Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Jsme jen takoví chudí příbuzní?

Archiv

Otázkou je, jestli jsme tak daleko od Liberce, že na nás už žádné peníze nezbývají, anebo máme tak málo schopností peníze čerpat.


Vezmou-li se absolutní čísla, tak nejvíce si z krajíce ukrojil (samozřejmě) Liberec - 239 milionů, což je v přepočtu na obyvatele 2 399 korun (86. místo). Česká Lípa je až sedmá s 18 miliony (na obyvatele 495 korun) a jsou tak před ní čtyři menší obce. Z našeho okresu jsou osmé Doksy, devatenáctý Nový Oldřichov, dvacátý Cvikov a hned za ním Nový Bor. Ten je v přepočtu na obyvatele ještě za Českou Lípou - 192. Dvacátý čtvrtý je Kamenický Šenov, třicáté první Zahrádky. Rozlohou největší obec kraje a druhá největší v republice Ralsko je 203.


V přepočtu dotací na počet obyvatel vede Zlatá Olešnice, která na obyvatele získala 23 802 korun, druhý je Harrachov (19 439 korun a v absolutním pořadí čtvrtý), třetí jsou Radimovice (17 746 korun). Z Českolipska by se do první desítky dostal jen Radvanec.


Čísla je samozřejmě dobré brát s rezervou, neboť byla novinářům poslána v tu správnou dobu a právě zmiňovaným subjektem, ale jde rozhodně o zajímavé čtení.