Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Kamýk, pod nímž se ženil Smetana

Archiv

Chceme-li se dopravovat hromadně, pak musíme využít autobus anebo si naplánovat delší túru od Litoměřic, Velkých Žernosek či Libochovan a cestovat vlakem. Já jsem si sem zajel (doslova) autem, když jsem byl v Ústí nad Labem. Od Labe jsem odbočil v Libochovanech. Zaparkoval jsem na plácku pod restaurací. Tu doporučuji k návštěvě rovněž, hned se vrátíte o dobrých čtyřicet let zpět ... a ta hospodská ... je nějaká divná. Z fotek je však zřejmé, že jsem s tímto tipem tak dlouho otálel, až přišla zima, takže třeba už došlo k nějaké změně.





 Hned vedle hospody je dům, v němž pobýval Bedřich Smetana. Ten se dokonce v Kamýku oženil. Bettinu Ferdinandovou si zde vzal 10. července 1860. Její bratr, Ota Polák, byl majitelem zdejší tvrze.



Ale pojďme už na hrad! Projdeme mezi domky, kolem několika moc pěkných a luxusních stavení a jsme tam - hrad je opravdu takřka v obci. Kdybychom hodili kamenem z vršku, určitě trefíme nějakou slepici. Kromě pěkného výhledu do kraje - třeba na protější vrch Plešivec - objevíme jen zbytky věže, do níž se ani nedá pořádně vlézt. Přesto se sem vyplatí vypravit, zejména kvůli středověké atmosféře. Ani v létě jsem zde na nikoho nenarazil a na rozpáleném bazaltu se pěkně odpočívalo mně i třeba motýlům (viz otakárek na fotografii). Kolem hradu i po vsi jsou zbytky jakési amatérské naučné stezky. I ta ke zmíněné atmosféře přispívá.








Takže až někdy pojedete do Litoměřic či do Ústí, nezapomeňte se v Kamýku zastavit.