46/2010

Verze pro tisk |

Odstaveček k rozpočtu. Další série předvánočních tipů. Na věnečku naposledy. Příští týden na Vypsanou fixu, Obří broskev nebo Petru Janů. Camella dělá vánoční turné. Poprvé na indoor cyclingu.

 

V Městských novinách jsem se dočetl, že návrh rozpočtu na rok 2010 bude v těchto dnech umístěn na úřední desce. Letím na stránky města, rozklikávám úplné znění. úřední desky. Veřejná vyhláška o doručení, oddělení místních daní, poplatků a vymáhání pohledávek, Veřejná vyhláška č. 331/SÚ/2010 - Rozhodnutí, Sdělení informace o zahájeném řízení, Veřejná vyhláška - stavební povolení ... procházím úřední desku zpět až do září a nic nenacházím. Zkouším odbor finanční, zkouším odbor tajemníka (tam není vůbec nic). Nechce se mi věřit, že po všech těch návrzích na on-line zpravodajství ze zasedání zastupitelstva je návrh rozpočtu vyvěšen jen v listinné podobě na radnici. Nevím, kdy se dostanu do města, abych si to ověřil. Bohužel ještě není k dispozici ani zápis ze středečního zasedání zastupitelů, takže se prozatím musím spolehnout jen na tvrzení paní starostky z Městských novin: "Očekávané příjmy jsou v návrhu vyčísleny na cca 656 mil. korun a výdaje na 736 s tím, že 80 milionový rozdíl představují investice, které bychom financovali z investičního fondu tak, jak stanoví jeho podmínky."

Ve stejném čísle Městských novin jsem se od místostarosty Kočandrleho dozvěděl, že "největší prioritou je více přiblížit město veřejnosti. To se týká nejenom průhledných městských zakázek, ale i celkovou změnou vzájemné komunikace s občany."

Tak dost kopání do vedení města. Chápu, že všechno nejde hned, že bylo hodně práce s rozsvícením vánočního stromku. Také nejsem právě vzorem ctnosti - nestihl jsem ani středeční zasedání, ani Fórum Zdravého města Česká Lípa.

Raději vám nabídnu nějaké další vánoční vychytávky, které se mi nahromadily v poště.

Po roční odmlce chystá novoborský pěvecký sbor Camella opět sérii tradičních vánočních koncertů. V pěti obcích Českolipska můžete během adventního času navštívit místní kostely a zaposlouchat se do dvou nádherných Českých koledových mší od skladatelů Antonína Hradila a Vojtěcha Říhovského. Sbory tyto mše nastudovaly již tradičně pod vedením sbormistra Jiřího Štrobla, na klavír doprovází Radek Poláček.

TERMÍNY VÁNOČNÍCH KONCERTŮ:

Pátek 10. 12. 2010 - 18:00 - Nový Bor (kostel Nanebevzetí Panny Marie) Sobota 11. 12. 2010 - 14:00 - Cvikov (kostel svaté Alžběty Uherské) Sobota 11. 12. 2010 - 17:00 - Dubá (kostel Nalezení svatého Kříže) Neděle 12. 12. 2010 - 14:30 - Kamenický Šenov (kostel svatého Jana Křtitele) Neděle 12. 12. 2010 - 17:00 - Mimoň (kostel svatého Petra a Pavla).

Dvě akce v Prysku:

Já jsem tento týden kromě běžné vyučovací povinnosti stihl tři školení bezpečnosti práce, den otevřených dveří či chemickou olympiádu kategorie A. Naše studentka, Míša Čapková přidala k loňské stříbrné medaili z nižší kategorie bronz v kategorii nejprestižnější. Nutno říct, že chemická olympiáda má v našem kraji sice malou účast, ale poměrně slušnou úroveň – už poněkolikáté jsem měl tu čest se potkat se studenty, kteří se účastní i celosvětového kola. A z něj si vozí stříbrné a zlaté medaile (v loňském i předloňském školním roce).  Krátké video z letošního áčka:

 

Po olympiádě jsme se s Míšou ještě nechali nalákat na aktivitu zvanou ergocycling – takový vylepšený spinning. Vyberete si trasu (jeli jsme okruh kolem Zlína), před vámi se odvíjí film, sledujete trasu na leteckém snímku, na displeji vidíte rychlost, kilojouly, tep svého srdce atp. No, a když s vámi na kolo usedne deset studentek a dvě učitelky, nechcete být poslední. Takže dřete jako kráva, krajina vám je ukradená, více máte pohled upřený na tep svého srdce či celkové pořadí. Nikdy jsem nechápal, co na tom spinningu ženský tak bere, ale můžu přiznat, že jsem přijel nadšený, odreagovaný. Od pravidelného ježdění mě odrazuje jen cena. Hodně krátké video:

 

Asi vůbec začínám s čerstvou čtyřicítkou blbnout. Bral jsem za slušnost jet se podívat na muzikál Děti ráje – hraje v něm kamarádův syn Pepa. Jde údajně o první český hit muzikál s písničkami Michala Davida. Jsem takový kulturní pseudointelektuál, to tady všichni víte (ale nemusíte toho hned zneužívat), takže jsem se usadil v rohu, asi ve třicáté řadě a začal jsem si pro sebe říkat: Hmmm, to je slátanina. Písničky poslepované hala bala, dramaturgie nic moc. Pak jsem se přistihl, že mě zajímá, jak děj dopadne, začal jsem fandit hlavnímu hrdinovi a nenávidět padoucha v podobě Sagvana Tofiho. Před přestávkou jsem při písni Nesnáším loučení cítil, jak nemůžu zadržet slzy. No, prostě pseudointelektuální průser. Bylo narváno, ke konci stály celé řady pracujících čtyřicítek. Skandovaly, zpívaly a já zíral. Prodlužovalo se o půl hodiny a i účinkující si skvěle užívali. Po představení přišli do baru, podepisovali fotky, nechávali se fotit. Potkal jsem ženu, která viděla představení více než třicetkrát. A nebyla žádnou velkou výjimkou.

Ale vrcholem týdne měl být věneček tanečních kurzů. Z Německa přijela početná delegace, aby uzřela naši zahraniční studentku v akci, která za hranicemi nemá období (když chodila do tanečních ve svém městě, sešlo se jen osm frekventantů, z toho byli jen dva kluci). Přestože jsme si vystáli frontu na lístky k zábradlí, naše stoly byly obsazené. Sál byl totálně narvaný. Parket zmenšený, na horním balkóně zrušený, zkrátka ta banda z Merkuru prodala všechny židle, které v hotelu našla, plus přidala pár desítek či stovek lístků na stojáka. Oficiálně skončil věneček v půl desáté. Poté začala volná zábava. Přestože se děti naučily v kurzech více než desítku tanců, pozvaní šumaři zahráli třikrát už zmíněného Michala Davida, taky Kabáty, Boney M a další hity osmdesátých let. A navíc jsem s hrůzou zjistil, že je to přesně 24 let, co jsem měl věneček já. Přidávám fotku, ať se můžete pousmát.

A kam se jít bavit příští týden?

Vánoční atmosféru si můžete navodit například výstavou papírových betlémů v Muzeu Eduarda Helda v Zákupech. Do Boru ve středu míří divadlo Ungelt s představením Na útěku. V pátek začíná výše zmíněná série vánočních koncertů sboru Camella, v Crystalu vystoupí Petra Janů a v Luxoru Vypsaná fixa. Tento týden křtili desku Papíři, příští se do toho pustí Obří broskev.  

Nahoru

Komentáře

Re: 46/2010

Hezké nedělní skoropoledne, pane Bárto.
Vidím, že Vám (a nakonec nejen Vám) leží taneční kurzy a věneček v Merkuru tak nějak v žaludku.
Neznám smluvní ujednání mezi pořadateli kurzu a hotelem Merkur, ale tak nějak se domnívám, že větší přínos z prodaných vstupenek má taneční mistr.
Ale možná by bylo nejjednodušší, kdyby se někdo z Vašeho portálu obrátil na pp. Pelce a Šolína a pokusil se zjistit jaká je skutečnost - jestli existují smlouvy, co je v nich uvedeno .... Možná se nedozví nic, je to obojí, koneckonců, zcela soukromá aktivita, ale svědčilo by to alespoň o přístupu obou stran k zákazníkům.
A zjistit na příslušném odboru/úseku MěÚ (finanční/kultury), zda a v jaké výši se vybírají a zda byly odvedeny poplatky ze vstupného by nemusel být až takový problém.
S pozdravem, F. Chot

Nahoru

Re: 46/2010

Tak aspoň, že jsem pobavil. Asi si uvědomuji, že se poplatky zrušily, moje blbost. Problémy jsou spíše s bezpečností, protože kapacita se pravidelně překračuje na více akcích. Nemám chuť se v tom vrtat, mám k tomu své důvody, ale skutečnost mě opravdu jako rodiče štve. Měl jsem s sebou několik cizinců, rodiče své ženy a je to zkrátka ostuda. A to bychom mohli pokračovat dál: například naléváním alkoholu šestnáctiletým atd.

Nahoru