35/2010

Verze pro tisk |

Představuji kandidátky KSČM, Vlastenců a Suverenity. Komunisté chtějí vylepšit skatepark. Jsme zaprděné město? V kolika umřou Českolipané a v kolika Českolipanky? Jak jsme na tom s emisemi a kriminalitou? Na houby a bobra do muzea.

Pomalu se mi vracejí dotazníky z jednotlivých stran, takže příští týden vám je začnu předkládat. Bez vlastního komentáře. Ještě jsem vám nepředstavil kandidátky posledních tří stran v České Lípě, jejichž lídři reagují pomalu či nereagují vůbec.

Žádná odezva není od Vlastenecké strany, která vznikla teprve v létě tohoto roku a lidi na kandidátku zřejmě sháněla, kde se dá. Podle neověřených (ale opět spolehlivých) informací, to mezi kandidáty zrovna neklape a někteří dokonce chtějí z voleb odstoupit. Jak ale vypadá jejich první desítka?

1. Podzimek Roman - politik

2. Klofáč Josef - advokát

3. Bukovan Stanislav - podnikatel

4. Javorský Josef - podnikatel

5. Vyoral Pavel - podnikatel

6. Hrkeľová Jarmila - důchodce

7. Hruška Jaroslav - dělník

8. Škodová Eva - podnikatel

9. Brotánek Martin - podnikatel

10. Fišer Jan - podnikatel

Na kandidátce převládají podnikatelé a dělníci, jen předseda je oficiálně veden jako profesionální politik. Všichni kandidáti jsou dle kandidátky členové Vlastenecké strany. Věkově jsou rovnoměrně rozvrstveni od 20 do 76 let. Třetina jsou ženy.

Suverenitu - blok J. Bobošíkové vede v České Lípě do voleb Jiří Wawrečka, se kterým jsem už navázal kontakt, tak doufám, že se dozvíme více i o plánech této strany (která na své kandidátce nemá jediného straníka).

2. Lounová Ilona - laborantka

3. Dědečková Andrea - bankovní úřednice

4. Fidrantová Ivona - loutkoherečka

5. Prokopcová Petra - manažerka

6. Strnadová Věra - majitelka galerie

7. Sládek Petr - restaurátor nábytku

8. Pirunčík Petr - technik vah

9. Mládenková Ludmila - vedoucí prodejny

10. Křížková Milada - finanční poradce

Jak vidno, Bobošíková táhne především ženy, a to všech věkových kategorií. Škoda, že se nijak neprezentují. Například v Novém Boru je díky Josefu Doškářovi poměrně jasno, s jakým cílem Suverenita do voleb jde. V Lípě to zatím opravdu nevíme. Nic se nelze dozvědět ani z oficiálních stránek subjektu.

Před více než týdnem se mi ozval i Josef Adamčík, aby mi potvrdil, že je skutečně lídrem. Zaslal kandidátku společně s hlavními body programu.

1             Adamčík Josef   46         KSČM    automechanik

2             Panc Oldřich        45         KSČM    vedoucí oddělení

3             Procházka Václav  62      KSČM    bezpečnostní služba

4             Zejdová Jana JUDr.51    BEZPP   soukromý právník

5            Paul Radimír Ing. 55         KSČM    vedoucí provozu

6             Drahotský Jan     32         KSČM    dělník

7             Chot František   49         KSČM    nezaměstnaný

8             Kaše František   61         KSČM    dělník

9             Pražák Michal      33         KSČM    prodavač

10           Dalík Miroslav     55         KSČM    správce nemovitostí

Kandidátku na jedenáctém místě podpořila i poslankyně Marie Nedvědová. Ze zajímavých jmen můžu ještě zmínit s fotbalem spjatého Jaromíra Hradiského či bývalého zastupitele Karla Hajného. Kandidáti jsou v průměru o deset let starší, než je tomu u jiných stran, ale na přirozený zánik této strany to stále ještě nevypadá. Většina kandidátů je v produktivním věku. Podle zkušeností z minulých let bych si tipnul, že KSČM získá dva mandáty (proti třem současným). 

Podle komunistů je jejich základním směrem občan města a jeho oprávněné zájmy. Toto jsou konkrétní věci z jejich programu:

- transparentnost činnosti města

- využití finančních prostředků investičního fondu pouze na akce s rozmnožovacím efektem, nikoliv na běžné investice

- prostřednictvím územního plánu zajištění využití vhodných nezastavěných území vně osídlených částí města jako příměstské rekreační oblasti

- konkrétní definování základního nemovitého majetku města a jeho nezmenšování

- budování infrastruktur v integrovaných obcích

- přistoupení k realizaci stavby domova pro seniory

- příprava a provedení modernizace Jiráskova divadla

- rozšíření skateparku, jeho včlenění do sportovního centra a následně propojení s cyklostezkami

 

Podzim v Lípě je kromě voleb rovněž ve znamení festivalu Lípa Musica. Na našich stránkách je již oficiální video z prologu, kterým byla akce nazvaná videomapping (zde).  Mé video nebylo ze stránek odstraněno kvůli cenzuře, ani mě jako „kameramana“ nebo někoho z přispěvatelů v diskusi. Jen jsme se prostě špatně dohodli a organizátoři chtěli mít na našich stránkách přece jen lepší kvalitu, než zajistí můj flip. A můj dojem z videomappingu?  Nemám srovnání, takže na poprvé jsem byl opravdu ohromen možnostmi techniky i kulisou náměstíčka před bazilikou. Někdo kritizoval reklamu na úvod. Jako spoustu věcí, i tuto musel někdo zaplatit. Je to stejné jako kritizování reklamy v televizi Nova. Když začínala, nemohli diváci přerušování programů vystát a křičeli, že se na takovou stanici nebudou dívat. A šup, do roka byla nejsledovanější nejen v rámci Česka. Samozřejmě i já mám někdy výhrady ke klukům, kteří se na organizování různých kulturních akcí v Lípě podílejí, ale musím vždy uznat, že právě oni dělají z našeho zaprděného města místo vhodné k žití.

Páteční zahajovací koncert jsem nestihl z pracovních i soukromých důvodů, takže jsem s napětím čekal na oficiální report, ale od kolegyň z práce jsem slyšel jen slova chvály či spíše nadšení a ohromení. (Report je již zde.) 

Před videomappingem jsem byl na tiskové konferenci. Dozvěděl jsem se mimo jiné plány do budoucna. Už letošní ročník díky příspěvku Visegrádského fondu představuje především umělce Visegrádské čtyřky, příští rok dojde ještě k většímu propojení těchto čtyř zemí. V roce 2011 bude festival rovněž startovat 17. září, 17 koncertů proběhne na 17 různých místech. Organizátoři zatím prozradili jméno jediného interpreta – do České Lípy opět zavítá fenomenální Drevnerusskij rasspev, který před třemi roky dojal i mě (to jako je co říct). Příští rok by se měl slavit desátý ročník festivalu. Organizátoři rovněž upozornili na největší špeky ročníku letošního, mezi něž by měl patřit třeba závěrečný koncert v Novém Boru, na němž vystoupí jen pět učinkujících v čele s Radkem Baborákem, světovým hráčem na lesní roh.

Sám se těším na koncert do Jezvého, který se uskuteční 28. září. Díky naší nové spolubydlící přicházím na chuť pozounu. Nic jiného mi ani nezbývá. Co na jeho zvuk říkají sousedi, nevím.

V průběhu týdne se na stránkách médií objevily závěry studie nazvané Česká centra rozvoje 2010, která se pokoušela podle různých kritérií porovnat kvalitu života v městech nad dvacet tisíc obyvatel. Česká Lípa nedopadla právě nejlépe. Přihřeji si taky polívčičku a vytahám aspoň některá srovnání.

V počtu obyvatel jsme na 28. místě v republice (38 104 občanů).

V míře nezaměstnanosti jsme 30. (10,7 %)

V počtu ekonomických subjektů na 1000 obyvatel 26. (237,77)

V dostupnosti k nejbližší dálnici 37. až 40. (35 km)

V dlouhodobé nezaměstnanosti jsme se konečně dostali do první poloviny - jsme 19. (29,8 %)

V ceně bydlení jsme kupodivu spíše mezi místy dražšími - 33. (cena nájemného bytu 3 + 1 je u nás v průměru 8 640 Kč, v nedalekém Děčíně se platí o více než tři tisíce méně)

V dožití mužů jsme 37. - 39. (v průměru nás čeká 71,9 let)

Ženy jsou ve stejném kritériu ještě o několik míst níže - 41. až 43. (78,6 let).

Až na chvost jsme se propadli v kriminalitě - jsme 43. (na deset tisíc obyvatel je u nás spácháno 293,2 trestných činů, v nejlepších městech je kriminalita takřka čtyřikrát nižší).

V rozloze zelených ploch jsme 12. až 34. V tuhých emisích těsně za desítkou - dvanáctí (máme jich čtyřicetkrát méně než Ostrava).

Celkově jsme skončili 40. Studii si můžete stáhnout zde.

 

 

A co ještě můžu v příštím týdnu doporučit?

Ve středu v muzeu začíná výstava s názvem Fenomén Ploučnice. Mimo jiné na ní bude fotografie bobra, kterou poprvé uveřejnily i-noviny. Jinak si v průběhu týdne budeme muset vystačit především s kinem. Třeba ve čtvrtek má premiéru další film natočený podle předlohy Michala Viewegha - Román pro muže. Ve stejný den uvede Vladislav Jindra v borském Navrátilově sále přednášku na téma Lesní hřbitov. V pátek nezapomeňte na výstavu hub ve Vlastivědném muzeu. Ve stejný den pokračuje festival Lípa Musica jedním ze svých vrcholů - koncertem Kateryny Kolcové.

Nahoru