4/2011

Verze pro tisk |

Zastupitelé si schválili větší odměny, než na které mají nárok. Kolik bude město platit za pojištění svého majetku? Protipovodňový systém za sedm a půl milionu. Neplatiči za odpad stále dluží přes 31 milionů, ke 153 míří exekutoři. Nevinnost na Máchově jezeře.

Ve středu máme klasifikační poradu, takže se nebudu moci podívat ani na zasedání zastupitelů v České Lípě, ani na stejnou akci v Novém Boru. Českolipané se již podruhé mohou dopředu přesvědčit, co se jejich volení zástupci chystají schválit. Stručně vybírám.

Poprvé je jako bod jednání Zpráva o činnosti rady města. Řadoví zastupitelé i obyvatelé tak dostávají souhrn všeho, co rada za minulé období schválila.

Rada města mimo jiné

- nesouhlasila s provozováním loterie na adrese Žižkova 520

- schválila smlouvu s Magdalenou Sobotovou na grafické zpracování, tisk a distribuci Městských novin do července 2011

- jmenovala Jiřinu Kučerovou do funkce ředitelky příspěvkové organizace Lipý Česká Lípa.

Zastupitelé budou muset přehodnotit své odměny. Při jejich stanovování totiž nevzali v potaz jejich maximální výši dle nařízení vlády.

Nařízením vlády č. 375/2010 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 37/2003 Sb., o odměnách za výkon funkce členům zastupitelstev, se snižuje stávající maximální výše odměn a to v průměru o 5 % následovně: u člena zastupitelstva města 827 Kč, člena rady města 2423 Kč, předsedy výboru nebo komise 2233 Kč, člena výboru nebo komise 1910 Kč. U nás v Lípě je vše v pořádku - až na řadového člena zastupitelstva. Ten v současnosti pobírá 870 korun, ale podle zákona může maximálně 827.

Město také chystá Protipovodňový monitorovací a varovný systém za sedm a půl milionu korun. Součástí bude Systém včasného varování (měřiče srážek, čidla monitorování hladin vodních toků), varovný a vyrozumívací systém (síť bezdrátových akustických hlásičů) a digitální povodňový plán (aktualizace). Finanční spoluúčast města Česká Lípa v tomto projektu se dle podmínek Operačního programu předpokládá ve výši cca 10 % z celkových nákladů projektu.

Zastupitelé také budou rozhodovat o přidělení zakázky komplexního pojištění majetku města. Za dřívějších poměrů by o této zakázce rozhodovala jenom rada. Kompletní zadávací dokumentace byla vyvěšena na webových stránkách města a tím byla poskytnuta neomezenému počtu uchazečů. Pro zajímavost přihlásily se čtyři subjekty. Hasičská vzájemná pojišťovna nabídla, že majetek města pojistí za 7.767.695,- Kč (předpokládám, že se jedná o pojištění na dobu do roku 2015). ČSOB pojišťovna - 5.395.180,- Kč, Česká pojišťovna -  6.072.820,- Kč, Kooperativa pojišťovna 4.856.712,- Kč. Je zajímavé, že do hodnotící komise byla jmenována Romana Žatecká, ale při hodnocení samotném byl za ČSSD přítomen jen Karel Bubeník, Romanu Žateckou zastoupil Antonín Lačný z Věcí veřejných. Dle výsledného pořadí nabídek hodnotící komise doporučuje Zastupitelstvu města přidělit veřejnou zakázku uchazeči č. 4 – Kooperativa pojišťovna.

Každopádně zírám, co vše si lze o zakázce přečíst. Protokol o otevírání obálek, zprávu o posouzení a hodnocení nabídek, návrhy, co všechno a za kolik bude pojištěno.

Na zasedání se budou rovněž schvalovat zásady pro poskytování grantů. I zde nalezneme jako přílohy nejen je, ale i různá vyúčtování či čestná prohlášení. Pokud jsem si posledně dělal srandu, že z materiálů se dopředu stejně nedá nic dozvědět, tentokrát musím smeknout. I řadový občan, který vyrazí na zasedání jako divák poprvé, má možnost si dopředu nastudovat několik desítky stránek materiálů. Samozřejmě je otázkou, zdali je to vůbec v lidských silách. I různé interpelace jsou k rozkliknutí - ty i novináři dostávali zpravidla jen na papíře nebo vůbec. Takto si můžeme například prostudovat všech 52 připomínek členů a příznivců Věcí veřejných k rozpočtu města. Stejně tak jako odpovědi na ně.

Mezi přílohami jsem objevil i informace o vývoji úhrad pohledávek z místního poplatku za komunální odpad. Dlužná částka činila ke konci roku 31 859 898 korun. Celkem bylo odesláno 789 platebních výměrů na nedoplatky za roky 2006–2008. Zahájeno bylo celkem 153 vlastních exekucí. Vlastními exekucemi bylo vymoženo 266 222 Kč.

Jaký další program nás čeká příští týden? Až do středy můžeme chodit do kina na Nevinnost. Já byl v pátek. Kino bylo sice poloprázdné, ale film stojí za zhlédnutí. Na CSFD jsem po dlouhé době nějaké dílo ocenil pěti hvězdičkami. Sice mě prudila jedna poměrně zbytečná pasáž (nebudu prozrazovat), ale dostalo mě třeba obsazení herců, těžko si dokážu představit lepší. Jen u Luďka Munzara jsem si nebyl jistý, jestli ho Hřebejk prostě nechtěl mít v nějakém svém filmu. Na film by nás měla lákat i skutečnost, že "to" hlavní se odehraje na Máchově jezeře. Na film jsou poměrně rozporuplné kritiky a i my s manželkou jsme ho rozebírali více než dvě sklenky vína, a ne vždy jsme se shodli. To je na kině hezké - že člověk si najde čas na amatérský sbor. Knihovna láká v úterý na Mácha blues v podání Miroslava Kováříka. V pátek je v Crystalu reprezentační ples města. Máte-li malé děti, vyražte v sobotu s Libertinem za kouzlem zimního lesa.

Pro inspiraci přidávám aspoň fotografii ze Zámeckého vrchu u České Kamenice. Více z Lípy i jejího okolí si můžete prohlédnout v zítřejším videodeníku.

Nahoru