Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

5/2015

Kdo omastil hned první zasedání výborů? Jak vypadá etický kodex městského strážníka? Zrychlí se zadávání zakázek na úkor transparentnosti? V pátek na Zrní.

Projel jsem si zápis z posledního zasedání zastupitelů. Nejprve mě zaujala volba posledního člena finančního výboru. Byly podány čtyři návrhy, aby nakonec 23 zastupitelů dalo hlas rovnou Andreje Dědečkové navržené Pirátskou stranou. Jde o generální manažerku České spořitelny v České Lípě.

Diskuse se samozřejmě vedla o změně pravomocí zastupitelstva města ohledně velikosti zakázek. Koalice navrhla, že zastupitelé budou rozhodovat o zakázkách větších než deset milionů, místo současného milionu.

Po předkladateli Juraji Ranincovi vystoupil Tomáš Vlček, který sice připustil, že schvalování bude díky tomuto opatření rychlejší a pružnější, zároveň však méně transparentní pro občany. Podobně se vyjádřil i Tomáš Martínek.

Petrovi Skokanovi vadilo, že se návrh neprojednával ve výborech ani komisích. V materiálu nenašel ani připomínky žádného odboru či právníka.

Juraj Raninec: "Nebylo projednáno ve výborech, protože jsme nevěděli v kterých."

Petr Skokan připomněl, že zápisy z jednání rady města nejsou občanům k dispozici a že tímto rozhodnutím se vracíme do minulého století.  

Ještě jsem mrknul do výsledku hlasování – z koalice nebyl pro jen Jaromír Štrumfa.

Co k tomu dodat? Ze zkušenosti vím, že čím více lidí o něčem rozhoduje, tím větší je v tom zmatek, tím déle to trvá, tím více to ve výsledku stojí. Při současném složení zastupitelů je jedno, o jak velké částce se jedná. Nevýhodou je menší transparentnost, ale ruku na srdce: kdo z vás čtenářů čte aspoň usnesení rady města? Četli byste celé zápisy? Zásadní jednání se stejně vedou v zákulisí, takže zase tak negativně rozhodnutí nevnímám, přesto mi to nedalo, abych si nerýpnul v Karlovi – zde.  

Schvalování materiálu s názvem Informace o činnosti Městské policie Česká Lípa se nakonec zvrhlo v diskusi vyvolanou zřejmě otevřeným dopisem bývalého ředitele Meryho. V hlavních rolích opět Petr Skokan a Tomáš Vlček. Jejich atak úplně nedávala pověřená šéfová strážníků Pavla Procházková, která reagovala stylem: neřeknu a neřeknu ... ale stejně nakonec řekla. Například to, že odborným výkonem je pověřen Antonín Doležal. Trochu fraška, ale Romana Žatecká slíbila, že odvolání ředitele nebude mít vliv na ekonomiku města, a také, že zastupitelé budou dostávat informace o městské policii každý měsíc.

Jdu mrknout na tu zprávu. Není tam o moc více, než jsme se již dozvěděli z tiskové zprávy. Byl vytvořen Etický kodex zaměstnanců MP. Proběhla rajonizace. (Proces rajonizace ukončen 4. 1. 2015.) Zaveden jednotný způsob komunikačního manuálu a informovanosti. Atd. Mrknu ještě na stránky MP, zdali je etický kodex k dispozici. Tak je asi neveřejný. Vyhledávač na stránkách nenašel nikde ani slovo etický :o).

A ještě jsem sliboval, že se mrknu na účast davů na zasedáních výborů.

Kontrolní výbor měl dvě schůzky a aspoň jednu absenci už nasbírali Wawrečka, Rychtařík, Hájek, Ježák a Růžička.

Ježák už jednou chyběl i na výboru pro sport, na prvním zasedání nebyl Hejna.

Výbor pro výchovu a vzdělávání se ještě termínově nepotkal s Pytlounovou a Mimrovou (ta se podle zápisu ani neomluvila).

Patr Máška na svém výboru ještě neměl Patkovou a Žůrkovou. Životní prostředí zřejmě moc nebere Dubna. Finanční výbor se sešel kompletní, aspoň podle prezenční listiny.

Já budu celé jarní prázdniny cestovat, ale kvůli vám mrknu do českolipského kulturního programu. Co bych vám doporučil?

V našich kinech startují tyto filmy: E. A. Poe: Podivný experiment, Whiplash, Jupiter vychází 3D a Nezlomný. Ke všem přidávám trailery. Mě by asi nejvíce nalákal poslední jmenovaný, přestože nejlepší kritiky má Whiplash. V pátek v Progresu vystoupí kapela Zrní (rozhovor zde).