Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Je kouření v nemocnici problém?

Archiv

Z mého pohledu je to chvályhodná věc. Je tu ale jeden háček. Od července by měl být personál nemocnice pokutován za kouření. Proč se ale tento zlozvyk bude tolerovat pacientům a jejich návštěvám? Pokud se člověk už dostane do nemocnice jako pacient, jistě k tomu byl vážný důvod a mělo by být v jeho zájmu spolupracovat s lékaři, to znamená i omezit kouření. A proto by i pro něj měla platit stejná pravidla jako pro ostatní, kteří se pohybují po nemocnici. Přesto chce nemocnice pro pacienty a jejich návštěvy vybudovat několik kuřáren. Od návštěv mi to připadá obzvlášť bezohledné, protože tu hodinku, co se zdrží v nemocnici, by snad bez cigarety vydržely.


Kouření nehodláme ani pacientům příliš tolerovat, ale jsme si vědomi, že někteří z nich budou při pobytu v nemocnici chtít kouřit za každou cenu. V prostorách nemocnice začnou kouřit na veřejných toaletách a vyhledávat další nejrůznější úkryty pro svůj zlozvyk. V tak velkém areálu jim v tom zatím nedokážeme zamezit. Pokud bychom neponechali v provozu kuřárnu, tak nám pak může reálně hrozit požár, který by mohl mít nedozírné následky,“ odpověděl na dotaz i-novin tiskový mluvčí nemocnice Petr Pokorný.

Českolipský rodák Pavel Novák, který v současné době žije v USA, mi o kouření v tamních končinách řekl toto: „Problém kouření se v Americe řeší stát od státu. U nás v Massachusetts a v New Yorku se nekouří v nemocnicích, bankách, školách a v dalších institucích. Už se nekouří ani na zastávkách, na ulicích vidím minimum kuřáků. A zapálit si cigaretu v baru? Ani nápad! Američané tedy kouří především v soukromí, v poslední době je trend kouřit v autě. Vidím to, když stojím na křižovatce a čekám na zelenou. Já sám jsem kuřák, ale na veřejnosti a v zaměstnání nekouřím, a už se mi ani nechce začuzovat si byt, takže jsem se stal opravdu pouze příležitostným kuřákem.“ (Zákaz kouření ve veřejných prostorech včetně barů, hospod a restaurací zavedli v loňském roce například ve státech Colorado nebo Nebraska, reportáž o zákazu kouření v Nebrasce si můžete prohlédnout zde -- poznámka PS).

Ředitel českolipské nemocnice Miroslav Vacek řekl nedávno novinářům o svém zážitku z pobytu v USA. Hovořil tam s manažerkou nějaké nemocnice, která mu řekla, že pokud jsou jejich zaměstnanci přistiženi s cigaretou, zaplatí v přepočtu asi 1500 Kč. Ředitel Vacek se jí zeptal, co se jejich zaměstnancům stane, když je přistihnou podruhé. Manažerka to prý nemohla pochopit, že by to někdo udělal podruhé. Odpověděla mu, že za tu dobu, co tam je, si nikdo nedovolil zapálit ani poprvé. Asi tam je trochu jiná disciplína.

Problém kouření se ale týká celé společnosti. Je všeobecně známo, že např. matkám kuřačkám se rodí děti s nižší porodní váhou. A některé tzv. civilizační choroby prý přímo souvisejí s kouřením. A ještě jeden statistický údaj – v naší republice prý údajně zemře každý den šedesát lidí na následky kouření.

Už i v některých evropských zemích, do kterých bychom to možná neřekli, se radikálně postavili do boje s nikotinem. Zářným příkladem je Norsko, Itálie a Irsko, kde už v restauracích platí zákaz kouření.

Snad se ještě dočkáme doby, kdy Šimkovo rčení, že k mladému muži patří cigareta jak k velbloudovi hrb, už nebude mít své opodstatnění. V rámci objektivity je ale třeba uvést, že i v České Lípě jsou podniky, úřady a další instituce, kde se už nekouří.