Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Host festivalu Jeden svět

Archiv

„Necelý měsíc po uvedení premiéry filmu ho mohou diváci zhlédnout v Novém Boru a podiskutovat s autorem snímku o natáčení. Dokument „Baluty" je nadčasovou esejí místa dotýkaného tragickou historií,“ sdělil Radovan Novotný, jednatel Kultury Nový Bor, s.r.o.
Pavel Štingl vystudoval dokumentární tvorbu na FAMU, natočil řadu dokumentů z Albánie, Arménie, Podkarpatské Rusi, Izraele i Slovenska. Za své filmy sklidil řadu domácích i mezinárodních ocenění. „Zpráva o Lodži začala vznikat před třemi lety, kdy jsem vlastně náhodou objevil městskou čtvrť Baluty v její dnešní podobě. Vypadá skoro jako na dochovaných válečných fotografiích z doby, kdy zde nacisté zřídili židovské ghetto pro 160 000 obyvatel. Ve zdevastovaných domech zde žije svérázná sociální skupina, která se výrazně liší od obyvatel zbytku Lodže... Jakoby dosud existovaly hranice válečného lágru,“ říká Pavel Štingl.
Slavnostní zahájení festivalu Jeden Svět proběhne v městském kině v Novém Boru už tento pátek 4. dubna od 16 hodin. „Pro návštěvníky jsme přichystali nejen zajímavé dokumenty, ale i ochutnávku kazašské a arménské kuchyně či prodej namíbijských výrobků. V 17 hodin vystoupí pražská hudební skupina NEBIBA, která se zaměřuje na world music. Hosty slavnostního zahájení budou koordinátorka festivalu Lenka Lovicarová a politik Jan Ruml,“ dodává Radovan Novotný.