Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Hudební pohlazení Jaroslava Uhlíře

Archiv

Když mu bylo kolem šestnácti, okouzlil ho Ježek, Smetana, Beethoven. Hrál po různých podnicích, začal psát hudbu. Z jeho nezapomenutelných písniček jmenujme např. Severní vítr, Není nutno, Holubí dům. Zprvu hrál v různých kavárenských tanečních skupinách, byl varhaníkem Prominence a také vedoucím skupiny Evy Pilarové.


Na představení v Jiráskově divadle v České Lípě, kde vystupoval zejména pro školáky, zněly jeho moudré a laskavé písně. I když byl jeho čas přesně vymezen, nalezl prostor i pro naše krátké povídání. 


Hrajete a komponujete zejména pro děti, což je svět her. Pamatujete si na svou nejoblíbenější hračku?


"I když jsem už hodně stár, na svou nejmilejší hračku si stále dobře pamatuji. Byl to tzv. tatraplán z bakelitu. Stál tenkrát korun šedesát a já jej pouštěl na stole z pravítka. Už jej však nemám, jako plno jiných věcí. Ale vzpomínám na něj rád. Moc jsem si s touto hračkou užil."


K dětem patří neodmyslitelně i svět snů. Dokážete ještě snít?


"To víte, že dokáži. Sním často, rád a o nejrůznějších věcech a událostech. Pokud se chcete zeptat o čem, tak to vám neprozradím. Sny se nesmí říkat. Ztratilo by to své snové kouzlo."  
 
Která pisnička se Vám nejvice povedla?


"Já použiju Šlitrovo prohlášení, který řekl, že nejradši má tu písničku, kterou právě dělá. A já mám zrovna tak nejvíc rád tu písničku, kterou zrovna připravuji. Osobně si myslím, že nejvíce se mi povedla písnička  Holubí dům. Ta hodně zlidověla a hraje se dodnes."


Jste hodně vytížený skladatel a hudebník. Jak relaxujete?


"Hrozně rád spím, klidně i dvacet hodin. Říkám, že jsem životní externista, protože díky spánku jsem ve svém  životě jakoby na krátké návštěvě. Někdy víc prospím, než probdím. Na otázku "Proč tolik spíš?" odpovídám lidem: "Protože to umím". Je to pravda, spaní mi jde opravdu nejlépe."


Stává se Vám třeba někdy, že když opakujete repertoár, zjistíte, že onen text má najednou úplně jiný význam, než jaký měl dřív?


"To ano, to se mi stává, právě když vidím, že písničky zpívají děti a že je znají a já v nich najednou naleznu něco nového, nějaký takový dvojsmysl a hned to dostane jinou podobu. Děti jsou kouzelné v tom, že dokáží věci nádherně upravovat a dávat tomu pak jiný příběh, smysl a rozměr."


Podle čeho jste vybíral písničky do knihy Když se zamiluje kůň?


"Jsou tam písničky, které jsou notoricky známé, prostě ty známé a oblíbené. Já vím podle sebe, že když jsem si kdysi kupoval noty, tak jsem chtěl raději písničky, které jsem znal, a ne abych je z těch not luštil a pracně překládal."


Dokážete spočítat, kolik písniček jste už s panem Svěrákem společně složili?


"To bych musel opravdu hodně počítat a přemýšlet, ale tuším, že na nosičích jich je tak zhruba 250, ale řekl bych, že jich může být klidně i přes 300."