpravodaje Romea.cz v davu převažují neonacisté, místních lidí může být okolo stovky. Podle mě místních zdaleka tolik nebylo, ptal jsem se přihlížejících a nejvyšší odhad byl čtrnáct. Ale je pravdou, že jsem se ptal starších lidí, ti nemusí znát mladší generaci.

Situaci na náměstí popsali reportéři Romea takto: Na novoborském náměstí čeká na neonacistický pochod asi 150 místních etnických Čechů. Střed náměstí je obehnán policejní páskou. K pochodu extremistů se pravděpodobně během cesty přidávají další místní etničtí Češi. Situace je nepřehledná, protože hodně lidí postává na chodnících a není jasné, jestli jde o příznivce protiromské akce nebo o zvědavce.

Mimochodem, Josef Doškář se na trase skutečně objevil, v Masarykově ulici, kterou jsem nešel, abych stihl příchod na náměstí. Romea popsal situaci takto: Při průchodu Masarykovou ulicí vyprovokovali dav neonacistů dva postarší etničtí Češi, kteří měli transparenty s přeškrtnutým hákovým křížem a nápisy: "STOP neonacismu" a "Zrušte herny v Novém Boru". Účastníci pochodu DSSS na ně volali: Vy zmrdi... vy nejste Češi, ale Židi... běžte do pr...

A co píše pravice: Jako první byl nahlášen pochod Novým Borem, kterého se podle odhadů zúčastnilo minimálně pět stovek demonstrantů. Následoval mítink ve Varnsdorfu, kde se sešlo minimálně tisíc a pravděpodobně i více, především místních občanů. Ti se po jeho ukončení spontánně vydali na pochod městem, směrem k ubytovnám, v nichž žijí nejproblémovější cikáni, a došlo zde k velmi ostrým střetům s policií, která proti dětem, ženám, seniorům a dalším přítomným použila vodní dělo a rozháněla je také pomocí pyrotechniky.

No, pět set demonstrantů teda nebylo. To bych mohl napsat o včerejším divadle, že vystoupilo 60 herců - kdybych do počtu účinkujících zahrnul i diváky a barmany. Více podrobností pravičáci neuvádějí – spíše nestihli, mají dost práce s organizací. He, he, našel jsem se na jedné fotce, kterou pořídil Vandasův severočeský Goebbels Petr Kotáb.

Z Romea využívám ještě jednu informaci z doby, kdy jsem již byl v Lípě: Na radnici začal brífink. Informuje o tom Českolipský deník. Starosta Nového Boru Jaromír Dvořák děkuje policii za profesionálně odvedenou akci. Díky směřuje i občanům města za to, že se k extremistické demonstraci nepřipojili a chovali se kultivovaně. „Na dnešní akci jsme se společně s policií pečlivě chystali a přineslo to ovoce. Nicméně ani pro mě, ani pro radnici, to nekončí. Musíme si klást otázky, co dál. V pondělí bude velké setkání s představiteli romské minority, zúčastní se mediační a probační služba a agentura pro sociální začleňování. Jsem si vědom, že občané jsou znechucení obtěžující kriminalitou,“ řekl starosta a dodal: „Podporuji kroky, které činí vláda, například vázat sociální dávky na docházku do školy či že došlo ke změně loterijního zákona.“

A já jen opakuji, co jsem napsal včera – jsou mi proti srsti hajlující plešouni i salónní intelektuálové z Prahy léčící si své komplexy v cikánských ubytovnách. A to jsem včera do textu zapomněl napsat, jak část aktivistů přijela k  těm nejchudším v černých limuzínách, které nechali za rohem. Na chudých i zmanipulovaných davech pak sbírají body hráči úplně jiné třídy. Hlavní krok je na vládě, vedeních radnic apod. Ti musí nastavit pravidla a požadovat po všech jejich dodržování. Čarovná ruka trhu evidentně všechny problémy neřeší, pokud nechceme část obyvatel zcela izolovat od majority či ji rovnou vyvraždit. Uvědomme si, že někdy stačí málo, abychom se ocitli na opačné straně barikády. V minoritě. Anebo za pár let nemusí být majorita majoritou. A to nenarážím jen na reprodukční schopnost Romů.

Hezky to napsal diskutující pallando v našem hydeparku: Je pěkné vidět, kterak extremistické skupiny z obou stran spektra naříkají nad tím, jak média informují zkresleně, případně že mají něco nařízeno, nakázáno (samozřejmě nácci za vším vidí velkého Žida, tahajícího za drátky, borští pseudovlastenci velkého Němce, potažmo nácka, antifa mocného kapitalistu, nejlépe prezidenta USA). Všichni extrémisté se zaštiťují domněnkou, že jejich názor podporuje většina občanů a velmi dovedně dokážou zacházet s fakty - sem tam si něco přikreslí, zkreslí, zatají, zveličí či zmenší a hned mají v ruce "trumf". Za sebe říkám: extrémisté všech skupin, vyližte si...(zde)

A jaká kultura nás čeká příští týden? No jasně, Lukáš Kohout už zase svolává demonstraci. To sice je pravda, ale to asi nechcete číst. Do kin dorazí Saxána. Jsem zvědav, jestli Václav Vorlíček dokáže navázat na svůj kultovní film. V hlavní roli opět Petra Černocká, která taky trochu patří do našeho kraje. V sobotu se na Housce koná Myslivecký jarmark, Klub přátel muzea pořádá výlet do Kamenického Šenova, v KD Crystalu proběhne Miss Lenory 2011. Mě nejvíce láká další díl Rozára festu s CzechOutem, Vyjakomy a Pupíčkem.