Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Do Jizerských hor začaly jezdit zimobusy z České Lípy

Archiv

Novou službu zajišťuje ČSAD Česká Lípa. Autobusy jezdí od počátku roku o víkendech, linka bude v provozu do konce března, řekla dnes mluvčí českolipské radnice Kateřina Amrichová.


"Jde o pilotní projekt města. Jeho cílem je nabídnout lidem přímé a rychlé spojení do hor, v zimě s lyžemi, v létě s koly," dodala. Město zaplatí za provoz turistických linek v letošním roce zhruba milion korun.


Zimobusy pojedou oběma směry třikrát denně. Trasa linky vede z České Lípy přes Nový Bor a Cvikov do Liberce a Bedřichova. V Liberci autobus zastaví v Horním Hanychově, u lanovky a u zábavního centra Babylon. "Nedělní odpolední spoj do Liberce mohou využívat i studenti dojíždějící do Liberce," poznamenala mluvčí. Dříve nabízel podobnou službu také Snowhill, který do minulého roku provozoval ještědský areál. Nyní patří zimní středisko městu Liberec, které se skibusy nepočítá.


Cestující, kteří mají krajskou elektronickou kartu Opuscard, mohou využít výhodný tarif IDOL. Cesta z České Lípy do Bedřichova je pak přijde na 60 korun. Koupit si mohou ale i čtyřiadvacetihodinovou jízdenku na všechny spoje v kraji za 120 korun nebo skupinovou jízdenku pro pět lidí za 250 korun. Za přepravu lyží a snowboardů se nic neplatí. Na Opuscard pak získají také desetiprocentní slevu na vleky na Ještědu.


Zimní víkendovou a prázdninovou linku začal provozovat také ČSAD Jablonec. Autobusy jsou označeny jako linka MHD. Mají číslo 21 a vozí lyžaře z Jablonce přes Mšeno na Severák a do Bedřichova. "Jde o čtyři páry spojů denně. Využívají také posílenou linku číslo jedna do Bedřichova a spoj číslo čtyři do Maxova," dodal ředitel společnosti Luboš Wejnar.


Také firma ČSAD Liberec přidala na zimu do jízdního řádu do Bedřichova pět párů spojů, které vozí lyžaře denně. "Pokud budou dobré sněhové podmínky, počítáme s dalšími posilami," řekl ČTK vedoucí divize osobní přepravy Roman Martinec.


Nové skibusy jezdí letos také v Harrachově a v Kořenově - Rejdicích. V Harrachově vozí turisty zadarmo z Nového Světa přes velké hotely u silničního obchvatu a záchytné parkoviště ke čtyřsedačkové lanovce na Rýžoviště. Náklady na jejich provoz hradí Sdružení cestovního ruchu Harrachov. Do Kořenova - Rejdicíc vozí autobus na objednávku lyžaře a snowboardisty z Jablonce nad Nisou nebo z Harrachova. "Pokud jich je 15, neplatí žádné jízdné. Skibus mohou využívat také hotely v Kořenově a okolí," podotkl majitel rejdického areálu Martin Martínek.


V Rokytnici nad Jizerou jezdí skibusy v krátkých intervalech zadarmo po celém městě a v hlavní sezoně dopravují lyžaře k lanovce Horní Domky i z velkých parkovišť. Do krkonošských Vítkovic stoupají skibusy z Jilemnice ráno a končí až na Mísečkách. Do Jilemnice se vracejí navečer.