Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Holý vrch

Archiv

STRÁNKA OBSAHOVÁ


Hlavním účelem těchto stránek, jak zmiňuje sám autor ihned v Úvodu, je poskytnout širší veřejnosti návrh na výstavbu rozhledny na Holém vrchu. Ale rozhodně to není to jediné, o čem se můžeme na tomto webu dočíst. Vybrat si můžeme z několika nabídek velmi pěkného a přehledného menu.


TIP: Při zobrazování bude mít možná mnoho z vás problémy s češtinou. Na některých webech se to prostě stává. Jsou přepnuty na jiné jazyky, které neznají českou diakritiku. Řešením tedy je: na ovládacím panelu zvolíme Zobrazit, a dále pak Kódování > Středoevropské jazyky.


Tak třeba v Historii se můžeme dočíst spoustu zajímavých věcí. Například to, že kaple k poctě Nejsvětější trojice vznikla kvůli morové epidemii. V tomto čtivém článku se pohybujeme v rozmezí let 1713 až 1950. To muselo dát autorovi hodně práce, ale na výsledku je to vidět. Vše je také doloženo historickými kresbami.


I Geologie je povedený odkaz. Přehledně řazené poznámky o mineralogii, petrografii. Nalezneme zde i pěknou mapu. Zase jiný plánek si můžeme prohlédnout v sekci Lokalita. V sekcích Flóra, Dendrologie a Fauna najdeme nejednu zajímavou věc. Opět máme vše doloženo fotografiemi, v tomto případě si ale myslím, že nejsou "autorovy".


Ale nejenom příroda a historie jsou na stránkách to hlavní. Článek o železniční zastávce na Holém vrchu je toho důkazem. Informace o již zmiňované rozhledně můžeme najít, pokud klikneme na odkaz "Zastávka na Holém vrchu".


Možná by bylo něco k přečtení i v "Co bylo v novinách", ale k naší smůle se tato stránka nezobrazuje. Celkově jsou tyto stánky  opravdu zdařilé, proto zde nechybí odkaz na jejich anglickou verzi. S obsahem a bohatostí tohoto webu můžeme být opravdu spokojeni. Zajímavé, propracované, ale ne nudné články nás o tom mohou jedině přesvědčit.


ZNÁMKA OBSAHOVÁ: 1


STRÁNKA GRAFICKÁ


Ani grafika nezaostává za svým důležitějším bratrem - obsahem. Pěkné menu, pozadí, na kterém se nám písmo neztrácí, a efektní nadpisy jsou mimořádně zdařilé. Fotografie, které na webu nalezneme, jsou také kvalitní. Přitom nenabíhají moc dlouho. Ale i zde máme nějaká ale. Tuto velice nepříjemnou věc jsem vytýkal i webu ve WebTipu předcházejícím. Já počítám za jakýsi typ 'zlozvyku' dávat stránkám větší šířku než je standardní šířka Windows oken. Tyto stránky na tom nejsou ještě tak zle, jelikož pokud si chceme přečíst článek vcelku, můžeme si najet pouze na něj a zmizí nám jenom menu. To ale bohužel nejde udělat s tiskem. Pokud budeme chtít článek dostat na papír, příliš úspěšní nebudeme. V levé třetině papíru totiž budeme mít menu, poté bude následovat část textu, která je na konci stránky useknutá, a zbytku budeme moci udělat pápá - prostě se na A4 nevejde. Pokud budeme jako ve škole, považoval bych grafiku jako takovou za výbornou. Ale ta  "šířka" dělá své. A to se odrazí na známce.


ZNÁMKA GRAFICKÁ: 2


Tak a opět nám končí další WebTip. Soukromé infostránky Holého Vrchu jsou zdařilé jak po stránce obsahové, tak grafické (ale i o tom víme své). Informace na nich zveřejněné jsou jako dělané pro referáty a takové ty podobné věcičky. Jsem opravdu rád, že jsem na takové stránky narazil, a vřele je doporučuji i Vám.


ZNÁMKA CELKOVÁ: 1


Adresa webu: http://web.redbox.cz/holy.vrch