Dnes je 27. 09. 2024
svátek má Jonáš

Karle, Tomáš se ti drží s Hynkem za ruku!

Archiv

V sobotu 5. ledna přijel na pozvání českolipského zastupitele a především atleta Dr. Jana Riedla do našeho města Tomáš Janků, vicemistr Evropy z roku 2006 a přední světový výškař posledních let, aby se podělil o své zkušenosti s trenéry a začínajícími atlety z AC Česká Lípa a okolních oddílů. Akce se konala v tělocvičně českolipského gymnázia, za což patří poděkování řediteli školy panu Stanislavu Mayovi.



Tomáš Janků se již zúčastnil v České Lípě několika závodů, ostatně jeho rodiče jsou z našeho města a za místní atletický oddíl oba závodili, takže jeho sympatické a skromné vystupování nepřekvapilo. Co však překvapilo, to byly pedagogické a psychologické schopnosti tohoto závodníka. Během pár minut dokázal rozpoznat, kdo bez potíží spolkne občasný vtípek na svou osobu, kdo je nervóznější a potřebuje povzbudit a také jak náročný může být. Přestože trénink trval přes dvě hodiny, více než 20 atletů od devíti do devatenácti let ho bez problémů absolvovalo a každý odcházel s pocitem, že to byl trénink stavěný právě pro něho. 



A tak za chvíli to vypadalo, že Karel Hromek, který často fungoval jako figurant nebo také jako pokusný králík, je s Tomášem Janků nejlepší kamarád. Když Hynkovi Bártovi dělal problémy správný pohyb paží, neváhal ho Tomáš chytil za ruku, na druhou mu pověsil o hlavu menší Laďku a takto mu vnutil správně provedený pohyb. To jen k tomu titulku.



Trénink, který byl proložen řadou výborně vysvětlených metodických návodů, ihned vyzkoušených v praxi všemi účastníky, ale často i vtipnými poznámkami, které mnohé vysvětlily lépe než dlouhé rozbory, utekl všem velice rychle a po nezbytných společných fotkách přišlo rozloučení, které s trochou nadsázky vystihl nejlépe Karel slovy: Tak ahoj na olympiádě v Pekingu. I když si všichni účastníci byli vědomi, že cesta na vrchol je velice těžká, odcházeli opět s větší chutí zkusit, co dokáží.



Jistě i tento trénink s osobností v tom nejlepším smyslu slova napomůže k tomu, že atletika v České Lípě bude i nadále úspěšným sportem, ale i k tomu, že z mladých atletů budou dorůstat osobnosti, které budou vědět, že systematickou prací mohou v životě hodně dokázat, a to nejen pro sebe, ale třeba i pro své město.