Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Karel Tejnora - rok senátorem (2. část)

Archiv

Procházel jsem si zápisy ze schůzí Senátu. Vy jste snad ani na jedné schůzi nechyběl? Je to pravda, anebo jsem nebyl dost pozorný?


Na schůzi jsem nechyběl, na jednom hlasování ano a dostal jsem taky vyčiněno. Trochu mne to mrzelo, protože se zákonem o bezpečnostních sborech jsem trávil spoustu času v létě, kdy ti nejhovornější v kárání trávili léto se svými vnoučaty na chalupách. Tak už to je, že ti, co se moc nepřetrhnou, nejvíce mentorují.


Disciplína není zřejmě v Senátu tak přísná jako v parlamentu, přesto hlasujete dosti stranicky. Zajímá mě, jestli některé návrhy pocházejí také z vaší domácí dílny, anebo jste se celý rok jen rozkoukával a teprve v budoucnu budete aktivnější?


Základ debaty se odehrává právě ve výborech. Tedy je nutné nejprve přesvědčit výbor a ten pak dává svoje usnesení na plénu. Pokud se výbory usnesou neschválit, pak už je velmi těžké udělat něco s tím v době jednání pléna. Přece jenom jsem to zkusil se zákonem o cenách - to bylo, že v marketech má být na cenovce i cena jednotková - už si přesně nepamatuji, ale byl tam odkaz na směrnici EU vypuštěn na rozdíl od ostatních euronovel. To jsem si dal "z voleje" pozměňovák na plénu a neprošel mi o dva hlasy. Další čistou sólovkou bylo doprovodné usnesení k senátnímu tisku 135 - bezpečnostní sbory, a to, že plénum senátu konstatuje, že nejedná o identickém návrhu zákona, který byl schválen PS PČR. To mi prošlo 45 hlasy. Což mne překvapilo. Ještě k té kázni - hvězdičkových zákonů není moc - z pětasedmdesáti procent je to hlasování spontánní. Pokud je názor, že daně z reklamy mají být zcela nesystematicky zproštěny zoologické zahrady - tak jsme jednotní, protože to dělá další a další chaos v českém právu. Pokud někdo od nás vystoupí s návrhem, je solidární ho podpořit. Otázka je, že když jde o střetový zákon s vládní koalicí, tak nám to moc nepomůže, protože koalice většinou dovede získat právě tu stranickou podporu i v Senátu, ač nezávislí a US se začínají klonit více k nám. Je to také o tom, že senátoři jsou daleko více nezávislí na stranických strukturách - pro ně je důležitý okres, nikoliv centrum strany v Praze.


S naivitou mých představ asi souvisí otázka, jestli vás něco v senátu příjemně či nepříjemně překvapilo.


Valdštejnský palác je citlivě opravený, myslím, že slouží ve svých reprezentačních prostorách dobře i veřejnosti. Vůbec řešení památek v centru Prahy je problém. Jsou zde prakticky jen dvě řešení, a to investicí státu nebo prodejem zahraniční movité firmě. Já raději ten stát, i když propíraný objekt v Nerudově ulici slouží jen poslancům. Nepříjemně snad způsob projednávání imunity Vladimíra Železného. Občas je dáváno Senátu najevo, že to je jen takový nechtěný přívěsek, zvlášť pokud   senátoři projeví vlastní názor. Stěžovat si moc nemůžu, pak by to vypadalo, že jsem tam nechtěl jít.


Splnila práce senátora vaše očekávání (kromě peněz samozřejmě)?


Záleží, co je považováno za práci senátora. Pokud to je legislativní proces, je v některých případech díky vládní koalici snaha téměř předem zbytečná. Ve zbytku se dá zasáhnout, ale samozřejmě ve věcech okrajových. V nejhorším je tu záchranná brzda, a to Ústavní soud ČR. Musím přiznat, že jsem nějak moc neočekával. Bral jsem to, že výhody pana Coufala z voleb v roce 1996 vyrovnávám a ve stejné profesi mám šanci ho porazit. O tom, co bude pak, jsem nepřemýšlel. Pak se to již jen valilo.


Jsou problémy s alkoholem v Senátu podobné těm v parlamentu?


Opilého senátora jsem neviděl. Pije se, ale především víno, destilát jsem, ani večer, u nikoho neviděl. Senátoři z Jižní Moravy pořádají několikrát za rok ochutnávku právě těch vín od nich. Také asi přispívá to, že většina senátorů má další zaměstnání, primátorem města počínaje a konče ředitelem divadla, takže si málokdo může dovolit se „zhulákat“. Sám volební většinový systém je i v této věci daleko tvrdší. Pan poslanec Kott, kdyby se počítaly hlasy, nikoli umístnění na kandidátce,  by v parlamentu nebyl. Bylo by vhodné dále snížit limit preferenčních hlasů, tak aby se více projevila vůle voličů, kým se chtějí nechat zastupovat. Ale odpor k tomu, aby lidi mohli moc mluvit do rozhodnutí sekretariátu, bude značný.


Jak vůbec vnímáte negativní nálady, které například na Českolipsku zavládly po zveřejnění některých kauz (Kott opilý, Slavík podsouvá podivné projekty do vlastní komise, veřejnosti se nelíbí tenisová hala, za jejímž vznikem stáli rovněž zastupitelé z ODS atd)?


V civilizovaných státech se podobné věci stávají také. Mám za zlé, že obliba řešit vnitřní spory přes média u některých se stává neodolatelná, stejně jako chuť alkoholika na sklenku. Mrzí mne, že Petr Kott během několika dnů zahodil svou několikaletou práci, stovky kilometrů na své náklady naježděných na různá jednání, stovky proschůzovaných hodin. Předpokládám, že lidi jsou rozumní a jistě vědí, že toto pití není běžné v ODS a nebudou posuzovat takto ODS jako celek. Samozřejmě ale poškodil svoje sdružení, oblast i region, protože se najdou lidé, kteří si rádi rýpnou, aby ukázali svoji převahu. Tenisová hala je i mým hlasem, který schválil částku v rozpočtu, to se přiznávám. Pak to vzalo dramatický vývoj, kdy kořeny sporu sahají do šedesátých let, končí starou smlouvou tenisového klubu s městem, kdy nájem se plnil sekáním trávy. Do toho spory s majitelem pozemků, nemovitostí. Dalším naším rysem je, že zástupci ostatních míčových her se vzpamatují, až když je rozhodnuto. Hala stojí, doufejme, že se v ní bude hrát tenis od rána do večera, aby alespoň sloužila co možná nejvíce tenistům, když se tak složitě rodila. Petra Slavíka jsem nějak nezaznamenal, nikdo mi to neřekl, asi se báli ? Fakt nevím.


Na závěr: jaké máte plány a cíle ve své senátní (či jiné) práci do dalšího roku?


Měsíc se mi vleče nějaká podivná nemoc, bolesti kloubů, páteře a už mne to štve, abych tak šel k doktorovi, taky bych si měl doléčit zuby. Pak bych chtěl vědět, zda budu odejit z LDN Pod Holým vrchem, nebo jak to bude. To znamená se buď stěhovat, nebo třeba využít nabídky a udržovat lékařskou praxi v některé pražské nemocnici. Taky bych již potřeboval zástup a moci alespoň týden vysadit. Co se týče vlastní práce, osobně jsem pro konstruktivní přístup. Tedy místo planého negování všeho, což je pohodlné, se snažit alespoň něco poopravit. I kdyby ODS dostala 51% v dalších parlamentních volbách, mnoho zákonů bude platit ještě roky se všemi neduhy.


Karel Tejnora se narodil 11. ledna 1955 v Ústí nad Orlicí. Vystudoval gymnázium, následně lékařskou fakultu. Po vysoké škole se přestěhoval do České Lípy, kde nastoupil v místní nemocnici. Od roku 1993 vlastní privátní chirurgickou ordinaci  v ulici Pod Holým vrchem. Je ženatý, má dvě děti – devatenáctiletou Marii a dvacetiletého Karla.
Ve volném čase se věnuje zvelebování roubenky v Horní Polici. Dalším koníčkem je politika. Od roku 2002 je senátorem.