47/2010

Verze pro tisk |

Několik dalších předvánočních pozvánek – třeba na Königstein či adventní koncert Farní charity. Poděkování Štěpánovi Slanému. Se Štafetou znovu pod Houskou. Příští týden na Brodského, Margitu či Depeche Mode.

Málokterému sportovci Českolipska se kdy dostalo takového zájmu médií jako Štěpánovi Slanému. Zneužívám deník, abych mu ještě jednou pogratuloval k úspěchu na mistrovství světa. O florbalu ještě před dvěma lety vědělo jen pár zasvěcených, nyní jím v našem městě žijí desítky, či spíše už stovky dětí. Po Arsenalu, který však funguje na úplně jiných, bafuňářských, základech, se FBC Česká Lípa stal největším sportovním oddílem v okrese. Žáci, dorostenci i junioři bojují v nejvyšších soutěžích, chlapi klepou na dvířka do první ligy, utkání v Novém Boru navštěvují dvě stovky diváků. A na tom všem má Štěpán podíl. Ano, bronzová medaile z mistrovství světa je obrovský sportovní a životní úspěch, ale já víc obdivuji to, co dělá pro florbal v České Lípě obecně. Díky, Štěpáne, za oboje!

A teď k dalším předvánočním akcím.

Na jeden z mnoha adventních koncertů nás zve Farní charita:

Velmi aktivní jsou v lákání našich turistů Drážďanští, dokonce najali české zaměstnankyně, které připravují tiskové zprávy v naší rodné řeči. Z nich čerpám při pátečních tipech do tohoto saského městečka proslaveného vánočními trhy. Během adventních víkendů lze podobnou atmosféru zažít i na pevnosti Königstein. Pokud se při cestě do Drážďan rozhodnete zastavit, uvidíte starodávné řemeslníky a kejklíře, kteří tu prezentují své umění. Areál pevnosti zdobí 250 vánočních stromečků, vánoční světla a krušnohorská vánoční pyramida. Přes její hradby se naskýtá velkolepý výhled do údolí Labe, které leží o 247 metrů níže a jež se z této perspektivy jeví jako malá říčka. Celá zimní krajina Česko-Saského Švýcarka s Labskými pískovci vypadá v tomto ročním období jako svůj vlastní dokonalý hračkový model.

Dále vyjímám z tiskové zprávy Českého Švýcarska:

Konkrétně zde můžete zažít, uslyšet a uvidět:

· nejdelší německý adventní kalendář (112 Meter) na zdi Staré kasárny (Alte Kaserne, 16.stol.)

· vánoční jesličky s opravdovými živými zvířaty

· slavnostní vánoční hudbu v Důstojnickém kostele "Garnisonskirche" a na tržnici "Markt"

· pohádkové divadlo na vánočním pódiu: Červená Karkulka „Rotkäppchen“, Jeníček a Mařenka „Hänsel

und Gretel“, Krásná Vasilisa „Die schöne Wassilissa“, Oheň, voda a pozouny „Feuer, Wasser und

Posaunen“

· veselé a obdivuhodné kejklování kejklířů

· chatu pevnostního Mikuláše s poštovní schránkou na vánoční přání

· kreativní "skřítkovu" dílnu s vlastnoruční výrobou dárků, které udělají tu úplně největší radost

· loutkové divadlo ve Starých kasárnách (Alte Kaserne)

· trpasličí železnici, na které se můžete sami svézt

· lampiónové průvody lesem v areálu pevnosti

· předvádění historického čerpání vody z roku 1912 ve studničním domě "Brunnenhaus" (německy, vícekrát denně od 11:00 do 16:30)

Ještě, jak se na Königstein dostat:

PŘÍJEZD VLAKEM

Na pevnost se můžete vypravit také vlakem, například rychlodráhou S-Bahn S1 ze stanice Bad Schandau do

stanice Königstein. Z tohoto nádraží půjdete potom po modré (modrý obdélník) nebo červené (červený

puntík) značce zhruba 35-50 minut pěšky stále do kopce.

Při cestování prostředky veřejné hromadné dopravy v Dopravním svazu Horní Polabí (VVO) a v Ústeckém

kraji lze využívat jízdenku REGIONet Labe-Elbe. Tato jízdenka spojuje Čechy a Sasko.

Další informace o jízdence Regionet Labe-Elbe na adrese:http://doprava.kr-ustecky.cz/tarify2.asp

 

PŘÍJEZD AUTEM

- od Drážďan cca 30 km

- dálnice D8 / A17 Praha – Drážďany, výjezd (Ausfahrt/exit) Pirna, dále po silnici B172 ve směru na Bad

Schandau, na kruhovém objezdu Leupoldishain rovně, po cca 300 metrech za kruhovým objezdem

odbočit k pevnosti Königstein doprava

- k dispozici jsou osobní a nákladní výtah (celoročně) a po část roku také panoramatický výtah (duben - říjen)

- placené parkování v nadzemní garáži "Parkhaus" pod pevností vzdálené zhruba 10 minut pěší chůze

 

Dále nabízím pozvánku do Mimoně, na akci pořádanou gymnáziem, kterého se chce kraj neumětelsky zbavit:

Co můj týden? Nějak rychle utekl. Nestihl jsem dělat nic světoborného, snad jen kromě shánění dárků a i ty jsem z velké části nakoupil na internetu. Jen včera jsem se dostal do lesů. Už podruhé jsem se kvůli seriálu Štafeta vypravil do kraje pod Housku. Koho jsem navštívil, to se dozvíte z části už tento čtvrtek, zčásti až po Vánocích. Minule některé z vás zaujala fotografie Bezdězu. Tentokrát jsem teda vylezl z auta v obci Žďár a šel asi kilometr do polí, abych se na Bezděz podíval z ještě jiného úhlu. Nalezl jsem místo takřka v rovině, kde kromě Bezdězu je vidět i Starý Bernštejn, Bukovka či Houska.

Na co se můžeme dále těšit příští víkend? V pondělí zapěje v Jiráskově divadle Štefan Margita. V úterý se v čítárně knihovny představí můj kolega Martin Aschenbrenner, aby představil své Příběhy z Českolipska (které už jsem v deníku zdrbnul). Ve středu proběhne v Novém Boru vzpomínkový večer na Vlastimileného Vlastimila Brodského. Ve čtvrtek na vánočním koncertu ZUŠ vystoupí i malá pozounistka, která přebývá tento rok u nás doma. V programu mě ještě zaujala sobotní depešácká party v herně Galaxie na Slovance.

 

Nahoru

Komentáře

Re: 47/2010

Štěpán je machr, má můj obdiv nejen za své výkony, ale především za NEZIŠTNOU starost o FBC, právě ta nezištnost se v našem městě moc často nevidí.

Možná se ale sluší připomenout, jak ho většina osazenstva gymnázia během jeho studií odepisovala, někteří až moc ostentativně. A teď mu začnou lézt do zadku, když se dostavil úspěch. A naopak tehdejší studijní hvězdy se zářnou budoucností, které většina z kantorů adorovala, poněkud vyhasly. Life is fair.

Nahoru

Re: 47/2010

Jako nezasvěcený čtenář jsem poněkud zmaten. Mezi studijními výsledky a sportovním výkonem nebývá zřejmá kolerace. Rozhořčení pana z Lipé bych dovedl pochopit pouze v případě, že pan Slaný dostával špatnou známku z tělocviku.

Nahoru

Re: 47/2010

Myslím, že ti, o kterých mluvíš, možná stále nevědí, že florbal vůbec hraje, takže mu stejně asi do zadku nepolezou :o)). Pravdou je, že Štěpánův ročník byl velmi silný a řada studentů z tehdejší doby dosahuje ve svých oborech úspěchů. Bez ohledu na to, jestli byli úspěšnými studenty na gymnáziu. Být jedničkářem na gymnáziu neznamená automaticky, že jednou budou úspěšnými. A naopak. Myslím, že sám o tom víš své :o)).

Nahoru